Τουρκία: Η Baykar των Bayraktar παραβίασε κυρώσεις στέλνοντας drone στο Σουδάν

Τουρκία: Η Baykar των Bayraktar παραβίασε κυρώσεις στέλνοντας drone στο Σουδάν Facebook Twitter
φωτ.: Türkiye Cumhurbaşkanlığı
0

Η Baykar, ο μεγαλύτερος αμυντικός εργολάβος της Τουρκίας, προμήθευσε κρυφά drone και πολεμικές κεφαλές αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων στον σουδανικό στρατό, παρά τις διεθνείς κυρώσεις.

Έγγραφα, μηνύματα και οικονομικά αρχεία του στρατού του Σουδάν, που διέρρευσαν, περιγράφουν λεπτομερώς πώς η Baykar προμήθευσε τουλάχιστον οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 και 600 πολεμικές κεφαλές στον σουδανικό στρατό το 2023. Οι αποστολές, οι οποίες περιελάμβαναν τεχνική υποστήριξη, δρομολογήθηκαν μέσω μεσαζόντων και έφτασαν σε στρατιωτικές βάσεις στο Σουδάν εν μέσω του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου της χώρας.

Η Baykar, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ και στο ΔΣ της οποίας είναι ο Σελτσούκ, αδελφός του Χαλούκ και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει συνδεθεί στο παρελθόν με μεγάλες εξαγωγές όπλων, αλλά δεν έχει σχολιάσει δημοσίως τις φερόμενες πωλήσεις στο Σουδάν. Οι αποστολές φαίνεται ότι παραβίασαν τα εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία απαγορεύουν τις στρατιωτικές πωλήσεις σε εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν.

Σύμφωνα με την έκθεση, τουρκικές στρατιωτικές εταιρείες έχουν συνεργαστεί και με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Ενώ η Baykar εξόπλιζε τον σουδανικό στρατό, μια άλλη τουρκική εταιρεία, η Arca Defense, φέρεται να επικοινωνούσε με υψηλόβαθμους εκπροσώπους των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου και εθνοκάθαρση.

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια εποχή που η Τουρκία τοποθετείται ως διαμεσολαβητής στη σύγκρουση στο Σουδάν, παρά τις ενδείξεις ότι η αμυντική της βιομηχανία έχει τροφοδοτήσει τον πόλεμο. Τα έγγραφα υποδηλώνουν ότι Σουδανοί αξιωματούχοι ενδέχεται να έχουν προσφέρει σε τουρκικές εταιρείες πρόσβαση σε πολύτιμους πόρους, συμπεριλαμβανομένων ορυχείων χρυσού και χαλκού, σε αντάλλαγμα για στρατιωτική υποστήριξη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στον σουδανικό οργανισμό προμηθειών Defense Industries System, ο οποίος φέρεται να υπέγραψε τη σύμβαση με την Baykar. Παρά τους περιορισμούς αυτούς, τα όπλα συνεχίζουν να εισρέουν στο Σουδάν από πολυάριθμους διεθνείς προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Ρωσίας, επιδεινώνοντας μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 150.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο τυφώνας Κατζίκι πλησιάζει στο Βιετνάμ: 325.000 κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

Διεθνή / Ο τυφώνας Κατζίκι πλησιάζει στο Βιετνάμ: 325.000 κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

Ο Κατζίκι, ο πέμπτος τυφώνας που πλήττει το Βιετνάμ φέτος, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θάλασσα, στον Κόλπο του Τονκίν, όπου προκαλεί κύματα ύψους ως και 9,5 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Τουλάχιστον 6 νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Υεμένη

Διεθνή / Τουλάχιστον 6 νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Υεμένη

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε για ακόμη μια φορά ότι «το τρομοκρατικό καθεστώς των Χούτι θα πληρώσει πολύ ακριβά για τις επιθέσεις του εναντίον του κράτους του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μενέντεζ: «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» - Η αντίδραση της κόρης του Έρικ μετά την απόρριψη αποφυλάκισης

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» - Η αντίδραση της κόρης του Έρικ μετά την απόρριψη αποφυλάκισης

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να είναι ελεύθεροι» γράφει σε ανάρτησή της στα social media λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του πατέρα της
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Οι Ρώσοι για πρώτη φορά έκαναν σημαντικές παραχωρήσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Η Ρωσία έκανε πρώτη φορά σημαντικές παραχωρήσεις για να τελειώσει ο πόλεμος

«Ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ευρώπης, ούτε των ΗΠΑ και πιστεύουμε ότι ούτε η Ρωσία ή η Ουκρανία έχουν συμφέρον να συνεχιστεί», ξεκαθαρίζει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Υπό ποιους όρους o Πόύτιν θα αποδεχόταν μία ειρηνευτική συμφωνία με Ουκρανία

Διεθνή / Υπό ποιους όρους η Ρωσία θα αποδεχόταν μία ειρηνευτική συμφωνία με Ουκρανία

Την ώρα που διεθνείς αναλυτές βλέπουν πως η Ρωσία καθυστερεί κάθε σχέδιο, για συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε διορία δύο εβδομάδων στον Ρώσο πρόεδρο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του
LIFO NEWSROOM