Κλιμακώνεται η κρίση στο Columbia – Αποβολές και αναστολές φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών μετά τις κυβερνητικές πιέσεις

Κλιμακώνεται η κρίση στο Columbia – Αποβολές και αναστολές φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών μετά τις κυβερνητικές πιέσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Getty
0

Το Πανεπιστήμιο Columbia απέβαλε, ανέστειλε ή ανακάλεσε πτυχία φοιτητών που συμμετείχαν σε κατάληψη πανεπιστημιακού κτηρίου κατά τη διάρκεια φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων τον Απρίλιο του 2024, ανακοίνωσε η διοίκηση την Πέμπτη.

Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο κυβερνητικών πιέσεων και περικοπών χρηματοδότησης ύψους 400 εκατ. δολαρίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς το πανεπιστήμιο συμπεριλαμβάνεται σε λίστα 60 ιδρυμάτων που ελέγχονται για «αντισημιτική παρενόχληση».

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, οι φοιτητές τιμωρήθηκαν με βάση τη «σοβαρότητα της συμπεριφοράς τους» και τυχόν προηγούμενες παραβιάσεις των κανόνων. Η πειθαρχική διαδικασία διήρκεσε μήνες και περιλάμβανε ακροάσεις για κάθε φοιτητή.

Επιπλέον, όσοι είχαν ήδη αποφοιτήσει θα χάσουν τα πτυχία τους. Ο ακριβής αριθμός των φοιτητών που επηρεάζονται δεν αποκαλύφθηκε.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί επιστολή του Υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ στις 10 Μαρτίου προς 60 πανεπιστήμια – ανάμεσά τους το Harvard και το Princeton – με την οποία προειδοποιούσε ότι η έλλειψη προστασίας των Εβραίων φοιτητών από «αντισημιτικές παρενοχλήσεις» μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω νομικές ενέργειες και περικοπές χρηματοδότησης.

Στις 7 Μαρτίου, το Υπουργείο Παιδείας είχε ήδη ανακοινώσει περικοπή 400 εκατ. δολαρίων προς το Columbia, επικαλούμενο αποτυχία του ιδρύματος να προστατεύσει τους Εβραίους φοιτητές.

Η απόφαση του Columbia προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από φοιτητές και ακαδημαϊκούς. Φοιτητικές οργανώσεις κατηγορούν τη διοίκηση του πανεπιστημίου για ενδοτικότητα στις κυβερνητικές πιέσεις και φίμωση της ελευθερίας του λόγου.

Παράλληλα, η σχολή δημοσιογραφίας του Columbia προειδοποίησε φοιτητές – ειδικά όσους δεν είναι Αμερικανοί πολίτες – να αποφεύγουν αναρτήσεις για τη Γάζα ή την Ουκρανία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ιστορικός Έραλντο Σόουζα ντος Σάντος από το Πανεπιστήμιο Cornell δήλωσε ότι το Columbia «αντί να προστατεύει την ελευθερία της ακαδημαϊκής έκφρασης, συμμετέχει ενεργά στην ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας».

Συλλήψεις και νομικές εξελίξεις

Εν μέσω της καταστολής των διαδηλώσεων, οι αρχές συνέλαβαν τον Μαχμούντ Χαλίλ, φοιτητή και ηγετική μορφή των κινητοποιήσεων, στις 11 Μαρτίου. Παρά το γεγονός ότι είναι μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ και παντρεμένος με Αμερικανίδα πολίτη, οι αρχές επιδιώκουν την απέλασή του.

Ο ίδιος και άλλοι επτά φοιτητές κατέθεσαν μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ζητώντας να αποτραπεί η πρόσβαση του Κογκρέσου σε φοιτητικά αρχεία του Columbia και του Barnard College.

Παράλληλα, δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν την Πέμπτη στο Trump Tower της Νέας Υόρκης, όπου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία υπέρ της απελευθέρωσης του Χαλίλ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για αυστηρότερα μέτρα εναντίον των διαδηλωτών, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι η σύλληψη του Χαλίλ είναι «μόνο η αρχή».

Την ίδια στιγμή, το Columbia αντιμετωπίζει κλιμακούμενη πίεση από τη φοιτητική κοινότητα και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν ότι η ελευθερία της έκφρασης καταπατείται υπό κυβερνητικές εντολές.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βυθίστηκε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Διεθνή / Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βιώνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Ο αρχιεπίσκοπος Στίβεν Γουντ κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ η Αγγλικανική Εκκλησία της Βόρειας Αμερικής βυθίζεται σε κρίση εμπιστοσύνης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

«Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση σχετική με την προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Η εταιρεία πίσω από τον ανελκυστήρα της ληστείας του Λούβρου κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

«Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για εγκληματική πράξη, αλλά όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αρχίσαμε να αστειευόμαστε και να σκεφτόμαστε σλόγκαν», δήλωσε η υπεύθυνη marketing της εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM