Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων Facebook Twitter
Κατανοώντας πότε, πού, πώς και γιατί επιδημικές εξάρσεις και πανδημίες ξεκινούν, μπορούμε να προλάβουμε ανάλογες μελλοντικές καταστάσεις», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.
0


ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ
κορωνοϊού, το «ερώτημα του ενός εκατομμυρίου», που δεν έχει απαντηθεί ακόμα με σαφήνεια, είναι από πού προήλθε ο ιός SARS-CoV-2, ο οποίος την προκάλεσε. Μονάχα υποθέσεις υπάρχουν, και αυτές συχνά εξελίσσονται σε θεωρίες συνωμοσίας. Έχοντας αυτήν τη δυσάρεστη εμπειρία νωπή από την πρόσφατη πανδημία του Covid-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταστρώνει ένα πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων και αναδυόμενων (παλαιότερων) παθογόνων που απειλούν την υγεία. Σε αυτή την προσπάθεια συνεργάζεται με την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για την Προέλευση Νέων Παθογόνων (SAGO). Ο στόχος είναι να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στη διερεύνηση και την πληροφόρηση των πολιτών αναφορικά με το «πώς» και το «από πού» προέρχεται ένα βακτήριο, ένας ιός, ένας επικίνδυνος μικροοργανισμός που προκαλούν σποραδικά ή μαζικά κρούσματα. 

Όπως μας έχουν διδάξει οι έως τώρα επιδημικές εξάρσεις και πανδημίες, η υγεία των ανθρώπων αλλά και των διαφόρων ειδών της πανίδας απειλείται από τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νέων και παλαιών παθογόνων. Στα τελευταία περιλαμβάνονται οι ιοί Ebola, Nipah και Lassa, η γρίπη των πτηνών και η ευλογιά των πιθήκων (mpox). Λόγος γίνεται επίσης και για παθογόνα με επιδημική και πανδημική δυναμική, όπως τα νέα στελέχη των ιών γρίπης, ο MERS-CoV, ο SARS-CoV-1 και ο SARS-CoV-2. Το ζητούμενο είναι να μεγιστοποιήσουμε τη δυνατότητα πρόληψης και όταν αυτή καθίσταται αδύνατη, να μπορούμε να περιορίσουμε τις επιδημικές εξάρσεις, παρέχοντας ταυτόχρονα εμπεριστατωμένες απαντήσεις που ο παγκόσμιος πληθυσμός ζητά, τόσο σε επίπεδο επιστήμης όσο και σε επίπεδο ηθικής και οικονομίας. 

Το παγκόσμιο πλάνο που καταστρώνει ο ΠΟΥ καθοδηγεί τα κράτη στο πώς θα οργανώσουν τις προτεινόμενες μελέτες, πώς θα κάνουν επιτήρηση και πώς θα ενισχύσουν τους κανονισμούς βιοασφάλειας.

Το πλάνο του ΠΟΥ περιλαμβάνει επιστημονικές έρευνες σε έξι τεχνικά επίπεδα. Πρώτα απ’ όλα, πραγματοποιείται η πρώιμη αναζήτηση των πρώτων ταυτοποιημένων κρουσμάτων ή της πρώτης συρροής κρουσμάτων κατά την έναρξη της επιδημικής έξαρσης, ώστε να συλλεχθούν δείγματα στην πηγή, προκειμένου να γίνει η πληρέστερη περιγραφή των χαρακτηριστικών του παθογόνου. Ακολουθούν οι μελέτες σε ανθρώπους για να γίνει κατανοητή η επιδημιολογία της νόσου και να καταστεί δυνατή η έγκαιρη επιτήρηση συνδρόμων σχετιζόμενων με το νέο παθογόνο. Σειρά έχουν οι μελέτες αλληλεπίδρασης ανθρώπων και ζώων προκειμένου να εντοπιστούν οι δεξαμενές των παθογόνων στο ζωικό βασίλειο, οι ενδιάμεσοι ξενιστές και οι αντίστροφες ζωονόσοι. Στη συνέχεια γίνονται μελέτες για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των διαβιβαστών, δηλαδή των εντόμων που μεταφέρουν το παθογόνο και μολύνουν ανθρώπους μέσω τσιμπήματος. Ακολουθούν μελέτες γενωμικής και φυλογενετικής, προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα προγονικά στελέχη και να καταγραφεί η εξέλιξη των χαρακτηριστικών του παθογόνου στην πορεία του χρόνου. Το πλάνο κλείνει με τις μελέτες βιοασφάλειας που καθορίζουν κατά πόσο έχει υπάρξει διαφυγή παθογόνων από ένα εργαστήριο, όπως εικάζεται ότι συνέβη με τον Covid-19. 

Το παγκόσμιο πλάνο που καταστρώνει ο ΠΟΥ καθοδηγεί τα κράτη στο πώς θα οργανώσουν τις προτεινόμενες μελέτες, πώς θα κάνουν επιτήρηση και πώς θα ενισχύσουν τους κανονισμούς βιοασφάλειας. Κομβικό ρόλο διαδραματίζουν η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να χαραχτούν τα επόμενα βήματα. Όπως γνωρίζουμε, στην πρόσφατη πανδημία χάθηκε πολύτιμος χρόνος κατά την εμφάνιση των πρώτων συρροών κρουσμάτων στη Γουχάν της Κίνας, καθώς η ασιατική χώρα δεν φημίζεται για την ανοιχτή πολιτική της ούτε για την επικοινωνία της με τον υπόλοιπο κόσμο. Η ανταλλαγή των πληροφοριών με απόλυτη διαφάνεια είναι βασικό προαπαιτούμενο στον όλο σχεδιασμό. Κατανοώντας πότε, πού, πώς και γιατί επιδημικές εξάρσεις και πανδημίες ξεκινούν, μπορούμε να προλάβουμε ανάλογες μελλοντικές καταστάσεις», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ο ΠΟΥ, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και έναν χρόνο μετά τη λήξη του συναγερμού, συνεχίζει να ζητά από τις κινεζικές κυβερνητικές και υγειονομικές αρχές να μοιραστούν όλα τα δεδομένα σχετικά με την προέλευση του ιού SARS-CoV-2, ώστε να διερευνηθούν όλες οι πιθανές θεωρίες.   

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ