Τραμπ: Οι δασμοί 25% σε αγαθά από Μεξικό και Καναδά θα ξεκινήσουν 4 Μαρτίου

Τραμπ: Οι δασμοί 25% σε αγαθά από Μεξικό και Καναδά θα ξεκινήσουν 4 Μαρτίου Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία: Getty Images
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς στον Καναδά και το Μεξικό από την ερχόμενη Τρίτη 4 Μαρτίου, επιπλέον του διπλασιασμού του καθολικού δασμού 10% που επιβάλλεται στις εισαγωγές από την Κίνα.

Η προοπτική κλιμάκωσης των δασμών έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία, με τους καταναλωτές να εκφράζουν φόβους για επιδείνωση του πληθωρισμού και τον κλάδο των αυτοκινήτων να υποφέρει ενδεχομένως. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επίσης κατά καιρούς εμπλακεί σε επιθετικές τοποθετήσεις μόνο και μόνο για να δώσει χάρες της τελευταίας στιγμής, συμφωνώντας προηγουμένως σε μια 30ήμερη αναστολή των δασμών του Καναδά και του Μεξικού που αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο.

Με ανάρτηση στο Truth Social, ο Τραμπ ισχυρίσητκε ότι τα παράνομα ναρκωτικά, όπως η φαιντανύλη, εισάγονται λαθραία στις ΗΠΑ σε «απαράδεκτα επίπεδα» και οι φόροι εισαγωγής θα αναγκάσουν άλλες χώρες να πατάξουν τη διακίνηση. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή η μάστιγα να συνεχίσει να βλάπτει τις ΗΠΑ, και ως εκ τούτου, μέχρι να σταματήσει ή να περιοριστεί σοβαρά, οι προτεινόμενοι ΔΑΣΜΟΙ που έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ στις 4 Μαρτίου, θα τεθούν πράγματι σε ισχύ, όπως έχει προγραμματιστεί», έγραψε ο Τραμπ. «Η Κίνα θα επιβαρυνθεί ομοίως με πρόσθετο δασμό 10% κατά την ημερομηνία αυτή» συμπλήρωσε. 

Ο Τραμπ προτίθεται να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά, με χαμηλότερο φόρο 10% στα καναδικά ενεργειακά προϊόντα, όπως το πετρέλαιο και η ηλεκτρική ενέργεια. Η κίνηση που φαινομενικά αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών και τη μετανάστευση οδήγησε και τις δύο χώρες να αντιδράσουν τονίζοντας τις υφιστάμενες προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, πέραν του ότι ο Καναδάς δημιούργησε έναν τσάρο της φαιντανύλης και το Μεξικό ανέπτυξε 10.000 μέλη της Εθνοφρουράς του στα σύνορά του με τις ΗΠΑ. 

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM