Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου: «Δεν ξέρω πώς είναι ο κόσμος για τα μη τυφλά άτομα. Για μένα είναι αυτός που αντιλαμβάνομαι»

Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου: «Δεν ξέρω πώς είναι ο κόσμος για τα μη τυφλά άτομα. Για μένα είναι αυτός που αντιλαμβάνομαι» Facebook Twitter
«Αν δεν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, τι κάνεις; Βλέπεις τον κόσμο μέσα από την αγωνία μιας διαρκούς τελειότητας, κυνηγάς το τέλειο, το οποίο είναι μια ουτοπία που δεν υπάρχει». Φωτ.: Ραφαήλ Σουλιώτης
0


Η ΟΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ μια τόσο δυνατή αίσθηση που πιστεύω πως οι άνθρωποι δεν την αξιοποιούν όσο μπορούν. Τη χαραμίζουν, γιατί είναι και μια αίσθηση που μπορεί να σε κοροϊδέψει. Πολλά πράγματα που σχετίζονται με την ομορφιά δεν έχουν να κάνουν με την ομορφιά αυτή καθαυτή. Η ομορφιά δεν βασίζεται στην όραση 100%, ίσα-ίσα η όραση χάνει την ουσία της εκεί.

Στην όρασή μας παρεμβαίνουν τόσα πράγματα που διαστρεβλώνονται από στερεότυπα, με κακώς υποβεβλημένα πρότυπα. Αλλά μιλώντας για τη δική μου εμπειρία, είναι ωραίο που εγώ τουλάχιστον δεν βομβαρδίζομαι απ’ όλα όσα βομβαρδίζουν συχνά ένα μη τυφλό άτομο. Ξέρεις, το να βλέπεις σημαίνει τόσο πολλά. Φέρνει πολλή λειτουργικότητα και έμπνευση, φέρνει όμως και πλάνη. 

Δεν ξέρω για τους άλλους, εγώ σίγουρα είμαι ένας άνθρωπος που σε μεγάλο βαθμό δεν ακολούθησα ποτέ μου τα στερεότυπα αναφορικά με τη μόδα και την εμφάνιση. Έκανα πάντα αυτό που ένιωθα ότι μου ταιριάζει. Ναι... άγρια νιάτα και συνεχίζω. Είμαι πιο ροκού. Και σχεδόν όλοι μού λένε ότι το υποστηρίζω. Δεν είναι κάτι που φωνάζει από μακριά, δεν είναι κάτι πολύ extreme. Εντάξει, δουλεύω κιόλας, αλλά το στοιχείο του ροκ, έστω ένα σκουλαρίκι, ένα βραχιόλι, ένα μπουφάν, λίγο το ξυρισμένο tribal κάτω από τα μαλλιά, μου λένε ότι το υποστηρίζω, ότι μου δίνει εκτόπισμα, ενώ είμαι μικρούλα στο ύψος. 

Πολλές φορές οι άνθρωποι που με αγαπάνε, και όχι μόνο, ακόμα και άγνωστοι στον δρόμο, άνθρωποι που μπορεί να μου πουν μια καλημέρα ή και οι ταξιτζήδες, είναι ο καθρέφτης μου. Μου λένε «α, αυτό σου πάει, αυτό δεν σου πάει, τα μαλλιά σου τι ωραία που τα έκανες σήμερα, το κραγιόν το έχεις βάλει καλά» και με βλέπω.

Δεν έδωσα ποτέ σημασία σε πράγματα που απασχολούν τα μυαλά άλλων. «Έχουμε πένθος, πρέπει να μη στολίζουμε». Όλα αυτά τα «τι θα πει ο κόσμος». Δεν με ενδιέφερε ποτέ μου η Εκκλησία, ο Θεός, οι προκαταλήψεις, οι προλήψεις, το αν θα πάρω κάποιον τηλέφωνο στη γιορτή του ή όχι, μη με παρεξηγήσουν· αν θα παντρευτώ, αν δεν θα παντρευτώ, αν θα κάνω παιδιά, αν δεν θα κάνω παιδιά. Είναι πράγματα που εμένα δεν με ακουμπούσαν και δεν με ακουμπούν καν. Κι έτσι, η ψυχή μου είναι πιο ανάλαφρη. Γιατί η ψυχή πιέζεται... Υπάρχουν άμυνες, πεποιθήσεις που ορίζουν τη ζωή μας σαν αόρατα νήματα και προκαλούν τόσο πολλά ψυχοσωματικά. Είναι δύσκολο τελικά να πεις ότι «εγώ θέλω να κάνω τη ζωή μου» και πολλές φορές οι επιλογές μου μπορεί να φαίνονται στους άλλους δυσάρεστες, αλλά τελικά ίσως είναι πιο υγιείς.

Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου: «Δεν ξέρω πώς είναι ο κόσμος για τα μη τυφλά άτομα. Για μένα είναι αυτός που αντιλαμβάνομαι» Facebook Twitter
«Από παιδί ένιωθα ότι είμαι ικανή να κάνω πράγματα και δεν σπαταλούσα την ενέργειά μου να κοιτάω πώς είναι οι άλλοι. Ζω, όπως λένε οι ποιοτικοί ερευνητές, κοιτάζοντας τον κόσμο σαν ένας ξένος σε μια ξένη γη, σε έναν διαφορετικό πλανήτη». Φωτ.: Ραφαήλ Σουλιώτης

Είναι αυτό που μου είπες πριν: «Θα μείνω μόνος μου;». Καλύτερα να μείνεις μόνος σου ή να είσαι μόνος για κάποιο διάστημα, παρά να είσαι με έναν άνθρωπο που δεν μπορείς ή δεν θέλεις να είσαι. Είναι συμβιβαστική η σχέση ή τοξική, δεν έχει νόημα αυτό. Κι όλα αυτά μας βαραίνουν πολύ, πάρα πολύ, και επηρεάζουν το μέσα μας. Αυτό ίσως να περιορίζει το πώς βλέπουμε τα πράγματα. Ένας άνθρωπος που βαρύνεται με όλα αυτά είναι πολύ πιο δύσκολο να βλέπει την ομορφιά γύρω του, γιατί δεν είναι καλά. 

Κι αν δεν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, τι κάνεις; Βλέπεις τον κόσμο μέσα από την αγωνία μιας διαρκούς τελειότητας, κυνηγάς το τέλειο, το οποίο είναι μια ουτοπία που δεν υπάρχει, είναι ένα εννοιολογικό κατασκεύασμα που αν ψάξουμε να το βρούμε αυτολεξεί, δεν θα το βρούμε ποτέ. Το τέλειο είναι ο συμβιβασμός που κάνουμε με τον εαυτό μας, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούμε εύκολα να αλλάξουμε κάποια πράγματα, αλλά μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτά, ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε το μέλλον μας. Πρέπει να αποδεχτούμε ότι κάποια πράγματα σε αυτήν τη ζωή δεν μπορούμε να τα ορίσουμε: Αυτό, ρε συ Ίωνα, είναι το τέλειο. 

Από παιδί ένιωθα ότι είμαι ικανή να κάνω πράγματα και δεν σπαταλούσα την ενέργειά μου να κοιτάω πώς είναι οι άλλοι. Ζω, όπως λένε οι ποιοτικοί ερευνητές, κοιτάζοντας τον κόσμο σαν ένας ξένος σε μια ξένη γη, σε έναν διαφορετικό πλανήτη. Λέω συνέχεια: «Να μάθω, να μάθω...». Αν το δεις γνωστικά, κάπου εστιάζουμε όλοι. Το θέμα είναι πού. Ο κόσμος αλλάζει συνεχώς γύρω μας κι εμείς, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, εστιάζουμε κάπου επιλεκτικά.

Και η όρασή μας εστιάζει εκεί, οπότε όλα τα άλλα δεν τα βλέπουμε. Είμαστε ασυνείδητα τυφλοί δηλαδή, για να μπορέσουμε να είμαστε λειτουργικοί, να μιλάμε, να θυμόμαστε. Θυμάμαι έναν τύπο που ήταν τυφλός και είδε σε μεγάλη ηλικία, έπειτα από μια επέμβαση, και είπε ότι: «Όταν είδα τον κόσμο, επειδή δεν με είχε εκπαιδεύσει κανείς, πήρα σκύλο οδηγό, ενώ ως τυφλός δεν είχα, γιατί προσπαθούσα να τα δω όλα μονομιάς, κοιτούσα δεξιά-αριστερά και τελικά δεν μπορούσα να εστιάσω κάπου. Ήταν σαν να μην βλέπω».

Παλιότερα έκανα συνεχώς ανάλογες σκέψεις: «Πώς θα ήταν αν έβλεπα; Πώς είναι να βλέπεις; Πώς είναι να βλέπεις καθαρά, τα πάντα, τρισδιάστατα; Πώς ενοποιείται μια εικόνα με τα δυο μάτια και πώς ένα αντικείμενο φαίνεται να αλλάζει θέση σε μια σκηνή, ενώ στην ουσία παραμένει ακίνητο;». Όλα αυτά τα γνωρίζω μόνο μέσα από τα βιβλία, αφού μελετούσα για χρόνια την οπτική αντίληψη. Η λογική των φωτογραφικών μηχανών με βοήθησε πολύ να κατανοήσω τη λειτουργία της όρασης και κάπως έτσι έμαθα να φωτογραφίζω. Πλέον δεν με απασχολεί το ζήτημα. Δεν ξέρω πώς είναι ο κόσμος για τα μη τυφλά άτομα. Για μένα είναι αυτός που αντιλαμβάνομαι, που βλέπω, αν θες, με τον δικό μου τρόπο. Έχω αποδεχτεί την ύπαρξή μου.

Επίσης, σκέφτομαι πως αν ξαφνικά έβλεπα, ούσα τυφλή από μωρό, θα είχα πρόβλημα να προσαρμόσω αυτό που βλέπουν τα μάτια μου σε αυτά που προσλαμβάνει ο εγκέφαλός μου. Δεν θα είχα καμία αντιληπτική σταθερότητα. Δηλαδή, θα έβλεπα έναν κόσμο χωρίς τους μηχανισμούς που αναπτύσσει ο εγκέφαλος, προκειμένου να μας είναι ευκολότερα αντιληπτός. Θα ήταν ένας κόσμος ωμός, σκληρός, βίαιος. Θα ήταν σαν να ξαναγεννιόμουν και ξαναμάθαινα τον κόσμο από την αρχή. Ιδιαιτέρως παλιότερα, με σταματούσαν κυρίες στον δρόμο και μου έλεγαν: «Μακάρι να σου δώσει ο Θεός το φως σου!». Δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς ένα άτομο μπορεί να είναι ολοκληρωμένο ακόμα και χωρίς όραση. Αυτή η τάση να θεραπεύσουμε την αναπηρία σαν να είναι ασθένεια, ενώ είναι μια κατάσταση, είναι απάνθρωπη. 

Έχει τύχει να μιλάω με μια γυναίκα, να την έχω φανταστεί αλλιώς και όταν την αγγίξω για να δω πώς είναι να τη βλέπω τελείως διαφορετική. Και να τη βλέπουν κι αυτοί που «βλέπουν» και να μου λένε: «Μα με αυτήν είσαι;» και «Τι της βρίσκεις;». Αλλά εμένα μου άρεσε, μου άρεσε ο τρόπος που έλεγε το όνομά μου ή που έπιανε το χέρι μου. Ήξερα κιόλας ήδη πως ήταν όμορφη για όλα αυτά που σου λέω· με το να την αγγίξω, όμως, έδωσα εικόνα στο πρόσωπό της. 

Πολλές φορές οι άνθρωποι που με αγαπάνε, και όχι μόνο, ακόμα και άγνωστοι στον δρόμο, άνθρωποι που μπορεί να μου πουν μια καλημέρα ή και οι ταξιτζήδες, είναι ο καθρέφτης μου. Μου λένε «α, αυτό σου πάει, αυτό δεν σου πάει, τα μαλλιά σου τι ωραία που τα έκανες σήμερα, το κραγιόν το έχεις βάλει καλά» και με βλέπω. Είδα μια συνάδελφο το πρωί στο κυλικείο που δεν την ήξερα, μια γιατρέσα, και μου είπε: «Είστε πολύ όμορφη». Μου άρεσε έτσι όπως το είπε, πρωί πρωί. Εγώ είχα πάει να πάρω έναν καφέ και μου ήρθε αυτή η αυθόρμητη αγάπη που ήταν σαν να είχα έναν καθρέφτη και να κοιτούσα τον εαυτό μου, ενώ δεν με έχω δει ποτέ. 

— Μα, όταν ακούς καλά λόγια από κάποιον, και τα εννοεί, δεν είναι σαν να ποτίζεται κάτι μέσα σου;
Έχεις δίκιο, Ίωνα. «Ποτίζεται κάτι μέσα σου», τι ωραία έκφραση, σε αναζωογονεί. Ή, ας πούμε, πήγα στο κομμωτήριο, να κουρευτώ, να βάψω τα μαλλιά μου, και μου είπε η κομμώτρια, που με ξέρει κιόλας, «εγώ πιστεύω θα σου πηγαίνουν έτσι». Λέω εντάξει, γιατί με ξέρει, και το νιώθω κι εγώ, δηλαδή το κόκκινο που έκανα τώρα ήταν ένα χρώμα που το είχα πολλά χρόνια. Και όντως μου λένε ότι μου πάει. Και είδες, εγώ την εμπιστεύτηκα... Σ’ αρέσουν τα μαλλιά μου; 

— Ναι... Μου αρέσουν πολύ. Εγώ πώς είμαι, είμαι οk για το ραντεβού που έχω μετά;
Ναι, ρε, κομπλέ είσαι. Μην προσπαθείς να τα φτιάξεις τα μαλλιά σου, είναι αυτό το επιμελώς ατημέλητο. Σου πάνε.

Η Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου είναι ψυχολόγος στην παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία» και συνιδρύτρια της πρώτης σχολής σκύλων οδηγών στη χώρα μας.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Οι Αθηναίοι / Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Η συνιδρύτρια και διευθύντρια της Black Light και συνδημιουργός της σειράς podcast της LiFO «Ζούμε ρε» δραστηριοποιείται ώστε οι ΑμεΑ να διαθέτουν ίσες ευκαιρίες και απεριόριστη πρόσβαση, δίχως στιγματισμούς και διακρίσεις. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Ζούμε, ρε! / «Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να εκφράσουν δημόσια και άλλα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας τους; Πόσο δεκτικά είναι τα media και γενικά οι διοργανωτές εκδηλώσεων σε κάτι τέτοιο; Η Xρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν για το θέμα και μοιράζονται προσωπικές τους εμπειρίες.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Social Media / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ