LIVE!

Το σίριαλ με τον Σαμαρά και το πολιτικό δίλημμα

Το σίριαλ με τον Σαμαρά και το πολιτικό δίλημμα Facebook Twitter
Η πλευρά Σαμαρά δηλώνει δικαιωμένη, επικαλούμενη την πρόσφατη δημοσκόπηση, η οποία κατέδειξε ότι η πλειοψηφία συμφωνεί με τις απόψεις Καραμανλή - Σαμαρά για τα ζητήματα στα οποία τοποθετήθηκαν δημόσια. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ το θέμα της διένεξης με τον Αντώνη Σαμαρά φέρεται ο πρωθυπουργός μετά από μία εβδομάδα κατά την οποία γράφτηκαν αμέτρητα άρθρα και πρωτοσέλιδα για το θέμα αυτό, που δεν φαίνεται να συμβάλει στην ανάκαμψη του κόμματός του. «Χρειάζονται δύο για έναν καβγά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να λύσει τα προβλήματα της χώρας», λένε οι συνεργάτες του, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί άλλο με το θέμα αυτό, το οποίο πυροδότησε ξανά η πρόσφατη αναφορά του στη Βουλή κατά τη συζήτηση αρχηγών για τα «χαριεντίσματα» με τον Νίκο Παππά. Ήταν ίσως μια πρόβα «σκληρού ροκ» (μαζί με το «έλα με φόρα» που απηύθυνε στον Νίκο Ανδρουλάκη), η οποία δεν ταιριάζει και τόσο στο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, γι’ αυτό δεν φάνηκε να απέδωσε. 

Οι πολιτικοί είναι ρεαλιστές, σε βαθμό κυνισμού οι περισσότεροι. Γι’ αυτό κάθε φορά που κάνουν μια κίνηση συνήθως σκέφτονται ποιος ωφελείται. Ποιος ωφελήθηκε, λοιπόν, από αυτήν τη συγκεκριμένη κόντρα που αναβίωσε; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αντώνης Σαμαράς; Ίσως η απάντηση γίνεται πιο προφανής αν η ερώτηση διατυπωθεί ως εξής: ποιος έχει να χάσει κάτι από αυτήν; Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, ωστόσο, υποστήριξαν ότι αυτή ήταν μια πολύ καλά μελετημένη κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να συσπειρωθεί η βάση της ΝΔ, η οποία έχει αποσυσπειρωθεί εξαιτίας της απουσίας μιας δυναμικής αντιπολίτευσης. Είναι όμως έτσι; Βοηθάει στ’ αλήθεια τη συσπείρωση του κόμματος η ανάδειξη των διαφωνιών εντός του;

Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι η κατάσταση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο, από την κριτική που άρχισε να ασκεί ο Αντώνης Σαμαράς μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός τού είχε τηλεφωνήσει για να τον καλέσει στο πάρτι της Ρηγίλλης, αλλά «εκείνος δεν είχε ούτε την αστική ευγένεια να του απαντήσει ότι δεν θα πάει και το έμαθε από διαρροές στον Τύπο, στο παρά πέντε», ενώ τον κατηγορούν ότι δεν μπορεί να μιλάει για θεσμικότητα εκείνος «που δεν παρέδωσε ως πρωθυπουργός το 2015 στον Αλέξη Τσίπρα». Αλλά όλα αυτά φανερώνουν ότι το θέμα έχει πάει και επί προσωπικού, όπως επισήμανε και ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, παρότι η διένεξη ξεκίνησε για πολιτικούς λόγους. 

Ο ελληνικός λαός, απογοητευμένος από το πολιτικό προσωπικό και τα κόμματα, τα οποία εδώ και χρόνια είναι απαξιωμένα, χωρίς να έχει πολλές επιλογές, πηγαίνει στις κάλπες (όσοι πηγαίνουν) κάθε φορά περισσότερο για να αποδοκιμάσει παρά για να επιδοκιμάσει.

Η πλευρά Σαμαρά δηλώνει δικαιωμένη, επικαλούμενη την πρόσφατη δημοσκόπηση, η οποία κατέδειξε ότι η πλειοψηφία συμφωνεί με τις απόψεις Καραμανλή - Σαμαρά για τα ζητήματα στα οποία τοποθετήθηκαν δημόσια.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάδειξη των ζητημάτων αυτών πρόβαλε μια διαίρεση η οποία είναι υπαρκτή εντός του κυβερνώντος κόμματος, και το έκανε σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση έχει απολέσει το περίφημο 41% και δημοσκοπικά συνεχίζει να καταγράφει χαμηλές επιδόσεις. Η πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη, άλλωστε, βασίστηκε κυρίως σε δύο παράγοντες: στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που είναι λογικό να πνέει τα λοίσθια σήμερα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, και στην επιτυχή ισορροπία του πρωθυπουργού μεταξύ της δεξιάς και του κέντρου, η οποία έχει διαταραχθεί όπως προκύπτει από την κριτική που δέχεται αλλά και από τις δημοσκοπήσεις. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις εκλογές του 2023, είχε αποφασίσει να πάψει να είναι δέσμιος των ισορροπιών και των συσχετισμών, εκλαμβάνοντας ίσως και ως προσωπική επιτυχία και εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στο πρόσωπό του το ποσοστό των τελευταίων εθνικών εκλογών, κατά τις οποίες όμως είχαν λειτουργήσει ξανά οι δύο προαναφερθέντες βασικοί παράγοντες. Στις ευρωεκλογές όμως, που δεν λειτούργησαν (είναι και πιο χαλαρή βεβαίως η ψήφος), το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό. Αργά ή γρήγορα, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει το δίλημμα ή να επιστρέψει στην παραδοσιακή συνταγή των ισορροπιών με τη δεξιά, που μάλλον δεν την πιστεύει και δεν τη θέλει, ή να βαδίσει στον πολιτικό δρόμο που προτιμά, αυτόν που αποκαλεί «μεταρρυθμιστικό κέντρο», ανοίγοντας μια ιδεολογική και πολιτική συζήτηση στο κόμμα του για να τεθούν όλα αυτά τα ζητήματα. 

Η ενσωμάτωση του Μάκη Βορίδη και του Άδωνι Γεωργιάδη στη ΝΔ είναι προφανές ότι δεν αρκεί για να λειτουργήσει ως ανάχωμα και να περιορίσει τις δεξιές απώλειες. Ο λόγος είναι απλός: οι συγκεκριμένοι είναι υπουργοί και έχουν να χάσουν αν πάψουν να στηρίζουν τον πρωθυπουργό, ενώ αυτοί που εξεγείρονται ή φεύγουν στην πλειοψηφία τους δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Οι απώλειες από δεξιά δεν θα είχαν τόσο αρνητικές συνέπειες για την κυβέρνηση αν είχε να παρουσιάσει σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο, αν είχε αντιμετωπίσει με επιτυχία την ακρίβεια που εξαφανίζει τους μισθούς, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν επανέλθει από την κρίση, αν οι πολίτες έβλεπαν να βελτιώνεται η παιδεία, η υγεία και το βιοτικό τους επίπεδο και δεν παραμέναμε ουραγοί στην Ε.Ε., μαζί με τη Βουλγαρία, στους περισσότερους τομείς. Οταν ο πήχης είναι τόσο χαμηλά, εύκολα θα βρεθούν κι άλλοι να τον περάσουν. 

Το ΠΑΣΟΚ ήδη, χωρίς να κάνει πολλά –αρκεί που υπάρχει επιδεικνύοντας μια στοιχειώδη σοβαρότητα–, αρχίζει να αναδεικνύεται ως εναλλακτική πρόταση, την οποία θα επιλέξουν κάποιοι απογοητευμένοι. Αυτό όμως είναι το γνωστό, πλην σοβαρό και μη αντιμετωπίσιμο πρόβλημα που εξακολουθεί να κινεί (με αργούς ρυθμούς) τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός, απογοητευμένος από το πολιτικό προσωπικό και τα κόμματα, τα οποία εδώ και χρόνια είναι απαξιωμένα, χωρίς να έχει πολλές επιλογές, πηγαίνει στις κάλπες (όσοι πηγαίνουν) κάθε φορά περισσότερο για να αποδοκιμάσει παρά για να επιδοκιμάσει. Γι’ αυτό οι περισσότεροι πολιτικοί δεν επενδύουν σε πραγματικά πολιτικά προγράμματα που χρειάζονται αρχές και θέλουν κόπο, αρκεί μια ευχάριστη γενικόλογη ρητορική και η τακτική του ώριμου φρούτου. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

Οπτική Γωνία
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Βασιλική Σιούτη / Η Τουρκία απαιτεί, ο Σαμαράς πιέζει, η αντιπολίτευση κρατά χαμηλούς τόνους

Η κυβέρνηση επιθυμεί την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά δέχεται πιέσεις από την Άγκυρα, η οποία εγείρει διαρκώς νέες αξιώσεις, και από τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, που εκφράζουν επιφυλάξεις. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Θέλετε να μπείτε στο Μαξίμου; Έλα με φόρα

Πολιτική / Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Θέλετε να μπείτε στο Μαξίμου; Έλα με φόρα

«Προσέξτε, λοιπόν, το αν κάποιος θα έρθει με φόρα, αν θα μας ανοίξει την πόρτα, αν θα μας ανοίξετε εσείς την πόρτα του Μαξίμου, αν θα βγούμε εμείς από το Μαξίμου για να μπείτε εσείς, διότι αυτό εννοείτε, είναι θεμιτή η φιλοδοξία σας» ανέφερε ο πρωθυπουργος
LIFO NEWSROOM
Το νέο δίπολο στη Βουλή και η ιδιαίτερη κατάσταση του ακέφαλου ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Το νέο δίπολο στη Βουλή και η ιδιαίτερη κατάσταση του ακέφαλου ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία ταράζει τα νερά στη ΝΔ και ο Γιώργος Γεραπετρίτης δρα πυροσβεστικά στη φωτιά που άναψαν το ειδικό χωροταξικό του Θόδωρου Σκυλακάκη και η διάταξη για τις βραχονησίδες. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ