Το Μαγδεμβούργο θρηνεί τον θάνατο του 9χρονου Αντρέ από την επίθεση στην αγορά

Το Μαγδεμβούργο θρηνεί για τον θάνατο του 9χρονου Αντρέ από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά Facebook Twitter
0

Η Γερμανία θρηνεί μετά την επίθεση με αυτοκίνητο σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο το βράδυ της Παρασκευής, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και του 9χρονου Αντρέ Γκλάισνερ. 

Ο δράστης, ένας 50χρονος Σαουδάραβας γιατρός, συνελήφθη και κατηγορείται για πέντε ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονίας και σοβαρές σωματικές βλάβες.

Ο Αντρέ Γκλάισνερ, που βρισκόταν με την οικογένειά του στη χριστουγεννιάτικη αγορά, σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος επισκεπτών. Η μητέρα του, Désirée, έγραψε ένα συγκινητικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο μικρός μου Άγγελος, γιατί εσύ; Τώρα είσαι με τη γιαγιά και τον παππού στον ουρανό. Θα ζεις πάντα στις καρδιές μας». Η ανάρτηση έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης, με χιλιάδες ανθρώπους να στέλνουν μηνύματα υποστήριξης και θλίψης για την απώλεια του μικρού αγοριού.

Το προφίλ του δράστη

Ο δράστης, Taleb al-Abdulmohsen, φέρεται να είχε εκφράσει δημόσια ακραίες απόψεις κατά του Ισλάμ και μεταναστών, ενώ είχε ιστορικό απειλών κατά Γερμανών πολιτών μέσω διαδικτυακών πλατφορμών. Σύμφωνα με τις αρχές, ο ίδιος είχε ιστορικό αντιπαραθέσεων με κρατικές αρχές και είχε δηλώσει «εκδίκηση» για την αντιμετώπιση των Σαουδαράβων προσφύγων στη Γερμανία.

Η επίθεση προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις, με ακροδεξιούς διαδηλωτές να συγκεντρώνονται στο Μαγδεμβούργο, φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταναστών. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε την επίθεση, δηλώνοντας: «Τα χριστουγεννιάτικα παζάρια είναι σύμβολα ειρήνης και χαράς. Αυτή η αποτρόπαια πράξη μας έχει συγκλονίσει όλους».

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, ενώ οι τοπικές αρχές έχουν οργανώσει σημεία μνήμης για τα θύματα, με τους κατοίκους να αφήνουν λουλούδια και κεριά. Σε τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, άνθρωποι κάθε ηλικίας εξέφρασαν την οδύνη και την αλληλεγγύη τους προς τις οικογένειες των θυμάτων.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM