Συνταγματική μοναρχία ή δημοκρατία; Το δίλημμα επανέρχεται στην Αυστραλία με αφορμή την επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου 

Συνταγματική μοναρχία ή δημοκρατία; Το δίλημμα επανέρχεται στην Αυστραλία με αφορμή την επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου  Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία και στα νησιά Σαμόα ως βασιλιάς θα πραγματοποιήσει ο Κάρολος από τις 18 μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.

Στην βασιλική περιοδεία θα συνοδεύσει τον 75χρονο Βρετανό γαλαζοαίματο η 76χρονη βασίλισσα Καμίλα.

Όμως, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό από τον βρετανικό Τύπο, οι πρωθυπουργοί των έξι πολιτειών της Αυστραλίας δεν θα παραστούν στην δεξίωση που θα δοθεί προς τιμήν του βασιλιά στις 21 Οκτωβρίου στην Καμπέρα. Ειδικότερα, οι πρωθυπουργοί της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Βικτώριας, του Κουίνσλαντ, της Δυτικής Αυστραλίας, της Νότιας Αυστραλίας και της Τασμανίας, δήλωσαν πως δεν θα μπορέσουν να δώσουν το παρών στη δεξίωση προς τιμήν του Βρετανού μονάρχη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Όμως, όλες οι πολιτείες θα στείλουν εκπροσώπους τους, ενώ θα παραστούν και οι κυβερνήτες της κάθε πολιτείας.

Οι φιλομοναρχικοί στην Αυστραλία δήλωσαν πως οι τοπικοί πρωθυπουργοί προσβάλλουν με την στάση τους τον Βρετανό μονάρχη. «Το θεωρώ προσβλητικό. Αυτοί θα πρέπει να κάνουν ένα σύντομο ταξίδι στην Καμπέρα να πουν "γεια και ευχαριστώ που ήρθατε στην Αυστραλία"», δήλωσε στο ABC News η Μπέβερλι ΜακΆρθουρ, βουλευτής στη Βικτώρια με το κεντροδεξιό «Φιλελεύθερο Κόμμα της Αυστραλίας» και μέλος της οργάνωσης «The Australian Monarchist League», η οποία είναι υπέρ της συνέχειας της συνταγματικής μοναρχίας στη χώρα.

Η ΜακΆρθουρ μιλώντας εκ μέρους των φιλομοναρχικών στην Αυστραλία δήλωσε πως «η συνταγματική μοναρχία προσφέρει ένα πολύ σταθερό σύστημα διακυβέρνησης» και υποστήριξε ότι «ένας εκλεγμένος πρόεδρος θα σήμαινε μια άλλη μορφή κυβέρνησης». Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βικτώρια Τζασίντα Άλλαν δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του βασιλιά Καρόλου εξαιτίας άλλων υποχρεώσεων όμως σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι «είναι πολύ ευχαριστημένη που ο βασιλιάς Κάρολος επισκέπτεται την Αυστραλία».

Σε ερώτηση αν υποστηρίζει την άποψη η Αυστραλία να γίνει κοινοβουλευτική δημοκρατία η Άλλαν απάντησε: «Αυτό είναι κάτι που θα υποστήριζα αλλά για μένα δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή».

«Ήρθε η ώρα για την Αυστραλία να εκλέξει έναν ντόπιο για να υπηρετήσει ως Αρχηγός του Κράτους μας»

 Η οργάνωση «Australian Republic Movement» (Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Αυστραλία) η οποία στηρίζει την κατάργηση της συνταγματικής μοναρχίας, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Βρετανού βασιλιά στην Αυστραλία ως «αποχαιρετηστήρια περιοδεία της μοναρχίας». «Ήρθε η ώρα για την Αυστραλία να εκλέξει έναν ντόπιο για να υπηρετήσει ως Αρχηγός του Κράτους μας. Κάποιος που  μπορεί να εργαστεί για την Αυστραλία με πλήρη απασχόληση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Άιζεκ Τζέφρι.

Μερικές ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στη χώρα το «Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Αυστραλία» αντάλλαξε επιστολές με αξιωματούχους των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, που έγραφαν εκ μέρους του Βρετανού μονάρχη. «Αν η Αυστραλία θα γίνει δημοκρατία, αυτό είναι θέμα που θα το αποφασίσει ο λαός της Αυστραλίας», επιβεβαίωσε ο Βρετανός γαλαζοαίματος μέσω των επιστολών.

Η περιοδεία του βασιλιά Καρόλου στην Αυστραλία είναι το μεγαλύτερο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει ο 75χρονος μονάρχης, μετά την διάγνωση με καρκίνο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το μόνο ταξίδι του Βρετανού βασιλιά στο εξωτερικό μετά την διάγνωση με καρκίνο ήταν στις 6 Ιουνίου στη Γαλλία για τους εορτασμούς των 80 χρόνων από την απόβαση των συμμάχων στην Νορμανδία. Ο βασιλιάς Κάρολος λόγω της βασιλικής περιοδείας στην Αυστραλία και στα νησιά Σαμόα θα διακόψει προσωρινά για 11 μέρες την θεραπεία για τον καρκίνο με την σύμφωνη γνώμη των γιατρών του.

Για πρώτη φορά η Αυστραλία έχει υπουργό Δημοκρατίας

Η Αυστραλία είναι μέλος της Κοινοπολιτείας (Βρετανική Κοινοπολιτεία), μιας ελεύθερης ένωσης 56 κρατών, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι πρώην αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία  για πολλούς ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας, κάποια από αυτά, όπως η Τζαμάικα, έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να γίνουν δημοκρατίες.

Ο Βρετανός μονάρχης εξακολουθεί να είναι επίσημα ο αρχηγός του κράτους πολλών εκ των 56 κρατών μελών της Κοινοπολιτείας, μεταξύ των οποίων και η Αυστραλία. Στις 6 Νοεμβρίου του 1999 διεξήχθη δημοψήφισμα στην Αυστραλία για το θέμα της αβασίλευτης δημοκρατίας στο οποίο οι πολίτες ψήφισαν υπέρ της διατήρησης της συνταγματικής μοναρχίας.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Αυστραλός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Βετεράνων και Δημοκρατίας, Ματ Τιστλεγουέιτ είχε δηλώσει στο ABC με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στη χώρα του, πως ένα νέο δημοψήφισμα για αλλαγή του πολιτεύματος δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Ο ίδιος, επέμεινε πως προέχουν άλλα ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής. Όμως, όπως έχει επισημάνει το BBC, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε είχε δηλώσει στο παρελθόν πως το να γίνει η Αυστραλία δημοκρατία είναι «αναπόφευκτο» και διόρισε τον πρώτο στη χώρα υπουργό για να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή.

Στον βρετανικό Τύπο η «απόρριψη» του βασιλιά από τους τοπικούς πρωθυπουργούς στην Αυστραλία χαρακτηρίστηκε ως «εξευτελιστική περιφρόνηση» (Independent), «χαστούκι στο πρόσωπο» (express uk) ενώ το BBC ανέφερε πως η επίσκεψη του βασιλιά στην Αυστραλία έγινε αφορμή διαμάχης για «προσβολή» στη δεξίωση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους φοιτητές που διώχνει από το Χάρβαρντ ο Τραμπ

Διεθνή / Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους φοιτητές που διώχνει από το Χάρβαρντ ο Τραμπ

Το Πεκίνο καταδίκασε την «πολιτικοποίηση της εκπαιδευτικής συνεργασίας», προσθέτοντας ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον θα «βλάψει μόνο την εικόνα και το διεθνές κύρος των ΗΠΑ»
LIFO NEWSROOM
Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM