Τουρκία: Η Baykar των Bayraktar παραβίασε κυρώσεις στέλνοντας drone στο Σουδάν

Τουρκία: Η Baykar των Bayraktar παραβίασε κυρώσεις στέλνοντας drone στο Σουδάν Facebook Twitter
φωτ.: Türkiye Cumhurbaşkanlığı
0

Η Baykar, ο μεγαλύτερος αμυντικός εργολάβος της Τουρκίας, προμήθευσε κρυφά drone και πολεμικές κεφαλές αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων στον σουδανικό στρατό, παρά τις διεθνείς κυρώσεις.

Έγγραφα, μηνύματα και οικονομικά αρχεία του στρατού του Σουδάν, που διέρρευσαν, περιγράφουν λεπτομερώς πώς η Baykar προμήθευσε τουλάχιστον οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 και 600 πολεμικές κεφαλές στον σουδανικό στρατό το 2023. Οι αποστολές, οι οποίες περιελάμβαναν τεχνική υποστήριξη, δρομολογήθηκαν μέσω μεσαζόντων και έφτασαν σε στρατιωτικές βάσεις στο Σουδάν εν μέσω του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου της χώρας.

Η Baykar, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ και στο ΔΣ της οποίας είναι ο Σελτσούκ, αδελφός του Χαλούκ και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει συνδεθεί στο παρελθόν με μεγάλες εξαγωγές όπλων, αλλά δεν έχει σχολιάσει δημοσίως τις φερόμενες πωλήσεις στο Σουδάν. Οι αποστολές φαίνεται ότι παραβίασαν τα εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία απαγορεύουν τις στρατιωτικές πωλήσεις σε εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν.

Σύμφωνα με την έκθεση, τουρκικές στρατιωτικές εταιρείες έχουν συνεργαστεί και με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Ενώ η Baykar εξόπλιζε τον σουδανικό στρατό, μια άλλη τουρκική εταιρεία, η Arca Defense, φέρεται να επικοινωνούσε με υψηλόβαθμους εκπροσώπους των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου και εθνοκάθαρση.

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια εποχή που η Τουρκία τοποθετείται ως διαμεσολαβητής στη σύγκρουση στο Σουδάν, παρά τις ενδείξεις ότι η αμυντική της βιομηχανία έχει τροφοδοτήσει τον πόλεμο. Τα έγγραφα υποδηλώνουν ότι Σουδανοί αξιωματούχοι ενδέχεται να έχουν προσφέρει σε τουρκικές εταιρείες πρόσβαση σε πολύτιμους πόρους, συμπεριλαμβανομένων ορυχείων χρυσού και χαλκού, σε αντάλλαγμα για στρατιωτική υποστήριξη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στον σουδανικό οργανισμό προμηθειών Defense Industries System, ο οποίος φέρεται να υπέγραψε τη σύμβαση με την Baykar. Παρά τους περιορισμούς αυτούς, τα όπλα συνεχίζουν να εισρέουν στο Σουδάν από πολυάριθμους διεθνείς προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Ρωσίας, επιδεινώνοντας μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 150.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Διεθνή / Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Η προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμού 50% στα βασικά βραζιλιάνικα αγροτικά προϊόντα προκαλεί ανησυχία για την επίδραση στις εξαγωγές πορτοκαλιού, καφέ και βοδινού κρέατος, με φόβους για αύξηση τιμών στους Αμερικανούς καταναλωτές
LIFO NEWSROOM
Ρώσοι στρατιώτες ληστεύονται και εξαπατώνται επιστρέφοντας από το μέτωπο στην Ουκρανία

Διεθνή / Ρώσοι στρατιώτες ληστεύονται και εξαπατώνται επιστρέφοντας από το μέτωπο στην Ουκρανία

Παρά τις υποσχέσεις του Πούτιν για ήρωες στρατιώτες, δεκάδες Ρώσοι που πολέμησαν στην Ουκρανία πέφτουν θύματα ληστειών και απάτης από κρατικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς, με σημαντικά ποσά μισθών και αποζημιώσεων να χάνονται
LIFO NEWSROOM