Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε γραβάτα με ελληνικές σημαίες στην επίσημη επίσκεψη στα νησιά Σαμόα

Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε γραβάτα με ελληνικές σημαίες στην επίσημη επίσκεψη στα νησιά Σαμόα Facebook Twitter
Φωτ. Royal Family / X
0

Στα νησιά Σαμόα έφτασαν το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα, μετά την πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία. Ο 75χρονος Βρετανός μονάρχης κατέβηκε από το αεροσκάφος φορώντας γκρι κοστούμι, λευκό πουκάμισο και γαλάζια γραβάτα με ελληνικές σημαίες.

Στο αεροδρόμιο το βασιλικό ζεύγος της Γηραιάς Αλβιώνας υποδέχτηκε η πρωθυπουργός του ανεξάρτητου κράτους των Σαμόα, Φιαμέ Ναόμι Ματαάφα, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που υπηρετεί ως επικεφαλής της κυβέρνησης της νησιωτικής χώρας. Στη συνέχεια ο βασιλιάς Κάρολος επιθεώρησε τιμητικό άγημα της αστυνομίας καθώς τα νησιά Σαμόα δεν διαθέτουν ένοπλες δυνάμεις.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της σχολαστικής καθαριότητας στο Διεθνές Αεροδρόμιο Faleolo, το οποίο βρίσκεται 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Απία. Ο βρετανικός Τύπος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται μια καθαρίστρια με ηλεκτρική σκούπα να καθαρίζει το κόκκινο χαλί, που μόλις είχε στρωθεί για την υποδοχή των Βρετανών γαλαζοαίματων.

Στα νησιά Σαμόα το βασιλικό ζεύγος της Γηραιάς Αλβιώνας θα δώσει το παρών στη Σύνοδο Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας για το 2024 (CHOGM), που πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου. Ο βασιλιάς Κάρολος θα προεδρεύει στη σύνοδο, στην οποία θα συμμετέχουν οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί των χωρών της Κοινοπολιτείας, μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.

Πριν την άφιξη στα νησιά Σαμόα ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας στο X (πρώην Twitter) έγραψαν πως «ανυπομονούν να επισκεφτούν για πρώτη φορά μαζί τα νησιά για να βιώσουν τη ζεστασιά των παλαιών παραδόσεων με ξεχωριστούς ανθρώπους». Στην ίδια ανάρτηση το βασιλικό ζεύγος έγραψε μήνυμα και στην τοπική γλώσσα Σαμόα.

Οι επίσημες εμφανίσεις του βασιλιά Καρόλου με τις ελληνικές γραβάτες

Μετά την άφιξή του στα νησιά Σαμόα, ο Βρετανός μονάρχης είχε ιδιωτική συνάντηση με την πρωθυπουργό, κατά την οποία εξακολουθούσε να φοράει τη γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο βασιλιάς Κάρολος φορά γραβάτα με ελληνικές σημαίες, σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του. Τον περασμένο Μάιο στην ετήσια ανθοκομική έκθεση του Τσέλσι ο Βρετανός γαλαζοαίματος εμφανίστηκε με γραβάτα με ελληνικές σημαίες και γαρύφαλλο στο πέτο.

Ο βασιλιάς Κάρολος είχε φορέσει γραβάτα με την ελληνική σημαία και στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι από 30 Νοεμβρίου ως 12 Δεκεμβρίου του 2023. Ο Βρετανός μονάρχης εμφανίστηκε στη Διάσκεψη με την «ελληνική γραβάτα» μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την διπλωματική ένταση που είχε προκληθεί ανάμεσα στη βρετανική και την ελληνική κυβέρνηση. Στο περιθώριο της Διάσκεψης σε συνομιλία που είχε ο Κάρολος με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ επέλεξε να φορέσει την ελληνική γραβάτα και το ίδιο έπραξε και στην καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία, μετά το πέρας της συνόδου. Τότε ο Guardian είχε γράψει: «Ένα προφανές μήνυμα: η ελληνική σημαία στη γραβάτα του Κάρολου αναζωπυρώνει τη διένεξη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Ο Βρετανός γαλαζοαίματος έχει ελληνική καταγωγή, αφού ο πατέρας του, ο εκλιπών πρίγκιπας Φίλιππος, είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα και ήταν γιός του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ. Ο βασιλιάς της Γηραιάς Αλβιώνας έχει δείξει έμπρακτα την αγάπη και το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα. Το 2018 είχε επισκεφθεί τη χώρα μας και σε ομιλία του είπε: «Είμαστε όλοι Έλληνες, οι νόμοι μας, ο πολιτισμός μας, η θρησκεία μας, οι τέχνες μας, όλα έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα». Το 2021 ο Κάρολος και η Καμίλα εκπροσώπησαν το Ηνωμένο Βασίλειο στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Με πληροφορίες από BBC / Reuters / Standard

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM