Μια καθηλωτική έκθεση στο Grand Palais με τα νήματα του χρόνου

Μια καθηλωτική έκθεση στο Grand Palais με τα νήματα του χρόνου Facebook Twitter
Tα κόκκινα νήματά της Shiota πλέκουν τον ιστό τους σε μια μοναδική και ποιητική εγκατάσταση κάτω από την πιο διάσημη γυάλινη στέγη της Γαλλικής πρωτεύουσας. Φωτ.: Didier Plowy/ GrandPalaisRmn 2024
0

Όταν το 2015 η Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα Chiharu Shiota εκπροσώπησε στην Μπιενάλε της Βενετίας τη χώρα της, το εθνικό περίπτερο της Ιαπωνίας μεταμορφώθηκε σε έναν λαβύρινθο με κόκκινες κλωστές και περισσότερα από 50.000 κλειδιά που κρέμονταν από ένα σύννεφο νημάτων.

Οι επισκέπτες διέρχονταν από έναν κόσμο γεμάτο ζωηρά χρώματα και περίπλοκους, περίτεχνους σχηματισμούς. Τα κλειδιά σηματοδοτούσαν τη μνήμη και ο τίτλος της εγκατάστασης, «Κλειδί στο χέρι», όριζε τις αναζητήσεις μιας περφόρμερ και εικαστικού που με το κόκκινο νήμα και δουλεύοντας χιλιάδες ώρες δημιουργούσε περιβάλλοντα παραμυθένια, σαν φανταστικά ταξίδια.

Μετά από χρόνια που ανακαινιζόταν, το Grand Palais φιλοξενεί στους μεγάλους χώρους του, αυτή την άνοιξη, σαν πρόβα τζενεράλε πριν από τα επίσημα εγκαίνιά του, την έκθεση της Shiota με τίτλο «Η ψυχή τρέμει». Κάτω από την πιο διάσημη γυάλινη στέγη της γαλλικής πρωτεύουσας τα κόκκινα νήματα πλέκουν έναν ιστό, δημιουργώντας μια μοναδική και ποιητική εγκατάσταση που εξερευνά την ευπάθεια της ζωής.

Μια καθηλωτική έκθεση στο Grand Palais με τα νήματα του χρόνου Facebook Twitter
«Αν υφάνω κάτι και βγει άσχημο, στριμμένο ή δεμένο, ανάλογη πρέπει να ήταν και η συναισθηματική μου κατάσταση όταν δούλευα».

Θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαρτίου και είναι μια συνδιοργάνωση με το Mori Art Museum του Τόκιο. Πρόκειται για την πιο σημαντική έκθεση της Γιαπωνέζας εικαστικού που περιλαμβάνει επτά μνημειακές εγκαταστάσεις, γλυπτά, φωτογραφίες, σχέδια, βίντεο παραστάσεων και αρχειακά έγγραφα τα οποία σχετίζονται με το σκηνοθετικό έργο και την 20ετή καριέρα της.

Γεννημένη στην Οσάκα το 1972 και κάτοικος πλέον του Βερολίνου, η Shiota είναι μια παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνιδα, γνωστή για τις μνημειώδεις εγκαταστάσεις της από νήματα. Αυτοί οι γιγάντιοι καμβάδες συχνά τυλίγουν καθημερινά αντικείμενα και προσκαλούν τον θεατή σε ένα μεγαλειώδες, ονειρικό ταξίδι. Οι πρωτεϊκές της δημιουργίες εξερευνούν τις έννοιες της προσωρινότητας, της κίνησης και των ονείρων, απαιτώντας από τον θεατή μια διπλή δέσμευση, ψυχική και σωματική. Καλύπτοντας πάνω από 1.200 τετραγωνικά μέτρα, η έκθεση προσφέρει μια εμπειρία υψηλής ευαισθησίας.

Πολλά χρόνια προτού οι εικαστικοί αρχίσουν να ασχολούνται ξανά με το νήμα ως βασικό υλικό των καλλιτεχνικών τους προσεγγίσεων και η χειροτεχνία βρει τη θέση που της αρμόζει ανάμεσα στις καλές τέχνες, άρχισε η Shiota να υφαίνει τις εγκαταστάσεις της. Το 1992 χρησιμοποίησε για πρώτη φορά νήματα. Τότε σπούδαζε ζωγραφική και χρησιμοποιούσε μαύρο μαλλί. Όπως λέει: «Αν υφάνω κάτι και βγει άσχημο, στριμμένο ή δεμένο, ανάλογη πρέπει να ήταν και η συναισθηματική μου κατάσταση όταν το δούλευα».

Μια καθηλωτική έκθεση στο Grand Palais με τα νήματα του χρόνου Facebook Twitter
Οι δημιουργίες που η Shiota εκθέτει στο Grand Palais συνδυάζουν μαλλί, μέταλλο και καθημερινά αντικείμενα, καρέκλες και πιάνα, σκελετούς πλοίων και βαλίτσες και τυλίγουν τον θεατή σε μια ονειρική, σχεδόν μυστικιστική ατμόσφαιρα. Φωτ.: Didier Plowy/ GrandPalaisRmn 2024

Τα νήματα που χρησιμοποιεί συχνά σχηματίζουν τριγωνικά σχέδια που μοιάζουν περίπλοκα και κρύβουν πολλά πράγματα. Οι ιστοί της μοιάζουν με τα περίπλοκα συστήματα που χρησιμοποιούνται στην ιαπωνική κηπουρική για την προστασία των δέντρων από τη χιονόπτωση. «Όταν περπατάω στο πάρκο τον χειμώνα και κοιτάζω δέντρα, σκέφτομαι ότι η δουλειά μου είναι παρόμοια, αλλά έχει διαφορετικό νόημα», λέει.

Οι δημιουργίες της στο Grand Palais συνδυάζουν μαλλί, μέταλλο και καθημερινά αντικείμενα, καρέκλες και πιάνα, σκελετούς πλοίων και βαλίτσες, και βάζουν τον θεατή σε μια ονειρική, σχεδόν μυστικιστική ατμόσφαιρα. Μέσα στους λαβυρίνθους της κόκκινης κλωστής οι επισκέπτες γίνονται ηθοποιοί καθώς εξερευνούν τα έργα, καθοδηγούμενοι από την επιθυμία της Shiota να «τρέμει η ψυχή». Κάθε έργο αμφισβητεί τη σχέση μας με τη μνήμη, την ευθραυστότητα της ζωής και τη δική μας θέση σε ένα πολύπλοκο δίκτυο ανθρώπινων συνδέσεων. Η σκηνογραφία της έκθεσης, που παίζει βασικό ρόλο στην εμπειρία, έχει σχεδιαστεί από το περίφημο παρισινό Atelier Jodar.

«Αν η αποστολή ενός καλλιτέχνη είναι να αγγίξει συναισθηματικά τον θεατή, το νήμα που ελέγχει την καρδιά του μοιάζει μερικές φορές με λέξεις που εκφράζουν έναν σύνδεσμο μεταξύ ανθρώπων, με σχέσεις φτιαγμένες από μια δεμένη, μπλεγμένη, κομμένη, δεμένη ή τεντωμένη κλωστή», εξηγεί η Shiota.

Κάποτε, η Λουίζ Μπουρζουά, μιλώντας για το κόκκινο χρώμα που η Shiota χρησιμοποιεί σπάταλα στη δουλειά της, είπε: «Το κόκκινο είναι το αγαπημένο μου χρώμα. Σίγουρα είναι βίαιο, είναι το χρώμα του αίματος». Για τη Shiota το κόκκινο συμβολίζει το εσωτερικό του σώματος και αντιπροσωπεύει τις ανθρώπινες συνδέσεις και σχέσεις.

Μια καθηλωτική έκθεση στο Grand Palais με τα νήματα του χρόνου Facebook Twitter
Τα έργα της Shiota πταγματεύονται θέματα σχέσεων, ταυτότητας και απώλειας και γεφυρώνουν την απόσταση μεταξύ του εσωτερικού κόσμου της καλλιτέχνιδας και του εξωτερικού. Φωτ.: Sunhi Mang/ Courtesy of Mori Art Museum, Tokyo

Η καλύτερη λέξη για να περιγράψει κάποιος την αίσθηση που του δημιουργείται όταν συναντά για πρώτη φορά τα έργα της είναι η «συνάντηση». Σύμφωνα με τον θεωρητικό και καλλιτέχνη Lee Ufan, είναι ένα σημείο στο οποίο ένας άνθρωπος ξεκινά μια σχέση με τον υλικό κόσμο.

Τα έργα της Shiota κάνουν ακριβώς αυτό. Πραγματεύονται θέματα σχέσεων, ταυτότητας και απώλειας και γεφυρώνουν την απόσταση μεταξύ του εσωτερικού κόσμου του καλλιτέχνη και του εξωτερικού. Οι απειλητικοί συχνά ιστοί περιστρέφονται σαν κουκούλι γύρω από τον θεατή και οι σχεδιασμένες στον αέρα γραμμές εκτείνονται σε συνδέσεις μεταξύ του φυσικού σώματος και αυτού που βρίσκεται πέρα ​​από αυτό.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Πολιτισμός / Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Το αλουμίνιο δεν είναι απλώς το εικαστικό μέσο για τη νέα δουλειά του Σωκράτη Σωκράτους που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Eins στη Λεμεσό της Κύπρου· είναι το φάντασμα που στοιχειώνει τον καλλιτέχνη.
LIFO NEWSROOM
Δείτε πώς ακριβώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2400 χρόνια

Πολιτισμός / Δείτε πώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2.400 χρόνια - Το εντυπωσιακό «παιχνίδι» με το φως

O καθηγητής Juan de Lara του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την βοήθεια της τεχνολογίας έδειξε πώς οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές φωτισμού για να μετατρέψουν το εσωτερικό του Παρθενώνα σε ένα εντυπωσιακό θέαμα
LIFO NEWSROOM
Γιατί ο Moby προσφέρει δωρέαν την μουσική του και έχει γίνει «ο παράξενος γέρος που θα δεις στα βουνά»

Πολιτισμός / Γιατί ο Moby προσφέρει δωρέαν την μουσική του και έχει γίνει «ο παράξενος γέρος που θα δεις στα βουνά»

Νηφάλιος πλέον και με αρκετά χρόνια να τον χωρίζουν από τις μέρες της απόλυτης δόξας, ο Moby τα τελευταία χρόνια κάνει κάτι που λίγοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες τολμούν
LIFO NEWSROOM
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρωμαϊκή Εποχή: Η «καλύτερη ένδειξη» μέχρι σήμερα ότι οι μονομάχοι πάλευαν με λιοντάρια σε έναν σκελετό

Πολιτισμός / Ρωμαϊκή Εποχή: Η «καλύτερη ένδειξη» μέχρι σήμερα ότι οι μονομάχοι πάλευαν με λιοντάρια σε έναν σκελετό

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε φυσικές αποδείξεις για μονομάχους που πάλευαν, ή συμμετείχαν σε ένα θέαμα, με μεγάλες γάτες όπως τα λιοντάρια» σύμφωνα με τους ειδικούς
LIFO NEWSROOM