Από το 2000, το λιώσιμο των παγετώνων έχει προκαλέσει άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά σχεδόν 2 εκατοστά

Από το 2000, το λιώσιμο των παγετώνων έχει προκαλέσει άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά σχεδόν 2 εκατοστά Facebook Twitter
Φωτ: Pixabay
0

Το λιώσιμο των παγετώνων έχει προκαλέσει άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά σχεδόν 2 εκατοστά μόνο αυτόν τον αιώνα, όπως αποκαλύπτει μία μελέτη που έγινε σε βάθος δεκαετιών.

H έρευνα δείχνει ότι οι παγετώνες του κόσμου έχασαν συνολικά 6.542 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου από το 2000 έως το 2023, προκαλώντας αύξηση της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά 18 χιλιοστά.

Οι παγετώνες έχασαν κατά μέσο όρο 273 δισ. τόνους πάγου κάθε χρόνο, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 30 χρόνια κατανάλωσης νερού από ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Η έρευνα, με επικεφαλής επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, διαπίστωσε ότι μέχρι στιγμής αυτόν τον αιώνα, οι παγετώνες έχουν χάσει περίπου το 5% του συνολικού τους όγκου. Το μέγεθος των απωλειών διέφερε σημαντικά ανάλογα με την τοποθεσία. Για παράδειγμα, τα νησιά της Ανταρκτικής και της υποανταρκτικής έχασαν το 2% του όγκου τους, αλλά οι παγετώνες της κεντρικής Ευρώπης έχασαν το 39%.

«Αυτοί οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί. Αποτελούν υπενθύμιση ότι τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα σε ορισμένες περιοχές», δήλωσε ο Νόελ Γκούρμελεν, συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στη σχολή γεωεπιστημών του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Ανακαλύφθηκε επίσης μεγάλη απόκλιση στην ποσότητα του πάγου που χάνεται κάθε δεκαετία, με 36% περισσότερο πάγο να έχει λιώσει μεταξύ 2012 και 2023 σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Πώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας επηρεάζει την ανθρωπότητα

«Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό, καθώς επιβεβαιώνει ότι ο ρυθμός τήξης των παγετώνων επιταχύνεται με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Σέπερντ, επικεφαλής του τμήματος γεωγραφίας και περιβαλλοντικών επιστημών του πανεπιστημίου Northumbria. «Ακόμη και μικρές αυξήσεις της στάθμης της θάλασσας έχουν σημασία, διότι οδηγούν σε συχνότερες παράκτιες πλημμύρες. Κάθε εκατοστό ανόδου της στάθμης της θάλασσας εκθέτει άλλα 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε ετήσιες πλημμύρες κάπου στον πλανήτη μας».

Η απώλεια των παγετώνων οδηγεί επίσης σε μείωση των αποθεμάτων γλυκού νερού για τις απομακρυσμένες κοινότητες και εκείνες που ήδη αντιμετωπίζουν λειψυδρία.

«Περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από το λιωμένο νερό των παγετώνων και έτσι η υποχώρησή τους αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία», δήλωσε στον Guardian ο Σέπερντ. «Δεν είναι μόνο ότι τους χάνουμε από το τοπίο μας, αλλά αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής».

«Οι παγετώνες είναι επίσης σημαντικοί για την παραγωγή ενέργειας», εξηγεί ο Γκούρμελεν. «Για παράδειγμα, το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισλανδία προέρχεται από υδροηλεκτρική ενέργεια. Βασίζονται στο νερό που λιώνει από τους παγετώνες για τις βασικές λειτουργίες τους. Το ίδιο συμβαίνει και στις Άνδεις, καθώς και σε μέρη της Ευρώπης, όπως η Ελβετία».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, και αποτελεί μέρος της άσκησης σύγκρισης του ισοζυγίου μάζας των παγετώνων (Glacier Mass Balance Intercomparison Exercise) - γνωστή ως Glambie. Συνδυάζει και αναλύει δεδομένα που είναι διαθέσιμα από μετρήσεις πεδίου καθώς και από δορυφορικές αποστολές ραντάρ, λέιζερ και οπτικοακουστικού υλικού.

Μετά την υπερθέρμανση των ωκεανών, το λιώσιμο των παγετώνων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

«Οι παγετώνες έχουν πραγματικό αντίκτυπο», λέει ο Γκούρμελεν. «Αποτελούν ένα βαρόμετρο για την κλιματική αλλαγή, οπότε τα ευρήματα είναι ένα μέτρο του αντίκτυπου που είχε η κλιματική αλλαγή τα τελευταία 20 χρόνια. Καθώς προσπαθούμε να τον μετριάσουμε, η παρακολούθηση της δραστηριότητας των παγετώνων θα είναι ένας τρόπος μέτρησης της αποτελεσματικότητάς μας στην αντιμετώπιση του μεταβαλλόμενου κλίματος».

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη «τσιμεντώνεται»: Χάθηκαν 9.000 τ.χλμ. πρασίνου σε πέντε χρόνια

Περιβάλλον / Η Ευρώπη «τσιμεντώνεται»: Χάθηκαν 9.000 τ.χλμ. πρασίνου σε πέντε χρόνια

Η Ευρώπη χάνει 600 γήπεδα ποδοσφαίρου πράσινης γης την ημέρα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα - Δάση, καλλιέργειες και φυσικά οικοσυστήματα θυσιάζονται για δρόμους, γκολφ και εργοστάσια, απειλώντας το μέλλον του περιβάλλοντος και της τροφής μας
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός για την κλιματική κρίση: 80% των οικοτόπων της Ευρώπης καταρρέουν – Τι σημαίνει για το μέλλον

Περιβάλλον / Συναγερμός για την κλιματική κρίση: 80% των οικοτόπων της Ευρώπης καταρρέουν – Τι σημαίνει για το μέλλον

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση και η απώλεια βιοποικιλότητας απειλούν την ευημερία και την ποιότητα ζωής στην Ευρώπη, με το 80% των οικοτόπων σε κακή κατάσταση και τους στόχους του 2030 να ξεφεύγουν από την πορεία τους
LIFO NEWSROOM
Σπάνιος πορτοκαλί αστακός που βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης επέστρεψε στη θάλασσα

Περιβάλλον / Σπάνιος πορτοκαλί αστακός που βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης επέστρεψε στη θάλασσα

Ο σπανιότητας «ένας στα 30 εκατομμύρια» αστακός γλίτωσε από το μενού και απελευθερώθηκε στο Long Island, αφού εντοπίστηκε σε ένα παντοπωλείο της βόρειας Νέας Υόρκης
LIFO NEWSROOM
Σικάγο: Εκατοντάδες κολύμπησαν για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα στον ποταμό της πόλης

Περιβάλλον / Σικάγο: Εκατοντάδες κολύμπησαν για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα στον ποταμό της πόλης

Το κολύμπι στον ποταμό Σικάγο έρχεται να προστεθεί σε μια διεθνή τάση, καθώς πόλεις όπως το Παρίσι, το Μόναχο και το Άμστερνταμ επαναφέρουν την κολύμβηση στα αστικά ποτάμια τους
LIFO NEWSROOM