Γιατί όλο και περισσότεροι γονείς κάνουν τα πάντα για να στείλουν το παιδί τους σε ένα ιδιωτικό σχολείο

Η Χρυσαλένια- Ηλιοστάλαχτη θα πάει εκδρομή Facebook Twitter
Τι μεσολάβησε και αυτήν τη στιγμή, παρά την οικονομική στενότητα, τα ιδιωτικά σχολεία (που κοστίζουν μαζί με τα μεταφορικά από 6.000 έως 16.000 ευρώ τον χρόνο) έχουν λίστα αναμονής; Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


«ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΚΟΥΡΑΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ
τα συνεχή μηνύματα και email από τον παιδικό σταθμό της μικρής. Η Χρυσαλένια-Ηλιοστάλαχτη έφαγε δύο κριτσίνια, η Χρυσαλένια-Ηλιοστάλαχτη έχει ένα εξάνθημα, η Χρυσαλένια-Ηλιοστάλαχτη θα πάει εκδρομή, η Χρυσαλένια-Ηλιοστάλαχτη δάγκωσε ένα παιδάκι στο μπούτι. Φτάνει πια!» έγραψε μια γνωστή μου για τον παιδικό σταθμό που πήγαινε η κόρη της. Ήθελα να της γράψω πως υπήρχε ένας σίγουρος τρόπος να μη μαθαίνει τα νέα της Χρυσαλένιας-Ηλιοστάλαχτης κι αυτός θα ήταν να τη στείλει στον δημόσιο παιδικό σταθμό που πήγαινε ο γιος μου. Στα τρία χρόνια που πέρασε στον βρεφονηπιακό/παιδικό σταθμό, η μόνη επικοινωνία που είχαμε, πέρα από τα τυπικά την ώρα που παίρναμε ή αφήναμε το παιδί και τις τοιχοκολλημένες ανακοινώσεις που θύμιζαν μητρώο στην εφορία, ήταν κάποια περιστασιακά τηλεφωνήματα τρόμου. «Σας παίρνω γιατί ο γιος σας έχει πυρετό / έχει επιπεφυκίτιδα / κάνει εμετό / έπεσε πάνω σε ένα κουρτινόξυλο και έχει ένα γιγαντιαίο καρούμπαλο». Τον πρώτο καιρό, λόγω Covid, δεν επιτρεπόταν καν να μπούμε στην τάξη του. Τι έκανε όλη μέρα; Πώς περνούσε τον χρόνο του; Ήταν 16 μηνών, μιλούσε ακόμα με συλλαβές.

«Έχεις αργήσει, δεν θα βρίσκεις θέση», «Τι περιμένεις και δεν τον γράφεις;» μου είπαν μια παλιά μου συμμαθήτρια και μια γνωστή μου όταν τους είπα πως ψάχνω σχολείο για τον γιο μου, που θα πάει Α’ δημοτικού τη χρονιά 2026-2027 (ναι, σε ενάμιση χρόνο από τώρα). Ξεκίνησα να κοιτάζω site σχολείων και έπαθα κάτι σαν νευρωτικό επεισόδιο. Κατέληξα να φτιάξω Google spreadsheet: πού είναι, έχει γυμνάσιο, πόσα από τα νεφρά μας θα πουλήσουμε και οι δυο μαζί για να κάνει ο γιος μας forensics και κινέζικα; 

Αρχικά, το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα παρακμάζει. Οι δαπάνες για την παιδεία είναι περίπου στο 4% του κρατικού προϋπολογισμού, πολύ χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή: τo 2022 οι Έλληνες μαθητές και μαθήτριες κατέγραψαν τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. στη διεθνή έρευνα PISA του ΟΟΣΑ.

Δεν νομίζω πως οι γονείς μου αγχώθηκαν ποτέ για το σχολείο που θα πάω. Τα περισσότερα παιδιά της γενιάς μου πήγαιναν στο δημόσιο της γειτονιάς τους. Τα ιδιωτικά σχολεία ήταν ελάχιστα, και ακόμα και όσοι έστελναν τα παιδιά τους εκεί, το έκαναν χωρίς κάποια φοβερή έρευνα. Κάποιος τους έλεγε κάτι ή άκουγαν ότι κάπου είναι καλά και αυτό ήταν. 

Τι μεσολάβησε και αυτήν τη στιγμή, παρά την οικονομική στενότητα, τα ιδιωτικά σχολεία (που κοστίζουν μαζί με τα μεταφορικά από 6.000 έως 16.000 ευρώ τον χρόνο) έχουν λίστα αναμονής; Αρχικά, το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα παρακμάζει. Οι δαπάνες για την παιδεία είναι περίπου στο 4% του κρατικού προϋπολογισμού, πολύ χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή: τo 2022 οι Έλληνες μαθητές και μαθήτριες κατέγραψαν τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. στη διεθνή έρευνα PISA του ΟΟΣΑ. Οι κτιριακές υποδομές παραμένουν από ανεπαρκείς έως κακές, ενώ σε κάθε βαθμίδα τα δημόσια σχολεία μαστίζονται από τρομερή έλλειψη εκπαιδευτικών. Την ίδια ώρα, η υποτιθέμενη δωρεάν παιδεία κοστίζει ακριβά: πλέον, εκτός από τα φροντιστήρια για τις ξένες γλώσσες και τις πανελλαδικές, τα παιδιά πηγαίνουν σε κέντρα μελέτης από το δημοτικό, ενώ οι εξετάσεις εισαγωγής στα πρότυπα γυμνάσια της χώρας (πέρσι δέχτηκαν 9.500 αιτήσεις για 1.790 θέσεις) έχουν μετατραπεί σε μίνι πανελλαδικές, με τα παιδιά να προετοιμάζονται έως και 2 χρόνια σε ειδικά φροντιστήρια. Σε όλο αυτό το τοπίο έχει έρθει να προστεθεί και ο φόβος των γονιών για τη βία και το bullying. Θα μπορούσα να γράψω και για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι Έλληνες γονείς την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς ή ακόμα και για την ίδια την ουσία του εκπαιδευτικού συστήματος που παραμένει στείρο και παλαιικό – αλλά αυτά είναι για άλλο κείμενο.

Όχι πως δεν υπάρχουν εξαιρετικά δημόσια σχολεία ή πως υπάρχει κάποια εγγύηση ότι σε ένα ιδιωτικό σχολείο το παιδί σου δεν θα πέσει θύμα bullying ή ότι θα έχει καλό διευθυντή ή καλούς δασκάλους, ή ότι θα ’ναι χαρούμενο, που είναι και το πιο σημαντικό απ’ όλα, απλώς μοιάζει σαν ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου δεν θα του πέφτουν οι σοβάδες στο κεφάλι και δεν θα κινδυνεύει να μείνει χωρίς δασκάλα για δύο μήνες.

Σε ένα δημόσιο σχολείο γνωρίζεις πως το παιδί σου δεν θα μεγαλώσει σε μια φούσκα αλλά στον πραγματικό κόσμο. Το πρόβλημα είναι πως αναγκαστικά βασίζεσαι στην τύχη: έχοντας τον γιο μου στο δημόσιο σύστημα παιδείας, πρώτα σε δημόσιο βρεφονηπιακό σταθμό και τώρα σε δημόσιο νηπιαγωγείο, έχω καταλάβει πως τα δημόσια σχολεία, σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον, εξαρτώνται από τον διευθυντή τους αλλά και από έναν καλό και ισχυρό σύλλογο γονέων. Βέβαια, ακόμα κι αν τα έχεις όλα αυτά, και πάλι πρέπει να διεκδικείς τα αυτονόητα: τις κτιριακές υποδομές, το βάψιμο του κτιρίου, την απεντόμωση και πόσα άλλα ακόμα. 

Ας πάρω τώρα μια ανάσα και ας ανοίξω το Google spreadsheet μου.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Radio Lifo / Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Τι αλλάζει στο τοπίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών; Και γιατί οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι δημιουργείται ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το δημόσιο; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Γιώργο Χριστόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, για τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της παιδείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Άκου την επιστήμη / Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Η παιδεία, οι διανοούμενοι και όσα μας καταδυναστεύουν ως χώρα. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μιχάλης Τιβέριος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ