Ρωσία – Ουκρανία συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, λένε οι ΗΠΑ

Ρωσία – Ουκρανία συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, λένε οι ΗΠΑ Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιδρομές στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία συμφώνησαν να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση της εμπορικής ναυτιλίας και να σταματήσουν τα στρατιωτικά πλήγματα στη Μαύρη Θάλασσα.

«Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της πρόσβασης της Ρωσίας στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων και θα ενισχύσουν την πρόσβαση στα λιμάνια» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε τη δική του δήλωση σχετικά με τη συμφωνία, η οποία ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την ίδια διατύπωση με αυτή του Λευκού Οίκου. Αλλά προσθέτει επίσης ότι η μετακίνηση ρωσικών πολεμικών πλοίων εκτός του "ανατολικού τμήματος της Μαύρης Θάλασσας" θα αντιμετωπιστεί ως παραβίαση της συμφωνίας και ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας».

«Σε αυτή την περίπτωση η Ουκρανία θα έχει το πλήρες δικαίωμα να ασκήσει το δικαίωμα της αυτοάμυνας», σημείωσε η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στο Χ, προσθέτοντας ότι «πρόσθετες τεχνικές διαβουλεύσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Διεθνή / ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η έρευνα θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη
THE LIFO TEAM
«The Washington Post»: Μια ματιά στην υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Διεθνή / «The Washington Post»: H υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Η Washington Post χάνει χρήματα, συνδρομητές και - το κυριότερο - την ταυτότητά της. Καθώς οι απολύσεις πληθαίνουν και οι στρατηγικές αλλάζουν διαρκώς, όλο και περισσότεροι μέσα στην εφημερίδα μιλούν για μια υπαρξιακή κρίση χωρίς ξεκάθαρη διέξοδο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις και διαπραγμάτευση για τους πυραύλους

Διεθνή / Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τέτοιες συνομιλίες δεν μπορούν να διεξαχθούν «υπό καθεστώς απειλών»
THE LIFO TEAM