Μπάιντεν: Μετατρέπει τις ποινές 37 θανατοποινιτών σε ισόβια κάθειρξη

Μπάιντεν: Μετατρέπει τις ποινές 37 θανατοποινιτών σε ισόβια κάθειρξη Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε σήμερα τη μετατροπή των ποινών 37 θανατοποινιτών σε ισόβια κάθειρξη, ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων. Η απόφαση έρχεται λιγότερο από έναν μήνα πριν την επιστροφή του υπέρμαχου της θανατικής ποινής, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.

Η συγκεκριμένη κίνηση αφορά καταδικασμένους από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, οι οποίοι πλέον θα εκτίσουν ποινές ισοβίων χωρίς δυνατότητα υφ’ όρων απόλυσης. Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με το μορατόριουμ που είχε επιβληθεί στις εκτελέσεις από τον Μάιο του 2021, το οποίο εξαιρεί περιπτώσεις τρομοκρατίας και μαζικών ανθρωποκτονιών με κίνητρο το μίσος.

«Καταδικάζω αυτές τις εγκληματικές πράξεις και συμμερίζομαι τη θλίψη των οικογενειών των θυμάτων. Ωστόσο, πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να σταματήσουμε την επιβολή της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο», δήλωσε ο Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας πως η απόφασή του βασίζεται στη συνείδηση και την εμπειρία του.

Από τους συνολικά 40 θανατοποινίτες που βρίσκονται στον διάδρομο των μελλοθανάτων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τρεις εξαιρέθηκαν από την απόφαση: ο Ντζοχάρ Τσαρνάεφ, δράστης της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, ο Ντίλαν Ρουφ, υπέρμαχος της λευκής ανωτερότητας που σκότωσε εννέα Αφροαμερικανούς σε εκκλησία, και ο Ρόμπερτ Μπάουερς, δράστης του μακελειού σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ.

Η απόφαση του Μπάιντεν έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις του Τραμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεδρίας του επανέφερε τις εκτελέσεις μετά από 17 χρόνια παύσης. Μάλιστα, επί προεδρίας του εκτελέστηκαν 13 άτομα, ο μεγαλύτερος αριθμός σε μία θητεία προέδρου τα τελευταία 120 χρόνια.

Εν μέσω της επιστροφής Τραμπ και των δηλώσεών του για επέκταση της θανατικής ποινής σε περιπτώσεις μεταναστών, διακινητών ναρκωτικών και ανθρώπων, ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενο «κύμα εκτελέσεων».

Στις ΗΠΑ, η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 πολιτείες, ενώ σε έξι ακόμη έχει επιβληθεί μορατόριουμ. Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν πραγματοποιηθεί 25 εκτελέσεις, όλες σε πολιτειακό επίπεδο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM