Φοιτητές εναντίον προπαγάνδας: Μαζική διαμαρτυρία σε φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό στη Σερβία

Φοιτητές εναντίον προπαγάνδας: Μαζική διαμαρτυρία σε φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό στη Σερβία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ
0

Το κρίσιμο σημείο όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατία που βρίσκεται η Σερβία υπογραμμίζουν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Σήμερα, Σάββατο 29 Μαρτίου, Σέρβοι φοιτητές και διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό Informer στο Βελιγράδι, καταγγέλλοντας τον ως «εργαλείο προπαγάνδας». Κρατώντας πανό που έγραφαν «Χειραγωγοί, όχι δημοσιογράφοι» και κυματίζοντας σημαίες της Σερβίας, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους για τη συνεχιζόμενη παραπληροφόρηση και την επίθεση στα δικαιώματα τους.

Ο Μπόγκνταν Βούτσιτς, φοιτητής που συμμετείχε στη διαμαρτυρία, ανέφερε πως ο Informer έχει επανειλημμένα παραβιάσει τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δημοσιοποιώντας προσωπικές πληροφορίες συμμαθητή του. Σύμφωνα με στοιχεία, το φιλοκυβερνητικό μέσο παραβίασε τον Κώδικα Δεοντολογίας 647 φορές μέσα στο 2024. Παράλληλα, άλλα φιλοκυβερνητικά μέσα έχουν χαρακτηρίσει τους φοιτητές «ξένους πράκτορες» και «τρομοκράτες», εντείνοντας τη διχαστική ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Σερβία.

Οι διαδηλώσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου κινήματος κατά της διαφθοράς που ξεκίνησε μετά από τραγικό δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι. Οι φοιτητές κατηγορούν τα φιλοκυβερνητικά μέσα για διάδοση ψευδών ειδήσεων και προσπάθεια φίμωσης της αντιπολίτευσης.

Με συμβολικές δράσεις όπως η «απολύμανση» έξω από το κτίριο του Informer TV, οι φοιτητές προσπαθούν να αναδείξουν την ανάγκη για ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Η πλειονότητα των ΜΜΕ στη Σερβία εξαρτάται από κυβερνητικές επιδοτήσεις και διαφημίσεις, γεγονός που περιορίζει την ελευθερία της ενημέρωσης. Ο αρχισυντάκτης της ανεξάρτητης εφημερίδας Danas, Ντράγκολιουμπ Πέτροβιτς, επισημαίνει ότι ανεξάρτητα μέσα αντιμετωπίζουν οικονομικές πιέσεις και νομικές απειλές.

Οι φοιτητές υπόσχονται να συνεχίσουν τον αγώνα τους για αλήθεια και δικαιοσύνη, παρά τις πιέσεις από την κυβέρνηση και τα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ αναπαράγει στο Truth Social πορτρέτο του στο οποίο αναπαρίσταται ως πάπας

Διεθνή / Ο Τραμπ αναπαράγει στο Truth Social πορτρέτο του στο οποίο αναπαρίσταται ως πάπας

Η ανάρτηση δεν συνοδεύεται από κάποιο σχόλιο του προέδρου, ωστόσο έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημόσια τοποθέτησή του κατά την οποία, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ανέφερε ότι «θα του άρεσε να είναι εκείνος ο επόμενος πάπας»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: 53 χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που δολοφόνησε 6χρονο Παλαιστίνιο σε έγκλημα μίσους

Διεθνή / ΗΠΑ: 53 χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που δολοφόνησε 6χρονο Παλαιστίνιο σε έγκλημα μίσους

Σύμφωνα με την εισαγγελία, κίνητρο του δράστη ήταν η θρησκευτική τους ταυτότητα και η σύνδεσή τους με τη Γάζα, σε μια πράξη ωμής εκδίκησης λόγω της σύρραξης Ισραήλ-Χαμάς
LIFO NEWSROOM