Η Ουγγαρία θα χάσει 1 δισ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ έως το τέλος του 2024

Η Ουγγαρία θα χάσει 1 δισ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ έως το τέλος του 2024 Facebook Twitter
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Ουγγαρία βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν παγώσει λόγω παραβιάσεων του κράτους δικαίου, δήλωσαν στο Politico διάφοροι αξιωματούχοι με γνώση των διαδικασιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρακρατήσει πάνω από 16 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις προς τις φτωχότερες περιφέρειες της Ουγγαρίας, καθώς και οικονομική βοήθεια για την τόνωση της ανάπτυξης μετά την πανδημία του κορωνοϊού, στο πλαίσιο των προσπαθειών να πιέσει τον ακροδεξιό πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται ευρέως αντιδημοκρατικές.

 

Στην περίπτωση που η Ουγγαρία δεν μπορέσει να υλοποιήσει 17 μέτρα, ώστε να λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έως τις 31 Δεκεμβρίου -και μόνο αυτό το βήμα συνήθως διαρκεί μήνες- περίπου ένα δισ. ευρώ θα χαθεί οριστικά. Οι προσπάθειές της μέχρι στιγμής δεν έχουν πετύχει το στόχο. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού, Πιοτρ Σεραφίν, δήλωσε ότι οι κινήσεις της Ουγγαρίας για την αποδέσμευση της χρηματοδότησης «δεν είναι ακριβώς αυτό που ελπίζαμε» μετά από συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον János Bóka, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας.

Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρώσει η Ουγγαρία για να πείσει την ΕΕ να αποδεσμεύσει τη χρηματοδότηση περιλαμβάνουν αλλαγές στη νομοθεσία της για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη σύγκρουση συμφερόντων. Κάθε χώρα έχει προθεσμία δύο ετών για να διεκδικήσει πίσω τη χρηματοδότηση που παρακρατήθηκε από την Επιτροπή, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Η Ουγγαρία κινδυνεύει να χάσει μόνιμα μερίδιο των περιφερειακών κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του 2022, τα οποία ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. «Αυτά είναι πολλά χρήματα για οποιαδήποτε χώρα, αλλά ειδικά για την Ουγγαρία» δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει για το ζήτημα.

Η πιθανή περικοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τον Όρμπαν, ο οποίος σύντομα θα ολοκληρώσει την εξάμηνη θητεία του ως επικεφαλής της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ένας ρόλος που του επιτρέπει να καθορίζει την ημερήσια διάταξη και να προεδρεύει στις συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες.

 

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ουγγαρία είναι πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το δημόσιο έλλειμμά της ως ποσοστό του ΑΕΠ (5,4% φέτος) είναι από τα υψηλότερα στο μπλοκ. Μετά από πάνω από μια δεκαετία στην εξουσία, το κόμμα του Όρμπαν έχει ξεπεραστεί στις δημοσκοπήσεις από ένα συντηρητικό σχήμα με επικεφαλής τον Πέτερ Μαγιάρ, ο οποίος δεσμεύτηκε να ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότηση της ΕΕ αν κερδίσει τις εθνικές εκλογές του 2026.

Ξεχωριστά, η Ουγγαρία βρίσκεται σε πορεία απεμπλοκής ενός διαφορετικού, και λιγότερο εμφανή, μεριδίου της χρηματοδότησης της ΕΕ που είχε παγώσει λόγω καταγγελιών για παραβιάσεις της ακαδημαϊκής ελευθερίας, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της Κομισιόν και της ουγγρικής κυβέρνησης που επικαλείται το Politico.

Για να αποκτήσει πρόσβαση στα κονδύλια Erasmus για την ανταλλαγή φοιτητών και τις ερευνητικές επιχορηγήσεις, η Βουδαπέστη συμφώνησε να απομακρύνει πολιτικά πρόσωπα από ένα δημόσιο όργανο που εποπτεύει τα περισσότερα πανεπιστήμια. Ωστόσο, η Κομισιόν απέρριψε τις προτάσεις ότι οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν το υπόλοιπο μερίδιο των παγωμένων κονδυλίων. «Η παρούσα κοινοποίηση δεν αφορά τα παγωμένα κονδύλια του Cohesion & RRF (post-Covid)», έγραψε την Τρίτη (3/12) ο Σεραφίν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ουγγρική κυβέρνηση δεν απάντησαν σε αιτήματα του Politico για σχολιασμό.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΧΕΔΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ

Διεθνή / Ιράν: Το σχέδιο 10 σημείων για την εκεχειρία και οι βασικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα, το σχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου την αποδοχή συγκεκριμένων όρων, αρκετοί από τους οποίους έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM