Μιανμάρ: Ο κυκλώνας Νάργκις του 2008 με τους 138.000 νεκρούς και η νέα τραγωδία

Μιανμάρ: Ο κυκλώνας Νάργκις του 2008 με τους 138.000 νεκρούς και η νεα τραγωδία Facebook Twitter
Ένα αγόρι κωπηλατεί με τη βάρκα του στο απομονωμένο χωριό Μινγκάλα Ταούνγκταν, στις 20 Μαΐου 2008, στο δέλτα του Ιραουάντι, στη Μιανμάρ/ Φωτ.: Getty
0

Η νέα καταστροφή που πλήττει τη Μιανμάρ μετά τον χθεσινό φονικό σεισμό ξυπνά μνήμες από την πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στην ιστορία της χώρας: τον Κυκλώνα Νάργκις. 

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.670 έχουν τραυματιστεί στη Μιανμάρ, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της στρατιωτικής κυβέρνησης, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή. Άλλοι 68 παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού τους από σωστικά συνεργεία.

Ήταν Μάιος του 2008 όταν ο φονικός κυκλώνας σάρωσε τη χώρα, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 138.000 νεκρούς και εκατομμύρια άστεγους, σε μια τραγωδία που συνδύαζε την αγριότητα της φύσης με την αναλγησία ενός αυταρχικού καθεστώτος.

Ο Κυκλώνας Νάργκις σχηματίστηκε στον Κόλπο της Βεγγάλης στα τέλη Απριλίου 2008. Μέσα σε λίγες ημέρες μετατράπηκε σε έναν εξαιρετικά ισχυρό κυκλώνα Κατηγορίας 4 με ανέμους που έφτασαν τα 215 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ συνοδευόταν από καταιγίδες και μια καταστροφική παλίρροια που προχώρησε 40 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα του Δέλτα του Ιραουάντι.

Μιανμάρ: Ο κυκλώνας Νάργκις του 2008 με τους 138.000 νεκρούς και η νεα τραγωδία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Το επίκεντρο της καταστροφής εντοπίστηκε στις περιοχές Λαμπούτα και Μπογκάλε, όπου καταγράφηκαν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι. Το 95% των κτισμάτων καταστράφηκε. Ολόκληρα χωριά εξαφανίστηκαν από τον χάρτη. Η πρωτεύουσα Γιανγκόν (Ρανγκούν) υπέστη σοβαρές ζημιές, με πλημμυρισμένους δρόμους, διακοπές ρεύματος και καταρρεύσεις υποδομών.

Μιανμάρ: Ο κυκλώνας Νάργκις του 2008 με τους 138.000 νεκρούς και η νεα τραγωδία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Η φυσική καταστροφή μετατράπηκε γρήγορα σε ανθρωπιστική τραγωδία λόγω της στάσης της στρατιωτικής χούντας που κυβερνούσε τη χώρα. Το καθεστώς αρχικά απαγόρευσε την είσοδο διεθνών ομάδων αρωγής και κρατούσε τα ξένα φορτία βοήθειας στα αεροδρόμια ή τα μετέφερε με τρόπο που τα παρουσίαζε ως κρατική προσφορά.

Ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούσαν για επερχόμενο λιμό και μαζική εξάπλωση ασθενειών λόγω της έλλειψης καθαρού νερού, τροφίμων και ιατρικής φροντίδας. Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας ήταν έντονη: ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε τη στάση της χούντας "αποτρόπαιη", ενώ η Γαλλία μίλησε για "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας".

Μιανμάρ: Ο κυκλώνας Νάργκις του 2008 με τους 138.000 νεκρούς και η νεα τραγωδία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Η Μιανμάρ, μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ασίας, χρειάστηκε χρόνια για να ανακάμψει. Το 2008, η περιοχή του Δέλτα θεωρούνταν το "καλάθι του ρυζιού" της χώρας. Η καταστροφή της αγροτικής παραγωγής πυροδότησε επισιτιστική κρίση, την ώρα που ο πληθυσμός προσπαθούσε να επιβιώσει χωρίς βασικές υποδομές.

Μιανμάρ: Ο κυκλώνας Νάργκις του 2008 με τους 138.000 νεκρούς και η νεα τραγωδία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Αν και τελικά η βοήθεια έφτασε στη Μιανμάρ, οι καθυστερήσεις κόστισαν ζωές. Πλοία των ΗΠΑ και της Γαλλίας με ανθρωπιστική βοήθεια παρέμειναν στα ανοιχτά χωρίς να λάβουν άδεια προσέγγισης. Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση για "ανεμπόδιστη πρόσβαση", αλλά η στρατιωτική χούντα καθυστέρησε κάθε ενέργεια. Το πλήγμα ήταν τόσο βαρύ, που αρκετοί ξένοι παρατηρητές μίλησαν για «κατάρρευση κάθε έννοιας ανθρωπισμού».

Σήμερα, 17 χρόνια μετά, καθώς η Μιανμάρ μετρά εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες από τον φονικό σεισμό του Μαρτίου 2025, η σκιά του Νάργκις επιστρέφει. Ο σεισμός έπληξε και πάλι την καρδιά της χώρας – το Μανταλάι και τη Σαγκάινγκ – περιοχές που τότε είχαν μείνει όρθιες. Η αγωνία για έναν νέο απολογισμό με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς είναι διάχυτη, όπως δήλωσε και ο Έλληνας σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται τον «βαθύ σεβασμό» του για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM