Πληθυσμός ΗΠΑ: Το 2033 οι θάνατοι αναμένεται να ξεπεράσουν τις γεννήσεις

Πληθυσμός ΗΠΑ: Το 2033 η χρονιά που οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τις γεννήσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Freepik
0

Νέα έκθεση από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, CBO, παρουσιάζει τις προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη του πληθυσμού στις ΗΠΑ.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η πληθυσμιακή ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Η πρόβλεψη αυτή οφείλεται σε χαμηλότερα ποσοστά μετανάστευσης και γονιμότητας.

Το CBO εκτιμά ότι οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τις γεννήσεις το 2033, επτά χρόνια νωρίτερα από ό,τι προέβλεψε πέρυσι. Το ποσοστό γονιμότητας είναι τόσο χαμηλό που οι αναμενόμενες γεννήσεις δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους προβλεπόμενους θανάτους.

Παράλληλα, χωρίς τη μετανάστευση, ο πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα αρχίσει να μειώνεται, καθώς το ποσοστό γονιμότητας παραμένει πολύ χαμηλό για να αντικαταστήσει τις γενιές. Η μετανάστευση αναμένεται να προσθέτει περίπου 1,1 εκατομμύρια άτομα τον χρόνο, αριθμός μειωμένος κατά 42.000 σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Περιορισμοί στα σύνορα, όπως αυτοί που εφαρμόστηκαν το 2023, έχουν ήδη διαμορφώσει τα νέα δεδομένα.

Ο πληθυσμός το 2054

Στις ετήσιες δημογραφικές καταγραφές του, το CBO εκτιμά αύξηση για τον αμερικανικό πληθυσμό το 2025 σε 350 εκατομμύρια από 346 εκατομμύρια, αλλά μείωση για το 2054 σε 372 εκατομμύρια, δηλαδή 11 εκατομμύρια λιγότερα από ό,τι προβλεπόταν, έναν χρόνο πριν. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,3% τις επόμενες τρεις δεκαετίες αντί για 10,5%.

Ο αριθμός των ατόμων κάτω των 24 ετών αναμένεται να μειωθεί στα 93 εκατομμύρια έως το 2054, από 106 εκατομμύρια το 2025. Παράλληλα, το ποσοστό γονιμότητας προβλέπεται να παραμείνει στο 1,6, χαμηλότερο από το 1,7 που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Πέρυσι, το CBO προέβλεψε ότι ο δείκτης γονιμότητας -ο αριθμός των παιδιών που αναμένεται να αποκτήσει η μέση γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της- θα παραμείνει σταθερός στο 1,7 έως το 2054. Αλλά η αναπαραγωγή δεν έχει ανακάμψει πολύ από την πανδημία: Το 2023, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό γονιμότητας στις ΗΠΑ ξεπερνούσε για λίγο το 1,6, γεγονός που ώθησε το Κογκρέσο να καταστήσει την μακροπρόθεσμη πρόβλεψή του για τη γονιμότητα, μειωμένη σε αυτό το επίπεδο. Μέχρι το τέλος της 30ετούς περιόδου πρόβλεψής του, το CBO υπολογίζει ότι η ετήσια αύξηση του πληθυσμού θα επιβραδυνθεί στο 0,02%. Πέρυσι ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 1,09% λόγω των ισχυρών μεταναστευτικών ροών.

Η σταδιακή επιβράδυνση της πληθυσμιακής αύξησης επηρεάζει αρνητικά την οικονομία, με σημαντικές ελλείψεις στην αγορά εργασίας, την ανάπτυξη και τα φορολογικά έσοδα.

Με πληροφορίες από The Wall Street Journal
 

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM