Η στεγαστική κρίση «πνίγει» τη νέα γενιά στην Ευρώπη

Η στεγαστική κρίση «πνίγει» τη νέα γενιά στην Ευρώπη Facebook Twitter
Στεγαστική κρίση/ Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Ένας 27χρονος καθηγητής σε λύκειο του Δουβλίνου, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο παιδικό του δωμάτιο, καθώς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα δικό του σπίτι. A Αυτό είναι ένα τυπικό παράδειγμα στεγαστικής κρίσης που «πνίγει» την Ευρώπη. Το ενοίκιο για ένα μικρό διαμέρισμα απορροφά σχεδόν ολόκληρο τον μισθό του, ενώ η αγορά ακινήτου μοιάζει ανέφικτη, καθώς η μέση τιμή κατοικίας είναι οκτώ φορές υψηλότερη από τον ετήσιο μισθό του.

Περίπου το 59% των Ιρλανδών ηλικίας 20-34 ζούσαν με τους γονείς τους το 2022, αριθμός που αυξήθηκε από το 38% μια δεκαετία πριν, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση. Η Ιρλανδία έχει πλέον τις υψηλότερες στεγαστικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη Eurostat, καθώς το μέσο ενοίκιο στο Δουβλίνο έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, ενώ οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 75%.

Η κρίση δεν περιορίζεται μόνο στην Ιρλανδία. Σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Εσθονία, τα ενοίκια αυξήθηκαν πάνω από 60% από το 2015, ενώ οι τιμές κατοικιών υπερδιπλασιάστηκαν. Η ανεπαρκής κατασκευαστική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές των οικοδομικών υλικών και τη γραφειοκρατία, επιδεινώνει την κατάσταση.

Στο Δουβλίνο, η αύξηση του πληθυσμού και οι επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες έχουν οδηγήσει σε «εκρηκτική» ζήτηση για στέγη, την οποία η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει. Καθώς οι νέες κατασκευές καθυστερούν λόγω ρυθμιστικών εμποδίων και αυξημένων κατασκευαστικών εξόδων, τα ενοίκια παραμένουν απλησίαστα για τους εργαζόμενους μεσαίας τάξης, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι νοσηλευτές.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση, επενδύοντας σε κοινωνικές κατοικίες και επιδοτήσεις ενοικίου, ενώ παρέχει φορολογικά κίνητρα για νέους αγοραστές. Ωστόσο, για νέους όπως ο Cullen, η καθημερινότητα παραμένει δύσκολη. «Αγαπάμε το Δουβλίνο – είναι το σπίτι μας. Αλλά δεν μας φέρεται σωστά», δηλώνει.

Η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα επιδεινώνεται

Η Ελλάδα δεν έχει μείνει αλώβητη από τη στεγαστική κρίση που πλήττει πολλές χώρες της Ευρώπης. Τα ενοίκια στην Αθήνα έχουν αυξηθεί κατά 55,9% τα τελευταία εννιά χρόνια, φτάνοντας σε νέα υψηλά το 2025, σύμφωνα με στοιχεία από μεγάλες μεσιτικές εταιρείες και ειδικούς αναλυτές. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους χαμηλόμισθους, καθώς για ένα μικρό επιπλωμένο διαμέρισμα ενός δωματίου αναγκάζονται να διαθέσουν το 72,2% του μισθού τους.

Η άνοδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, η έλλειψη νέων κατασκευών και οι χαμηλοί μισθοί έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για όσους αναζητούν προσιτή κατοικία. Τα νεαρά ζευγάρια και οι νέοι επαγγελματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με επιλογές που τους οδηγούν είτε σε συγκατοίκηση είτε στην επιστροφή στα πατρικά τους σπίτια, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση για κατοικίες στην πρωτεύουσα εντείνει την κρίση. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει προγράμματα για την αύξηση των κοινωνικών κατοικιών και τη στήριξη των ενοικιαστών, αλλά οι παρεμβάσεις δεν έχουν ακόμη αποφέρει απτά αποτελέσματα.

Η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα απειλεί τη μεσαία τάξη και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ πολλοί νέοι βλέπουν το όνειρο της αυτόνομης διαβίωσης να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM