Η Τουρκία απαιτεί, ο Σαμαράς πιέζει, η αντιπολίτευση κρατά χαμηλούς τόνους

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ Facebook Twitter
Στο εσωτερικό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας εκφράζονται ισχυρές επιφυλάξεις από την πλευρά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, κάτι που, όπως έχει καταστεί προφανές, ενοχλεί ιδιαιτέρως το Μέγαρο Μαξίμου. Φωτ.: Eurokinissi
0


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙ πολλές φορές ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει κάνει την επιλογή τής εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και «αν διαπιστωθεί πως είναι δυνατόν να εισέλθουν οι δύο πλευρές σε πιο σύνθετα ζητήματα που θα εξασφαλίσουν επί μακρόν ηρεμία, να προχωρήσουν». Πιο αναλυτικές πληροφορίες δεν έχουν δοθεί. Ο Γ. Γεραπετρίτης, όμως, είπε πρόσφατα ότι εκείνο το οποίο απαιτείται τώρα είναι «να υπάρξει μια ισχυρή πολιτική βούληση», η οποία «θα αποτυπωθεί σε μια κοινή θέση για το πώς προχωράμε» και τότε θα δούμε «τα τεχνικά και τα νομικά ζητήματα της οριοθέτησης». 

Διάθεση υποχώρησης από την πλευρά της Τουρκίας σχετικά με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της έναντι της Ελλάδας, ακόμα και για αυτές που είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, δεν έχει διαφανεί. Σε αντίθεση με τις μετριοπαθείς και ήπιες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο Ερντογάν δύσκολα καταφέρνει να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά, ακόμα και σε αυτή την περίοδο των «ήρεμων νερών». Σχετικά πρόσφατα, άλλωστε, και μετά το επεισόδιο στην Κάσο, είχε πει: «Δεν δώσαμε και δεν θα δώσουμε καμία αξία σε όσους προσπαθήσουν να μας περιορίσουν σε ρηχά νερά». 

Ορισμένοι από την κυβέρνηση σχολιάζουν ότι στο θέμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα εμπόδια στο εσωτερικό του κόμματός του παρά από την αξιωματική αντιπολίτευση (τα κομμάτια της έστω) ή ακόμα και το ΠΑΣΟΚ, που διατηρεί χαμηλούς τόνους.

Ο Ερντογάν έχει πλέον βγει από μια φάση σχετικής απομόνωσης από τη Δύση στην οποία βρισκόταν, και η Ελλάδα έχει συμβάλει σε αυτό, με το να συζητά μαζί του, υποβαθμίζοντας τις διαρκείς απειλές και βοηθώντας τον να κατασκευάσει την εικόνα ενός πιο διαλλακτικού ηγέτη. Για την ώρα, εκείνος δεν έχει αποδείξει έμπρακτα ότι εκτιμά τη συμβολή αυτή. Η ελληνική κυβέρνηση, βεβαίως, δεν το κάνει αυτό για να βοηθήσει τον Τούρκο Πρόεδρο να βελτιώσει το διεθνές προφίλ του, αλλά διότι θεωρεί ότι τη συμφέρει η Τουρκία να είναι δεμένη στο άρμα της Δύσης.  

Η Τουρκία μετά την Κάσο συνεχίζει τις προκλήσεις, παρότι αναμένεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της στην Αθήνα για την έναρξη του διαλόγου, και απαιτεί από την Ελλάδα να ζητά την άδειά της για νόμιμες δραστηριότητές της στο Αιγαίο. Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν, με αφορμή τις ερευνητικές εργασίες του πλοίου O/V AEGAEO για την εγκατάσταση καλωδίου μεταξύ Χίου και Λέσβου (το διάστημα 20-25 Οκτωβρίου), η Τουρκία χαρακτήρισε την περιοχή αυτή τουρκική υφαλοκρηπίδα και απαίτησε οι όποιες δραστηριότητες εκεί να συντονίζονται από τις τουρκικές αρχές.  Απαιτεί δηλαδή να ζητήσει η Ελλάδα άδεια από την Τουρκία για την εγκατάσταση καλωδίου μεταξύ Χίου και Λέσβου, φανερώνοντας τι εννοεί όταν μιλάει για συνεργασία στο Αιγαίο.

Στο μεταξύ, η Τουρκία αφενός ναρκοθετεί τον διάλογο και την ειλικρινή διάθεση της κυβέρνησης να βρεθεί λύση, αφετέρου τον χρησιμοποιεί ως ένδειξη καλού κλίματος και άρα μη ύπαρξης απειλής, προκειμένου να ζητάει όπλα από τη Δύση. Η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα αξιοποιήθηκε πρόσφατα στην επιχειρηματολογία του Τούρκου Προέδρου προς τον Γερμανό καγκελάριο, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις και να προμηθευτεί Eurofighter. Η Τουρκία πιέζει τα κράτη της Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι εδώ και μήνες δεν έχουν σημειωθεί στρατιωτικά επεισόδια στο Αιγαίο. 

Η Ελλάδα ζητάει και αυτή από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ εγγυήσεις ότι τα όπλα που θέλει η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον ελληνικών στόχων. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας είπε πρόσφατα πως «όταν οι ΗΠΑ χορηγούν όπλα σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, είναι ορθό να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον άλλης χώρας της Συμμαχίας», επισημαίνοντας ότι αυτό ισχύει και για τη Γερμανία. 

Η κυβέρνηση αισθάνεται αρκετά μόνη τελευταία στην προσπάθεια βελτίωσης της σχέσης με την Τουρκία, καθώς δεν διαφαίνεται ειλικρινής βούληση από την άλλη πλευρά. Την ίδια στιγμή δέχεται παροτρύνσεις από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία να προχωρήσει, ενώ στο εσωτερικό του κόμματός της εκφράζονται ισχυρές επιφυλάξεις από την πλευρά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, κάτι που, όπως έχει καταστεί προφανές, ενοχλεί ιδιαιτέρως το Μέγαρο Μαξίμου. 

Ορισμένοι από την κυβέρνηση σχολιάζουν ότι στο θέμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα εμπόδια στο εσωτερικό του κόμματός του παρά από την αξιωματική αντιπολίτευση (τα κομμάτια της έστω) ή ακόμα και το ΠΑΣΟΚ, που διατηρεί χαμηλούς τόνους. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα θετική από αρκετούς κυβερνητικούς παράγοντες και εκλαμβάνεται ως «πράσινο φως» για να συνεχιστεί η πολιτική των «ήρεμων νερών» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που θεωρείται θετική η συγκυρία για να συνεχιστεί η κυβερνητική προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία. Γι' αυτό και θεωρούν ως μοναδικό «αγκάθι» στο εσωτερικό την κοινή αρνητική στάση Σαμαρά - Καραμανλή, τη συμμαχία των οποίων επιχειρούν να διαρρήξουν.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ