Ουάσινγκτον σε Κίεβο: Παραδώστε το 50% του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας στις ΗΠΑ

Ουάσινγκτον σε Κίεβο: Παραδώστε το 50% του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας στις ΗΠΑ Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΕΡΑ
0

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν στην Ουκρανία να σταματήσει να επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ και να υπογράψει μια συμφωνία που παραδίδει το ήμισυ του ορυκτού πλούτου της χώρας στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι μια αποτυχία να το πράξει θα ήταν απαράδεκτη.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, δήλωσε στο Fox News ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα πρέπει να «μετριάσει» τις επικρίσεις του προς τις ΗΠΑ και να δει «προσεκτικά» τη συμφωνία να δοθούν στην Ουάσινγκτον φυσικοί πόροι αξίας 500 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο Γουόλτς δήλωσε ότι το Κίεβο έκανε λάθος να αντιδράσει στην προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, δεδομένων όλων όσων έχουν κάνει οι ΗΠΑ για την Ουκρανία. Αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ είχαν σνομπάρει την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑαποκλείοντάς τους από τις συνομιλίες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με τη Ρωσία. Αυτό ήταν μια συνηθισμένη «διπλωματία μετακίνησης», είπε.

«Ορισμένες από τις ρητορικές που προέρχονται από το Κίεβο και οι προσβολές προς τον πρόεδρο Τραμπ ήταν απαράδεκτες», δήλωσε αργότερα ο Γουόλτς στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι προφανώς πολύ απογοητευμένος αυτή τη στιγμή με τον πρόεδρο Ζελένσκι, το γεγονός ότι δεν έχει έρθει στο τραπέζι, ότι δεν ήταν πρόθυμος να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία που του προσφέραμε» συνέχισε.

Την Τετάρτη (19/2), ο Τραμπ αποκάλεσε τον Ζελένσκι «δικτάτορα» που αρνήθηκε να διεξάγει εκλογές και κατηγόρησε την Ουκρανία για τον πόλεμο. Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ο Τραμπ ζει σε μια «φούσκα παραπληροφόρησης» του Κρεμλίνου και ότι θα ήθελε η ομάδα του Τραμπ να είναι «πιο ειλικρινής». Η ταχεία απόρριψη του Ζελένσκι από τις ΗΠΑ ως συμμάχου υπογραμμίστηκε όταν ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ακύρωσε μια συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο. Οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλουν ερωτήσεις μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, αλλά αποσύρθηκαν.

Αργότερα ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι είχε μια «καλή συζήτηση» με τον Κέλογκ. Η συζήτηση κάλυψε την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, τον τρόπο επιστροφής των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου και τις «αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ευγνώμων στις ΗΠΑ για τη βοήθεια και τη διακομματική υποστήριξή τους, προσθέτοντας: «Είναι σημαντικό για εμάς -και για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο- να γίνεται αισθητή η αμερικανική δύναμη». 

Ο Κιθ Κέλογκ θεωρείται η πιο φιλοουκρανική φωνή στην ομάδα του Τραμπ, ωστόσο δεν συμμετείχε στη συνάντηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM
Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Διεθνή / Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Οι επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Το δερματόδετο άλμπουμ γενεθλίων του Τζέφρι Επστάιν από το 2003 περιείχε επιστολές από πολιτικούς και ισχυρά πρόσωπα όπως οι Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Διεθνή / Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Κατά τη Stage 7 του Tour de France, ο έλεγχος αποκάλυψε υπόνοιες για κρυμμένους κινητήρες - Η UCI εντείνει τους ελέγχους για να διατηρήσει την αξιοπιστία του σπορ
LIFO NEWSROOM