Οι Ουκρανοί «εκτόξευσαν ξανά πυραύλους ATACMS» κατά της Ρωσίας - Αντίποινα υπόσχεται η Μόσχα

Οι Ουκρανοί εκτόξευσαν ξανά πυραύλους ATACMS κατά της Ρωσίας - Αντίποινα υπόσχεται η Μόσχα Facebook Twitter
Εκτόξευση πυραύλων ATACMS/ ΕΡΑ
0

Ο ρωσικός στρατός δήλωσε σήμερα ότι αναχαίτισε οκτώ αμερικανικούς πυραύλους ATACMS που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία κατά του ρωσικού εδάφους, ένα είδος επίθεσης που παρουσιάζεται από τη Μόσχα ως «κόκκινη γραμμή» στη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, τα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν οκτώ πυραύλους ATACMS, οι οποίοι στοχοθέτησαν τη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία και «72 μη επανδρωμένα αεροσκάφη». Εντούτοις, οι δυνάμεις της Μόσχας δεν διευκρίνισαν εάν από αυτήν την ουκρανική επίθεση υπήρξαν θύματα ή προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Από την πλευρά της, η Ρωσία υποσχέθηκε «αντίποινα» σε βάρος της Ουκρανίας, μετά τις ρίψεις, σύμφωνα με τη Μόσχα, αμερικανικών πυραύλων ATACMS. «Αυτές οι ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο στηρίζουν οι Δυτικοί κηδεμόνες του, θα αποτελέσουν αντικείμενο αντίποινων», προειδοποιεί ο ρωσικός στρατός σε ένα δελτίο Τύπου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε να διατάξει τον στρατό του να πλήξει το κέντρο της πόλης του Κιέβου ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις με αμερικανικούς ATACMS ή με βρετανικούς Storm Shadow, χωρίς ωστόσο, προς το παρόν, να έχει υλοποιήσει τις απειλές του.

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε εγκρίνει τη χρήση τέτοιων πυραύλων από το Κίεβο, αν και για πολύ καιρό αντιτίθεντο, μετά την ανάπτυξη, σύμφωνα με τη Δύση και την Ουκρανία, χιλιάδων Βορειοκορεατών στρατιωτών για τη στήριξη των ρωσικών στρατευμάτων.

Έκτοτε, το Κίεβο έχει διεξάγει σειρά επιθέσεων με τη βοήθεια των πυραύλων ATACMS, όπως και με τους βρετανικούς Storm Shadow.

Η Ρωσία απάντησε εκτοξεύοντας για πρώτη φορά ένα πειραματικό υπερηχητικό όπλο, το Orechnik, υποσχόμενη συστηματικά «μία απάντηση» σε κάθε ουκρανική επίθεση αυτού του είδους εναντίον της επικράτειά της.

Από την πλευρά του, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η επιστροφή στον Λευκό Οίκο αναμένεται την 20η Ιανουαρίου, δήλωσε, στα μέσα Δεκεμβρίου, ότι «αντιτίθεται σφόδρα» στη χρήση από τον ουκρανικό στρατό αμερικανικών πυραύλων ATACMS, κάνοντας λόγο για μια «επιδείνωση» του πολέμου.

Στο μεταξύ, κοντά στη σύνορα με την Ουκρανία, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από μια ουκρανική επίθεση με drone στην πόλη Σεμπέκινο, σύμφωνα με τον Ρώσο κυβερνήτη του Μπέλγκοροντ Βιατσέσλαβ Γκλάντκοφ.

Στο μέτωπο, ένα ουκρανικό πλήγμα προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 ανθρώπων στην πόλη Χόρλιβκα, μια περιοχή που έχει καταλάβει η Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον δήμαρχό της Ιβάν Πρικόντκο.

Βορειότερα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε τη μικρή κοινότητα Ναντίια, στην ουκρανική περιφέρεια του Λουχάνσκ. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια ρωσική επίθεση με drone στο νότιο τμήμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας Ρόμαν Μρότσκο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Η αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και ο μονόλογος της συμφιλίωσης

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε νέα συνέντευξή του, εκφράζει την επιθυμία του για συμφιλίωση με τη βασιλική οικογένεια, ωστόσο οι δηλώσεις του περιέχουν θυμό, αιχμές και επιθέσεις κατά του πατέρα του, του θεσμικού κατεστημένου και του δικαστικού σώματος
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διεθνή / Νέο διάταγμα Τραμπ απειλεί την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών στις ΗΠΑ

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ, με επίφαση την αξιοκρατία και την «ουδετερότητα», αμφισβητεί κρίσιμες προστασίες κατά των έμφυλων και φυλετικών διακρίσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM