Η Fed μειώνει τα επιτόκια για τρίτη φορά παρά τις ανησυχίες για αναζωπύρωση του πληθωρισμού

Η Fed μειώνει τα επιτόκια για τρίτη φορά παρά τις ανησυχίες για αναζωπύρωση του πληθωρισμού Facebook Twitter
0

Η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) προχώρησε σε τρίτη διαδοχική μείωση των επιτοκίων, παρά τις ανησυχίες ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να τονώσει την οικονομία σε βαθμό που να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό.

Η απόφαση, που ήταν αναμενόμενη, ορίζει το βασικό επιτόκιο της Fed σε ένα εύρος 4,25% έως 4,5%. Η μείωση αντιστοιχεί σε μία ποσοστιαία μονάδα από τον Σεπτέμβριο, όταν ξεκίνησαν οι περικοπές, με την τράπεζα να επικαλείται πρόοδο στη σταθεροποίηση των τιμών και την ανάγκη να αποτρέψει την οικονομική επιβράδυνση.

Ωστόσο, έκτοτε, στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, ενώ οι αυξήσεις των τιμών συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.

Ο πληθωρισμός, που μετρά τον ρυθμό αύξησης των τιμών, ανήλθε στο 2,7% τον Νοέμβριο, αυξημένος από το 2,6% του Οκτωβρίου.

Τα χαμηλότερα επιτόκια ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα, καθιστώντας τον δανεισμό φθηνότερο και ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να επενδύσουν ή να επεκταθούν, ενώ τα νοικοκυριά αυξάνουν τις δαπάνες τους σε αγαθά όπως αυτοκίνητα. Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση συχνά οδηγεί σε υψηλότερες τιμές.

Οι αξιωματούχοι της Fed, που στοχεύουν σε πληθωρισμό κοντά στο 2%, δήλωσαν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους.

Την Τετάρτη, οι προβλέψεις της τράπεζας έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σκοπεύουν να μειώσουν λιγότερο τα επιτόκια το επόμενο έτος από ό,τι είχε προβλεφθεί πριν από τρεις μήνες. Το βασικό επιτόκιο αναμένεται τώρα να μειωθεί στο 3,9% έως το τέλος του επόμενου έτους, αντί για το 3,4% που είχε προηγουμένως προβλεφθεί.

Ο Τζον Ράιντινγκ, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Brean Capital, επέκρινε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν σοφότερο η Fed να καθυστερήσει τη μείωση.

«Έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος από την κορύφωση του πληθωρισμού μέχρι τη σημερινή κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί αυτή η πρόοδος ή να αντιστραφεί μερικώς», είπε. «Η οικονομία δείχνει ισχυρή... Ποια είναι η βιασύνη;»

Η απόφαση της Fed υπογραμμίζει την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ της στήριξης της οικονομίας και της αποφυγής νέων πληθωριστικών πιέσεων, καθώς οι αξιωματούχοι αναζητούν τον βέλτιστο τρόπο να διαχειριστούν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Με πληροφορίες από ΒΒC

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ICE ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Γερουσία «παγώνει» την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της ICE

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να εγκρίνουν τις απαιτήσεις του Τραμπ - «Οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα πληρώσουν το νοίκι, όχι πώς να μαζέψουν 1,8 δισ. για τον πρόεδρο και τους συμμάχους του»
THE LIFO TEAM