«Δεν καλέσαμε κανέναν» - Ανεπιθύμητη η «δεύτερη κυρία» των ΗΠΑ στη Γροιλανδία

«Δεν καλέσαμε κανέναν» - Ανεπιθύμητη η «δεύτερη κυρία» των ΗΠΑ στη Γροιλανδία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει της επίσκεψης αμερικανικής αντιπροσωπείας το νησί, αυτή την εβδομάδα.

Η Ούσα Βανς, σύζυγος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, αναμένεται να φτάσει εκεί την Πέμπτη, συνοδευόμενη από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Μάικ Βολτζ, και τον υπουργό Ενέργειας, Κρις Ράιτ.  «Θα ταξιδέψει με τον γιο της και αντιπροσωπεία των ΗΠΑ για να επισκεφθεί ιστορικούς χώρους, να μάθει για την κληρονομιά της Γροιλανδίας και να παρακολουθήσει το Avannaata Qimussersu, την εθνική ελκηθροδρομία σκύλων στη Γροιλανδία, στην πόλη Σισιμιούτ. Η κυρία Βανς και η αντιπροσωπεία είναι ενθουσιασμένοι που θα παρακολουθήσουν αυτόν τον μνημειώδη αγώνα και θα τιμήσουν τον πολιτισμό και την ενότητα της Γροιλανδίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επίσκεψη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Γροιλανδία, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Μούτε Μ. Έγκεδε, να τη χαρακτηρίζει μέρος της «επιθετικής» αμερικανικής πολιτικής για την απόκτηση του νησιού.

«Βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημείο όπου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια αθώα επίσκεψη της συζύγου ενός πολιτικού. … Ο μόνος σκοπός είναι η επίδειξη δύναμης απέναντί μας», δήλωσε.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι αξιωματούχοι της Γροιλανδίας ζήτησαν την αποστολή της αμερικανικής αντιπροσωπείας. «Άνθρωποι από τη Γροιλανδία μάς ζητούν να πάμε εκεί», είπε τη Δευτέρα.

Η αντίδρασης της κυβέρνησης Naalakkersuisut

«Διαδηλώνουμε πολιτικά ως λαός της Γροιλανδίας», τόνισε.

Η απάντηση από την κυβέρνηση της Γροιλανδίας ήρθε άμεσα. «Για να είμαστε ξεκάθαροι, η κυβέρνηση της Γροιλανδίας (Naalakkersuisut) δεν έχει απευθύνει καμία πρόσκληση για οποιαδήποτε επίσκεψη, είτε ιδιωτική είτε επίσημη», ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook.

Η Πιπαλούκ Λινγκέ, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του κοινοβουλίου της Γροιλανδίας, δήλωσε στο Politico ότι οι ισχυρισμοί του Τραμπ είναι «ψευδείς» και ότι προγραμματίζεται διαμαρτυρία κατά της άφιξης της Βανς στην πόλη Σισιμιούτ, όπως και άλλες δύο πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια προσάρτησης του νησιού.

«Διαδηλώνουμε πολιτικά ως λαός της Γροιλανδίας», τόνισε.

Ο Τραμπ είχε εκφράσει την επιθυμία του να αποκτήσει τη Γροιλανδία από την πρώτη του θητεία. Με την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο έχει ανεβάσει τους τόνους, χαρακτηρίζοντας την εξαγορά της νησιωτικής επικράτειας «απόλυτη αναγκαιότητα», χωρίς μάλιστα να αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής ή οικονομικής πίεσης για την επίτευξη του στόχου του.

Τον Ιανουάριο, ο μεγαλύτερος γιος του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, επισκέφθηκε το νησί σε μια προσπάθεια να «καλλιεργήσει» υποστήριξη για την αμερικανική εξαγορά, αλλά το ταξίδι χαρακτηρίστηκε από τους τοπικούς πολιτικούς ως «σκηνοθετημένο πολιτικό κόλπο».

Η στρατηγική θέση της Γροιλανδίας στην Αρκτική και ο πλούτος των φυσικών της πόρων –συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων γαιών– την καθιστούν ολοένα και πιο σημαντικό παράγοντα στη γεωπολιτική σκακιέρα. Ωστόσο, τόσο στη Γροιλανδία, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις απορρίπτουν την προσάρτηση, όσο και στη Δανία, η αμερικανική επιθετικότητα αντιμετωπίζεται με σφοδρή αντίσταση.

Με πληροφορίες από Politico

 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόδραση Κινέζου βαρόνου φαιντανύλης στο Μεξικό προκαλεί κρίση στις σχέσεις με ΗΠΑ

Διεθνή / Απόδραση Κινέζου βαρόνου φαιντανύλης στο Μεξικό προκαλεί κρίση στις σχέσεις με ΗΠΑ

Ο Κινέζος Zhi Dong Zhang, κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο φαιντανύλης και ξέπλυμα $150 εκατ., απέδρασε από κατ' οίκον περιορισμό στο Μεξικό, πυροδοτώντας αντιδράσεις στην κυβέρνηση Σέινμπαουμ και εντάσεις με τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η Μέριλιν πέθανε»: Όταν τα πρωτοσέλιδα πάγωσαν τον κόσμο με τον θάνατο της Μονρόε

Διεθνή / «Η Μέριλιν πέθανε»: Όταν τα πρωτοσέλιδα πάγωσαν τον κόσμο με τον θάνατο της Μονρόε

Σαν σήμερα, 5 Αυγούστου 1962, η Μέριλιν Μονρόε βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Λος Άντζελες. Τα πρωτοσέλιδα της επομένης αποτύπωσαν την απώλεια ενός ειδώλου, αλλά και την αρχή ενός διαρκούς μύθου
LIFO NEWSROOM
Σε κίνδυνο το Ιερό Όρος των Απάτσι – Χαλκορυχείο απειλεί ιστορικό τόπο λατρείας

Διεθνή / Σε κίνδυνο το Ιερό Όρος των Απάτσι – Χαλκορυχείο απειλεί ιστορικό τόπο λατρείας

Το ιερό έδαφος των Απάτσι, Oak Flat, κινδυνεύει από την κατασκευή ενός τεράστιου μεταλλείου χαλκού - Παρά τις αντιδράσεις της φυλής και την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, η εξόρυξη φαίνεται να προχωρά
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Κίνα για έξαρση του ιού τσικουνγκούνια: Πάνω από 7.000 κρούσματα και αυστηρά μέτρα αλά Covid-19

Διεθνή / Συναγερμός στην Κίνα για έξαρση του ιού τσικουνγκούνια: Πάνω από 7.000 κρούσματα και αυστηρά μέτρα αλά Covid-19

Η Κίνα καταγράφει πάνω από 7.000 κρούσματα του ιού chikungunya στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, προκαλώντας ανησυχία και μέτρα αντίστοιχα με εκείνα της πανδημίας Covid-19
LIFO NEWSROOM