Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Ο προδανεισθείς χρόνος του Γιάννη Παππά Facebook Twitter
Το Μουσείο Μπενάκη προσφέρει μια σπάνια ματιά στη σύνθετη καλλιτεχνική διαδικασία πίσω από τη δουλειά του Γιάννη Παππά, όπως και πίσω από τη δουλειά κάθε καλλιτέχνη. Φωτ.: © Μουσείο Μπενάκη/ Λεωνίδας Κουργιαντάκης
0

Η έκθεση «Προδανεισθείς χρόνος. Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά» αφενός είναι σαν να (επανα)συστήνει το έργο του Γιάννη Παππά, αφετέρου αποτελεί φόρο τιμής στη δυσκολία της δημιουργικής διαδικασίας του καλλιτέχνη. 

Μέσα από μια πολυδιάστατη συλλογή σχεδίων, ζωγραφικών έργων, γλυπτών και φωτογραφιών του διακεκριμένου γλύπτη η έκθεση της Πειραιώς 138, στο Μουσείο Μπενάκη, προσφέρει μια σπάνια ματιά στη σύνθετη καλλιτεχνική διαδικασία πίσω από τη δουλειά του, όπως και πίσω από τη δουλειά κάθε καλλιτέχνη.

Είναι μια διαδικασία που ο ίδιος προτιμούσε να αποκαλεί «πάλη», χαρακτηρισμό που επιβεβαιώνει και ο επιμελητής της έκθεσης, ο εικαστικός Θοδωρής Μπαργιώτας, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η γλυπτική είναι πράγματι μια «σωματική πάλη» με το υλικό και την έμπνευση του γλύπτη.

Η έκθεση, θέλοντας να ξεφύγει από την παρουσίαση του ολοκληρωμένου έργου ως μιας μοναδικής, απομονωμένης οντότητας, και να αποκαλύψει τα στάδια του μόχθου, της έμπνευσης και του πειραματισμού που οδηγούν στη δημιουργία, χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα ώστε να αποκωδικοποιήσει την εξέλιξη των ιδεών πίσω από τη δημιουργία και το πώς αυτές αλληλεπιδρούν και μορφοποιούνται μέσα από χρόνια αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς.

Για τον Θοδωρή Μπαργιώτα η έκθεση αποτελεί ιδανική ευκαιρία να δούμε τη δουλειά του σημαντικού καλλιτέχνη έξω από το context του εργαστηρίου του στου Ζωγράφου, το οποίο δέχεται εβδομαδιαίως ουκ ολίγους επισκέπτες για να δουν τη μόνιμη συλλογή του. 

Έτσι, δεν επιλέχτηκε τυχαία ο τίτλος, ο οποίος αντανακλά την αντίληψη του καλλιτέχνη για τον χρόνο, όχι ως περιορισμό, αλλά ως έναν δανεικό πόρο που εμπλουτίζει και διαμορφώνει τα έργα του. Ο επισκέπτης καλείται να βυθιστεί στον κόσμο του Γιάννη Παππά και να γίνει μάρτυρας του κοπιώδους ταξιδιού του, που μεταμόρφωσε τις φευγαλέες ιδέες της καθημερινής σκέψης και αναζήτησης σε διαχρονικά έργα τέχνης.

Ο Προδανεισθείς Χρόνος του Γιάννη Παππά Facebook Twitter
O Γιάννης Παππάς στο εργαστήριό του.

Για τον Θοδωρή Μπαργιώτα η έκθεση αποτελεί ιδανική ευκαιρία να δούμε τη δουλειά του σημαντικού καλλιτέχνη έξω από το context του εργαστηρίου του στου Ζωγράφου, το οποίο δέχεται εβδομαδιαίως ουκ ολίγους επισκέπτες για να δουν τη μόνιμη συλλογή του. Ωστόσο, η έκθεση αυτή έχει ουσιαστικά εργαστηριακό χαρακτήρα, κάτι που φαίνεται ακόμα και από την επιλογή των βάθρων, που δεν είναι τα αναμενόμενα ενός μουσειακού χώρου αλλά αντιθέτως απαρτίζονται από τσιμεντόλιθους και σίδερα.

Ο επιμελητής εξηγεί: «Ήθελα να παρουσιάσω την αθέατη πλευρά της γλυπτικής, σε αντίθεση με όσα ξέρουμε από τον δημόσιο χώρο, ενός μπρούντζινου ή ενός μαρμάρινου έργου, όχι μόνο του Παππά.

Εδώ έχουμε τις αρματούρες, που μπορεί να αποτελούνται από 5 σύρματα και ένα σίδερο, ή κάτι πιο δουλεμένο, όπως ένα πρόπλασμα που έχει πάνω λίγο γύψο, πηλό, πλαστελίνη, κεριά κ.λπ., αλλά και τελικά προπλάσματα στα οποία γίνεται η χύτευση. Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε όλη τη διαδικασία της δημιουργίας ενός καλλιτέχνη.

Το κέντρο της έκθεσης, αρχιτεκτονικά και εννοιολογικά, αποτελείται από σχέδια του Παππά που δεν έχουν παρουσιαστεί στο κοινό, πέρα από εκείνα που έχουν να κάνουν με τον Μέγα Αλέξανδρο και τα έφιππα. Έχω κάνει μια διαλογή αρκετά ετερόκλητη μέσα από 12.000 σχέδια που ανήκουν στο Μουσείο Μπενάκη και έχουμε στου Ζωγράφου, τόσο ως προς το τι αναπαριστάνουν όσο και στον τρόπο γραφής. Είναι σαν να έχουν γίνει από πέντε διαφορετικούς ανθρώπους. Τα έχω τοποθετήσει στο κέντρο της αίθουσας σαν γλυπτό. Ένας κύβος, μια εγκατάσταση που όμως με ενδιέφερε να παραπέμπει σε ένα γλυπτό».

Ο Προδανεισθείς Χρόνος του Γιάννη Παππά Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης. Φωτ.: © Μουσείο Μπενάκη/ Λεωνίδας Κουργιαντάκης

Συνολικά η έκθεση αποτελείται από 100 έργα, γλυπτά και πίνακες, 60 καλούπια και 350 σχέδια. Σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για προπλάσματα όπως κολόνες –με πωρόλιθο ή με μάρμαρο–, μισοτελειωμένα και κάποια τελειωμένα κεφάλια. Αλλά για τον επισκέπτη ένα καινούργιο στοιχείο που αποτελεί έκπληξη σε αυτή την πρωτότυπη έκθεση είναι ότι παρουσιάζονται πολλά επιτοίχια λάδια, τα οποία είναι σχεδόν άγνωστα.

Συμπληρώνει επ’ αυτού ο Μπαργιώτας: «Ο ίδιος έλεγε “η γλυπτική είναι η γυναίκα μου και η ζωγραφική η ερωμένη μου”. Γενικά δεν τα παρουσίαζε και θα λέγαμε ότι είναι αρκετά ακαδημαϊκά, μέσα από τη Σχολή Καλών Τεχνών και τα μοντέλα, πολλά είναι αυτοπορτρέτα. Εκείνο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι μια πολύ ωραία εγκατάσταση από καλούπια και εργαλεία. Αποτελεί μέρος της λάντζας της γλυπτικής, που δείχνει το βρόμικο κομμάτι, αυτό που έλεγε κι ο ίδιος, ότι η γλυπτική δεν είναι διαδικασία αλλά σωματική πάλη. Εξού και ο τίτλος, γιατί μια ζωή δουλεύεις με όλα αυτά τα μέσα ευελπιστώντας να καταφέρεις στο τέλος να αποπληρώσεις με έργα».

Ο επισκέπτης του Μπενάκη έχει την ευκαιρία να θαυμάσει και το περίφημο άγαλμα του έφηβου Μεγάλου Αλεξάνδρου καβάλα στον Βουκεφάλα, έργο που οι Αθηναίοι γνωρίζουν από τη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Όλγας. Στην έκθεση παρουσιάζονται το γύψινο πρόπλασμά του, το οποίο χρειάστηκε να κοπεί για να χωρέσει και το επανένωσαν, και το αυθεντικό μπρούντζινο που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1992 στην αναδρομική του Γιάννη Παππά στην Πινακοθήκη και μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή του εργαστηρίου. Μεταφέρθηκε με γερανό διασχίζοντας τους δρόμους της Αθήνας και έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του αίθριου του μουσείου.

Μάλιστα, ο Θοδωρής Μπαργιώτας, επίκουρος καθηγητής επίσης στο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ, συγκέντρωσε μια ομάδα φοιτητών του οι οποίοι, χρησιμοποιώντας μια κάμερα 360º, την οποία τοποθέτησαν στο κεφάλι του Βουκεφάλα, κατέγραψαν όλη τη διαδρομή μέχρι την Πειραιώς.

Ο Προδανεισθείς Χρόνος του Γιάννη Παππά Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης. Φωτ.: © Μουσείο Μπενάκη/ Λεωνίδας Κουργιαντάκης

Λέει σχετικά: «Πρόκειται για ένα εμβυθιστικό βίντεο με τίτλο I am Voukefalas. Ο επισκέπτης θα φοράει κράνος VR και θα ζει όλη τη μεταφορά με τον γερανό μέχρι το μουσείο, αλλά και από ψηλά με τη βοήθεια drone. Οπότε, βλέπουμε πώς μια έκθεση γλυπτικής μπορεί να γίνει event και να βγουν εκθέματα από το ίδιο το στήσιμο της έκθεσης. Πώς δηλαδή η μεταφορά ενός γλυπτού μπορεί να γίνει έργο.

Είχαμε όμως και μια ακόμα συνεργασία με το ΠΑΔΑ. Ο αναπληρωτής καθηγητής Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Δημήτριος Μακρής μαζί με τη διδακτορική φοιτήτρια Χριστίνα Σακελλαρίου, η οποία έχει κάνει το διδακτορικό της επάνω στη συντήρηση του έργου του Παππά, έκαναν μια σειρά από αξονικές τομογραφίες και 3D αναλύσεις των έργων για να μελετήσουν τι αρματούρες και τι υλικά χρησιμοποιούσε. Βάση αυτών, έχουμε δημιουργήσει δύο εκπληκτικά βίντεο που δείχνουν το μέσα και το έξω δύο έργων, του Μεγαλέξανδρου και ενός γλυπτού γάτας σε φυσικό μέγεθος.

Πήραμε 350 τομές από τον αξονικό τομογράφο και τις εκθέτουμε πάνω σε διαφάνειες. Η αποτύπωση έγινε με ρητίνη ενός τρισδιάστατου σκίτσου του Μεγαλέξανδρου, ώστε να φαίνεται η αρματούρα σαν φλέβες. Ο στόχος μου ήταν να μετατρέψω τη συντήρηση σε γλυπτό. Είναι μια εγκατάσταση που αποτελείται από δύο γλυπτά και δύο βίντεο τα οποία εξηγούν με ωραίο γλυπτικό τρόπο τι ακριβώς κάνουμε στη συντήρηση».

Ο Προδανεισθείς Χρόνος του Γιάννη Παππά Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης. Φωτ.: © Μουσείο Μπενάκη/ Λεωνίδας Κουργιαντάκης
Ο Προδανεισθείς Χρόνος του Γιάννη Παππά Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης. Φωτ.: © Μουσείο Μπενάκη/ Λεωνίδας Κουργιαντάκης
Ο Προδανεισθείς Χρόνος του Γιάννη Παππά Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης. Φωτ.: © Μουσείο Μπενάκη/ Λεωνίδας Κουργιαντάκης
Ο Προδανεισθείς Χρόνος του Γιάννη Παππά Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης. Φωτ.: © Μουσείο Μπενάκη/ Λεωνίδας Κουργιαντάκης

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση «Προδανεισθείς χρόνος. Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά» εδώ

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ