Μια απρόβλεπτη συζήτηση για τη σεξουαλικότητα με τη Γαλήνη Χατζηπασχάλη Facebook Twitter
«Αν μπορούσα να διαλέξω, θα μιλούσα περισσότερο για τη σεξουαλικότητα παρά για το σεξ». Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη/ LIFO

Γαλήνη Χατζηπασχάλη: «Δεν μιλάμε για τα σεξουαλικά βοηθήματα κι ας πουλιούνται εκατομμύρια δονητές»

0

Η Γαλήνη Χατζηπασχάλη παίζει στο έργο «Στο διπλανό δωμάτιο ή το έργο του δονητή» που ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Βρετάνια. Υποδύεται την Κάθριν, την πανέξυπνη σύζυγο του δρος Γκίβινγκς που ανακάλυψε τον ηλεκτρικό δονητή, θεραπεύοντας την «υστερία» των γυναικών του 19ου αιώνα. Ο αφοσιωμένος σύζυγος, ενώ θεραπεύει τις ασθενείς του, αδυνατεί να ικανοποιήσει τη γυναίκα του ή να συζητήσει μαζί της θέματα γύρω από το σεξ. Εκατόν πενήντα χρόνια αργότερα, πόσο ελεύθερα μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση για το σεξ και τη σεξουαλικότητα; Η ειλικρίνεια της Γαλήνης Χατζηπασχάλη στη συζήτησή μας είναι αποκαλυπτική.

— Παίζεις σε ένα έργο που μιλάει για τη γυναικεία σεξουαλικότητα. Η συζήτηση για το σεξ και τη σεξουαλικότητα μιας γυναίκας γύρω στα σαράντα που είναι και μητέρα και ζει σε μια κοινωνία που έχει πολλά στερεότυπα και προσδοκίες από αυτή μπορεί να είναι πολύ περίπλοκη, οπότε ας μιλήσουμε αρχικά για το έργο, που αφορά τη γνωριμία με τον δονητή.
Ακόμα και σήμερα το να μιλάς ανοιχτά για το σεξ είναι ταμπού, δεν το συζητώ. Βεβαίως, έχει ένα γούστο όλο αυτό για μένα, γιατί δεν έχω μεγάλη έχθρα με τα ταμπού, αφού με βοηθάνε στην τέχνη μου. Η τέχνη ασχολείται με τα ταμπού και κάπως μου αρέσει που υπάρχουν, αλλιώς δεν θα υπήρχε τόση τέχνη. Πάντως, αν μπορούσα να διαλέξω, θα μιλούσα περισσότερο για τη σεξουαλικότητα παρά για το σεξ. Επίσης, δεν μιλάμε για σεξουαλικά βοηθήματα –κι αυτό είναι ταμπού– κι ας πουλιούνται εκατομμύρια δονητές. Αντιθέτως, μιλάμε πολύ για το σεξ, ίσως περισσότερο απ’ όσο κάνουμε.

«Υπάρχουν γύρω μας τρομερές καταστάσεις και καταπίεση που δεν πρέπει να αγνοούμε, αλλά ακόμα και σε αυτές τις δραματικές περιπτώσεις διακρίνεις στο βλέμμα της γυναίκας ότι ξέρει πως δεν είναι έρμαιο και δεν σταματάει να παλεύει. Νομίζω ότι η γυναίκα σήμερα δύσκολα εγκαταλείπει».

Πάντως, υπάρχει μια μυστικοπάθεια. Π.χ. οι άντρες πολύ πιο εύκολα μιλούν για την αυτοϊκανοποίηση απ’ όσο οι γυναίκες, ακόμα και σήμερα.
Συμφωνώ. Η γυναίκα έχει το μεγάλο ατού ότι δημιουργεί ζωή, εκείνη οδηγεί, ο άντρας ακολουθεί, αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Έτσι, για να την αντέξουν, τη φορτώνουν με πολλά στερεότυπα. Βέβαια, παρ’ όλα αυτά, παρ’ όλα τα «δεν» που της έλεγαν κάποτε («δεν θα λέμε τι έχεις από κάτω σου», «δεν θα ακουμπάς το πιπί σου»), εκείνη συνεχίζει να κάνει το μεγάλο βήμα, η ζωή συνεχίζεται μόνο μέσω αυτής.

Μια απρόβλεπτη συζήτηση για τη σεξουαλικότητα με τη Γαλήνη Χατζηπασχάλη Facebook Twitter
«Πιστεύω απόλυτα ότι η σεξουαλικότητα είναι το πρώτο χαρακτηριστικό της σκηνικής τέχνης και ότι αυτή η ανάγκη να εκθέσουμε και τη σεξουαλικότητά μας μάς έκανε να αντιληφθούμε αυτόν τον κόσμο, προτού τον δούμε πνευματικά, προτού ασχοληθούμε με τον Σαίξπηρ». Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη/ LIFO

— Η συζήτησή για τη σεξουαλικότητα και το σεξ γίνεται ή αποφεύγεται; Εννοώ με φίλες και με τον σύντροφο.
Εγώ συζητάω αρκετά γι’ αυτό το θέμα. Είμαι χαρούμενη που την κάνουμε και δημοσίως αυτήν τη συζήτηση γιατί, κακά τα ψέματα, έχουμε υποστεί μεγάλη πίεση ως έφηβες ή νέες γυναίκες που η σεξουαλικότητά τους έπρεπε να είναι κρυμμένη. Ήμασταν φοβισμένες, οι άντρες ήταν πάντα πιο άνετοι σε αυτό το θέμα. Πιστεύω, και δεν το λέω σαν να ανακάλυψα την Αμερική, ότι όσο μιλάς γι’ αυτό παύει να είναι μυστικό και να το κρατάς μέσα σου, παύει να είναι τραύμα. Για μένα ο τρόπος για να ξεπεράσεις αυτό το τραύμα είναι να μιλάς στην καθημερινότητα, είτε με ψυχολόγους είτε με φίλους. Όσο μιλάς και σκέφτεσαι πράγματα τα οποία φοβόσουν να πεις παλιότερα, σταματάς να τα σκέφτεσαι ως κάρμα. Εγώ ιδανικά θα ήθελα να φτάσω σε μια ηλικία που να αποκαθηλώσω και τα στερεότυπα για το σεξ στην τρίτη ηλικία. Μιλάω θεωρητικά, αλλά θα με ενδιέφερε.

— Στην τρίτη ηλικία η συζήτηση γύρω από το σεξ είναι ταμπού, ειδικά οι γυναίκες μοιάζουν να μην έχουν κανένα δικαίωμα.
Αυτό ισχύει ειδικά για τις γυναίκες. Ο 70άρης μπορεί να παντρευτεί και να κάνει παιδιά, μια γυναίκα στην τρίτη ηλικία είναι ταμπού να φλερτάρει, να κάνει μια σχέση ή να χαίρεται το σεξ.

Είναι σαν να γυρνάμε πίσω στον χρόνο. Ακόμα και τα παιδιά τους ντρέπονται, λένε «η μαμά μου έχει γκόμενο;» Ενώ σε άλλες χώρες, βόρειες ας πούμε, δεν υπάρχει αυτή η σφιχτή έννοια των ρόλων, π.χ. δεν είσαι μόνο γιαγιά. Σαν να χαλαρώνουν οι άνθρωποι, βλέπεις διαφορετικές συμπεριφορές.

— Πώς αισθάνεσαι για τη σεξουαλικότητά σου εσύ, μια γυναίκα λίγο μετά τα σαράντα, με τη συζήτηση που υπάρχει για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, στη σεξουαλική επιθυμία όταν μεγαλώνεις;
Η σεξουαλικότητα πιστεύω πως είναι ένα μεγάλο δώρο που προσφέρεται στη γυναίκα και στον άντρα και όσο μεγαλώνεις μπορείς ευτυχώς να παραδίνεσαι πιο εύκολα σε αυτό. Γιατί τα νιάτα έχουν μεγάλη χαρά και ομορφιά, αλλά και το γήρας, όταν έρχεται, έχει μια σοφία και μια αποδοχή των πραγμάτων, άρα και μια παράδοση. Πιστεύω ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι, οι ενήλικες, μπορούν πιο εύκολα να αφεθούν σε αυτό που λέγεται σεξουαλικότητα, που για μένα σημαίνει ανάγκη για επιβίωση και ζωή. Άλλοι είναι πιο άνετοι, άλλοι πιο σφιγμένοι, αλλά έχει σημασία και πώς έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα και το σώμα σου. Προσωπικά, λαμβάνω υπόψη ότι το σώμα μου έχει γεννήσει.

— Δηλαδή τι ψάχνεις σε σχέση με τη σεξουαλικότητα όσο μεγαλώνεις;
Όπως ψάχνεις έναν εαυτό, τον εαυτό σου, ειδικά αν είσαι καλλιτεχνική φύση, ψάχνεις και τι θέλεις να είσαι. Κάπου εκεί έρχεται και η σεξουαλικότητα και αυτό που θέλεις, αυτό που είσαι. Σου το λέει τελικά το σώμα σου, όχι το μυαλό. Το κορμί σου σε οδηγεί και η ορμόνη, που είναι ο μεγάλος οδηγητής της ανθρωπότητας.

— Πιστεύεις ότι υπάρχουν κοινωνικές πιέσεις, στερεότυπα και προσδοκίες που υπηρετεί μια γυναίκα;
Ναι, αλλά όσο και να τα υπηρετεί, ξέρει και τον τρόπο να τα τσεκουρώνει όταν χρειαστεί, καθεμιά προσπαθεί να το κάνει. Υπάρχουν γύρω μας τρομερές καταστάσεις και καταπίεση που δεν πρέπει να αγνοούμε, αλλά ακόμα και σε αυτές τις δραματικές περιπτώσεις διακρίνεις στο βλέμμα της γυναίκας ότι ξέρει πως δεν είναι έρμαιο και δεν σταματάει να παλεύει. Νομίζω ότι η γυναίκα σήμερα δύσκολα εγκαταλείπει.

— Εσύ, ως ηθοποιός, δεν έχεις μια έξτρα ανησυχία για τη σεξουαλικότητά σου σε σχέση μ’ εμένα, για παράδειγμα, που δεν δείχνω το σώμα μου, δεν παίζω με αυτό, δεν εκθέτω τον εαυτό μου ή το κάνω όποτε θέλω;
Ναι, έχω. Όχι όσον αφορά το κλισέ να είμαι αδύνατη, να είμαι όμορφη, να βάφω τα μαλλιά μου. Με ενδιαφέρει τη σχέση μου με τη σεξουαλικότητά μου να μπορώ να τη φανερώνω σκηνικά. Γιατί αυτή η σχέση βρίσκεται στην ουσία του πράγματος που κάνω, είναι τρομερά αναγνωρίσιμη από όλους και τον καθένα θεατή χωριστά, όσο διαφορετικά και να σκέφτεται. Είναι μαγικό όταν ένας ηθοποιός παίζει ορμονικά. Πιστεύω απόλυτα ότι η σεξουαλικότητα είναι το πρώτο χαρακτηριστικό της σκηνικής τέχνης και ότι αυτή η ανάγκη να εκθέσουμε και τη σεξουαλικότητά μας μάς έκανε να αντιληφθούμε αυτόν τον κόσμο, προτού τον δούμε πνευματικά, προτού ασχοληθούμε με τον Σαίξπηρ.

— Εσύ ποιες αλλαγές έχεις δει αφότου έγινες μητέρα; Έχεις τρία παιδιά, ωράρια τρελά, τι γίνεται με το σεξ;
Υπάρχει ένα όμορφο εμπόδιο. Είναι συγκεκριμένες οι ώρες που πρέπει να συνευρεθείς με τον άλλον, έχεις κανονικό ωράριο. Αυτό μπορεί να σου τη βιδώνει κάποια στιγμή, αλλά έχει και φοβερό γούστο. Εξάλλου, από τότε που οι άνθρωποι ζούσαν στις σπηλιές όλοι μαζί έβρισκαν τον τρόπο. Είναι φυσικό, είναι και ζωτικό και ονειρικό μαζί νομίζω.

Μια απρόβλεπτη συζήτηση για τη σεξουαλικότητα με τη Γαλήνη Χατζηπασχάλη Facebook Twitter
Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη/ LIFO

— Τα παιδιά έρχονται στις παραστάσεις σου; Τι λένε; Ενοχλούνται κάποιες φορές;
Τα παιδιά μου είναι 12, 9 και 5. Ιδιαίτερα ο Νίκος και η Κατερίνα τα βλέπουν όλα, δεν με απασχόλησε ποτέ το να μη με δουν – ο Αιμίλιος είναι πιο μικρός. Μου αρέσει να βλέπουν όχι τη μάνα τους αλλά αυτή την υπερβολή του θεάτρου ως τέχνη άλλοτε υψηλή άλλοτε διασκεδαστική· μου αρέσει να συνδέονται με αυτό και δεν έχω νιώσει ποτέ ότι τα φέρνω σε δύσκολη θέση. Δεν είναι όλα να τα παίρνουμε τοις μετρητοίς ή πολύ σοβαρά. Ας πούμε, η Κατερίνα, όταν είδε αυτή την παράσταση, επειδή ρίχνουμε και μερικά φιλιά, μου λέει «φέρε το τηλέφωνο»· πήρε τον μπαμπά της και είπε «το έχεις δει εσύ αυτό;».

— Μου έχεις πει ότι θα ήθελες και πέντε και έξι παιδιά. Είσαι εξαίρεση, μάλλον η μόνη που γνωρίζω.
Κοίταξε, εγώ θα ήθελα να έχω και πιο πολλά παιδιά γιατί πιστεύω ότι θα ένιωθα πιο ελεύθερη. Ένα κακό στην εποχή μας, γιατί συνήθως μιλάμε για παλιά κακά, είναι ότι ζούμε έτσι που δεν θέλουμε να χάσουμε τίποτε από τη ζωή τους. Είναι μια νέα αγωνία αυτή να είμαστε παρόντες, μη χάσουμε στιγμή. Για να μην παρεξηγηθώ, θα πω ένα παράδειγμα: ποιον να προλάβω να διαβάσω; Ας διαβάσουν μόνα τους. Έτσι χειραφετούνται. Πιστεύω πως τα παιδιά, αν κάνεις εσύ αυτό που θέλεις, μέσα από σένα θα βρουν κι εκείνα αυτό που θέλουν. Γιατί αν δεν κάνεις αυτό που θέλεις αλλά κάτι που νομίζεις ότι θέλουν τα παιδιά θα τη χάσεις την μπάλα και θα χαθούν κι αυτά, γιατί μια ζωή θα προσπαθούν να κάνουν αυτό που εσύ ήθελες και δεν το έκανες. Είναι πιο δύσκολο, νομίζω, να έχεις ένα παιδί.

— Μεγαλώνοντας, βλέπεις να υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα μιας γυναίκας;
Κοίταξε, αν έχεις τεκνοποιήσει επιτρέπεις πολύ λιγότερο στην κοινωνία να καθορίσει το πώς είσαι. Έχεις κάπως ισχυροποιήσει τη θέση σου σχετικά με τη σεξουαλικότητα, γνωρίζεις το κορμί σου και μπορείς να το διαθέτεις όπως θέλεις, ακόμα και αν έχεις κλείσει το κεφάλαιο σεξουαλικότητα και ασχολείσαι μόνο με τα παιδιά σου – δικαίωμά σου και αυτό. Ο καθένας τραβάει έναν δρόμο μοναχικό σε αυτό, δεν γίνεται με παρέα. Αλλά οι γυναίκες μιλάμε πολύ περισσότερο από τους άντρες για τη σεξουαλικότητα κι αυτό είναι και κάτι που μας ενώνει. Μπορούμε να πούμε τα πάντα γι’ αυτό το ζήτημα και στα σοβαρά και αστεία.

— Τι πιστεύεις ότι αλλάζει στη σεξουαλικότητα πριν από την εμμηνόπαυση;
Η γυναίκα, όσο μεγαλώνει και πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, νιώθω ότι έχει μεγαλύτερη ανάγκη να εκφράσει τη σεξουαλικότητά της, θέλει να νιώσει ζωντανή, είναι θέμα του κορμιού αυτό και όχι του μυαλού, γιατί ξέρει ότι οδεύει στο τέλος ενός μεγάλου κύκλου και στην αρχή ενός άλλου. Σε αυτή την ηλικία, μετά τα σαράντα συνήθως, αν υποθέσουμε ότι περίπου τότε ξεκινά αυτή η διαδικασία, σώμα και το μυαλό τραντάζονται και ζητάνε περισσότερα πράγματα. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι πολύ κοινό, οι γυναίκες σε αυτή την ηλικία είμαστε και κάπως πιο ποθητές γιατί ζητάμε, έχουμε μια εμπειρία, λιγότερο φόβο.

— Σχετίζονται οι πλαστικές επεμβάσεις με τη σεξουαλικότητα;
Θα μου άρεσε να παραδοθώ στο γήρας, αλλά με κάποιο φρένο. Εμένα δεν με τρομάζει το να κάνεις κάτι, με ανησυχεί το πανομοιότυπο, αυτό που βλέπουμε σε μεγαλύτερες γυναίκες, ότι αγαλματοποιείσαι, ότι χάνεται κάπως η προσωπικότητά σου, αλλά πιστεύω ότι η επιστήμη θα βρει τρόπο κάπως να το τακτοποιήσει, είμαστε πολύ στην αρχή. Το να μην έχεις έκφραση είναι κάτι αποκρουστικό και το έχουμε κάπως αποδεχτεί ως δεδομένο – αυτό με ανησυχεί. Στο θέατρο νομίζω ότι είναι σοβαρό, δεν είναι ωραίο καθόλου. Οι πλαστικές δεν σε κάνουν σέξι, αυτό το έχεις μέσα σου, το αισθάνεσαι.

Μια απρόβλεπτη συζήτηση για τη σεξουαλικότητα με τη Γαλήνη Χατζηπασχάλη Facebook Twitter
Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη/ LIFO

— Πόσο ρόλο πιστεύεις ότι παίζουν η ανατροφή μας και οι εμπειρίες μας σε αυτό που αποκαλούμε σεξουαλικότητα;
Σίγουρα ο τρόπος που μεγάλωσες παίζει τον κυριότερο. Η εμπειρία έχει μεγάλη σημασία γιατί όσο αφήνεις αυτό το σώμα να παραδοθεί σε σωστά, σε λάθη, τόσο σου μιλάει, οπότε κάνεις αυτό το δώρο στον εαυτό σου, να μη βασανίζεις μόνο το μυαλό αλλά να ακούς και το σώμα.

— Εσύ προφανώς θα προετοιμάσεις το παιδί σου, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη μ’ εμάς, στις δικές μας γενιές. Κανένας δεν μας είπε ότι το σεξ είναι κάτι φυσικό, κάτι ζωντανό, ο καθένας ανακάλυπτε μόνος του τι του αρέσει, και με μεγάλα ζόρια πολλές φορές.
Ενώ στα παιδιά μας μαθαίνουμε άλλα πράγματα, π.χ. να περπατάνε, σε αυτό νιώθω ότι είμαστε σαν πρόβατα. Εμείς κινούμασταν χειρότερα από ζώα σε αυτό το πέλαγος της σεξουαλικότητας. Η προετοιμασία, που δεν έγινε σ’ εμάς, νομίζω ότι είναι αναγκαία, ώστε το παιδί να ξέρει τι να περιμένει. Δεν θέλω να το «καθοδηγήσω», αλλά αν δεις στο μάτι του την ανησυχία, δεν μπορείς παρά να του δώσεις όσα χρειάζεται, όπως του δίνεις φαγητό ή άλλες επιλογές, για να αποφασίσει αυτό που θέλει και αυτό με το οποίο θα νιώσει ασφάλεια.

— Έχεις σκεφτεί την περίπτωση το παιδί σου να είναι γκέι;
Το έχω σκεφτεί, το έχουμε συζητήσει και με τον Πάνο. Τι έγινε δηλαδή; Κάποτε, όταν οι γονείς το ανακάλυπταν μετά από χρόνια, έλεγαν «παιδί μου είναι, το αγαπώ». Εμείς το λέμε εξαρχής, αγαπάμε τα παιδιά μας, άρα πόσο θέμα μπορεί να είναι; Ότι θα το ενοχλήσουν στο σχολείο; Αυτό μπορεί να συμβεί και για άλλα θέματα. Μόνο όταν το ελαφραίνεις κυλάει και πιο εύκολα η ζωή. Γιατί έχουμε δει δράματα φοβερά γύρω μας. Από την πλευρά μου, όσο γίνεται θα τους λέω ότι δεν είναι δράμα. Είναι δικό μου παιδί, εγώ έχω την ευθύνη του και θέλω να υπάρχει με τον τρόπο που εκείνο θέλει, να εκφράζεται σεξουαλικά όπως θέλει, και να αγαπιέται – όπως θέλω κι εγώ.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Στο διπλανό δωμάτιο ή το έργο του δονητή» εδώ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ