Έρχεται το Dataland, το πρώτο μουσείο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο

Έρχεται το Dataland, το πρώτο μουσείο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο Facebook Twitter
Το μουσείο τέχνης AI θα προωθήσει την «ηθική τεχνητή νοημοσύνη» και θα χρησιμοποιήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Φωτ.: Dataland
0

Ένας εξέχων καλλιτέχνης τεχνητής νοημοσύνης ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει το πρώτο στον κόσμο μουσείο τέχνης ΑΙ στο Λος Άντζελες, το οποίο θα αναδεικνύει την «τομή της ανθρώπινης φαντασίας και του δημιουργικού δυναμικού των μηχανών».

Το μουσείο τέχνης ΑΙ, το Dataland, πρόκειται να ανοίξει στα τέλη του 2025, δίπλα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Broad Museum και τη Φιλαρμονική του L.A., δημιουργώντας έναν χώρο για την τεχνητή νοημοσύνη δίπλα τους πιο διάσημους πολιτιστικούς χώρους της πόλης.

Ο συνιδρυτής του Dataland, Refik Anadol, 38 ετών, είναι ένας καλλιτέχνης του οποίου τα «ευχάριστα και αμφιλεγόμενα» έργα στα οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, στο Serpentine και, πιο πρόσφατα, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Anadol βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων σχετικά με την αξία της τέχνης που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς τα πλήθη συναρπάζονται από τους τεράστιους διαδραστικούς ψηφιακούς καμβάδες του, ενώ ορισμένοι κριτικοί τέχνης τους έχουν χαρακτηρίσει μέτριους και έχουν πει ότι διαφημίζονται υπερβολικά.

Έρχεται το Dataland, το πρώτο μουσείο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο Facebook Twitter
Ο συνιδρυτής του Dataland, Refik Anadol. Φωτ.: Dustin Downing

Τώρα ο Anadol φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν μόνιμο εκθεσιακό χώρο για καλλιτέχνες σαν τον ίδιο και δεσμεύεται ότι το μουσείο τέχνης AI θα προωθήσει την «ηθική τεχνητή νοημοσύνη» και θα χρησιμοποιήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σκοπός του είναι να εφεύρουμε εκ νέου την έννοια του μουσείου και ο ίδιος, μέγας θαυμαστής του «Blade Runner», δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάτι δυστοπικό στην απόφασή του. «Αυτό το μουσείο είναι ουτοπικό», λέει.

Με την ομάδα του τονίζουν την καινοτόμο δουλειά των ψηφιακών καλλιτεχνών, τους οποίους αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα πιο παραδοσιακά ιδρύματα τέχνης. Εκείνος προσπαθεί να δημιουργήσει έναν νέο, υψηλής τεχνολογίας φυσικό χώρο μουσείου, εξοπλίζοντας το ίδιο το κτίριο «με cloud computing, ειδικούς αισθητήρες και ειδικές δραστηριότητες».

Ενώ ελπίζει να χρησιμοποιήσει το νέο του μουσείο για να απομυθοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη, ο Anadol, ο οποίος έχει συνεργαστεί με την Google, τη Nvidia και άλλους σημαντικούς «παίκτες» του κλάδου, λέει επίσης ότι οι δυνατότητες της τεχνολογίας είναι τεράστιες και θεωρεί το ΑΙ κάτι πέρα από ένα εργαλείο.

Στον απόηχο της περσινής ιστορικής διπλής απεργίας στο Χόλιγουντ, όταν τόσο οι συγγραφείς όσο και οι ηθοποιοί εξέφραζαν ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την αντικατάσταση των καλλιτεχνών, το Λος Άντζελες ίσως είναι μια από τις πόλεις στον κόσμο όπου οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό είναι πιο εχθρικοί στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Anadol πιστεύει ότι θα ήταν σημαντικό για τους καλλιτέχνες να κατασκευάσουν τα δικά τους εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, να συλλέξουν τα δικά τους δεδομένα, να εκπαιδεύσουν το δικό τους μοντέλο και να συνδημιουργήσουν με τη μηχανή σε κάθε βήμα.

Το μουσείο θα αναδείξει τα «συλλεγμένα δεοντολογικά» σύνολα δεδομένων, όπως το Large Nature Model, ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα που δημιουργήθηκε με δεδομένα που μοιράζονται το Smithsonian, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλα μεγάλα ιδρύματα.

Καθώς η βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης είναι αντιμέτωπη με έντονη κριτική σχετικά με τις τεράστιες ποσότητες ενέργειας που απαιτεί, ο Anadol είπε ότι στοχεύει να είναι διαφανής σχετικά με τη χρήση ενέργειας πίσω από τα νέα εργαλεία και τις τεχνολογίες του μουσείου. Είπε ότι συνεργάστηκε με την Google για να βρει ένα βιώσιμο ενεργειακό πάρκο στο Όρεγκον που θα τροφοδοτήσει τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία είναι πιο αργή. «Το AI arts είναι μια πολύ νέα μορφή τέχνης. Μόλις αρχίζει», υποστηρίζει.

Ο ίδιος εκθέτει τη δουλειά του παγκοσμίως και πέρυσι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη απέκτησε το «Anadol's Unsupervised», έναν τεράστιο ψηφιακό καμβά που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει νέες, συνεχώς μεταβαλλόμενες οθόνες βασισμένες σε εικόνες 200 ετών από τη συλλογή του ίδιου του Moma.

Ο Anadol, ο οποίος διδάσκει στο Τμήμα Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έχει πολλές επαφές με τον κόσμο της τέχνης και των μουσείων της πόλης. Το έργο του παρουσιάζεται στο τρέχον φεστιβάλ τεχνών του Getty στη Νότια Καλιφόρνια και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Getty, Katherine Fleming, τον αποκάλεσε «πιθανότατα τον πιο διάσημο καλλιτέχνη AI του L.A.».

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Πολιτισμός / Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Ένα clip 38 δευτερολέπτων που παρουσιάζει τη νέα βοηθό της Άντι Σακς, Jin Chao, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ, με θεατές να κατηγορούν την ταινία ότι επιστρέφει σε παλιά στερεότυπα για Ασιάτες χαρακτήρες ως άχαρους, nerdy και υπερ-μορφωμένους.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των πολικών ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Πολιτισμός / Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Ο Νταγκ Άλαν, ο Σκωτσέζος κάμεραμαν που γύρισε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες άγριας ζωής για τα ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο, πέθανε στα 74 του ενώ έκανε πεζοπορία στο Νεπάλ. Είχε κινηματογραφήσει πιγκουίνους, πολικές αρκούδες, φώκιες και φάλαινες σε μερικά από τα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη, κερδίζοντας οκτώ Emmy και πέντε BAFTA.
THE LIFO TEAM
Η Σίνθια Ερίβο θα γίνει Μίριαμ Μακέμπα σε μια ταινία για το Graceland και το απαρτχάιντ

Πολιτισμός / Η Σίνθια Ερίβο θα γίνει Μίριαμ Μακέμπα σε μια ταινία για το απαρτχάιντ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το Graceland του Πολ Σάιμον έφερε τη μουσική της Νότιας Αφρικής σε παγκόσμιο κοινό, αλλά άνοιξε και μια μεγάλη σύγκρουση γύρω από το πολιτιστικό μποϊκοτάζ του απαρτχάιντ. Το The Road Home επιστρέφει σε εκείνη τη στιγμή, μέσα από τη Μακέμπα, τον Χιου Μασακέλα και μια μουσική που έγινε πεδίο αντίστασης.
THE LIFO TEAM
70 ημέρες στο Οβέρ: Εκεί που ο Βαν Γκογκ χάθηκε μέσα στα σιταροχώραφα

Πολιτισμός / 70 ημέρες στο Οβέρ: Εκεί που ο Βαν Γκογκ χάθηκε μέσα στα σιταροχώραφα

Στο Auvers-sur-Oise, το χωριό έξω από το Παρίσι όπου ο Βαν Γκογκ πέρασε τις τελευταίες 70 ημέρες της ζωής του, ανοίγουν δύο εκθέσεις αφιερωμένες στον ζωγράφο και στο τοπίο που τον σημάδεψε. Δεν είναι απλώς ακόμη ένας φόρος τιμής, αλλά ένας τρόπος να ξαναδιαβαστεί ο τόπος μέσα από το βλέμμα που τον έκανε αθάνατο.
THE LIFO TEAM
Γιατί όλοι τρέχουν ακόμα στα σκαλιά του Rocky;

Πολιτισμός / Γιατί όλοι τρέχουν ακόμα στα σκαλιά του Rocky;

Το αυθεντικό άγαλμα του Rocky μπαίνει για πρώτη φορά μέσα στο Philadelphia Museum of Art, το μουσείο που κάποτε δεν ήξερε αν το ήθελε. Με έργα των Κιθ Χάρινγκ, Άντι Γουόρχολ, Κάρα Γουόκερ και Κάρι Μέι Γουίμς, η έκθεση Rising Up εξετάζει πώς ένα κινηματογραφικό αντικείμενο έγινε λαϊκό μνημείο μιας πόλης.
THE LIFO TEAM
Ένα νέο μουσείο στην Πορτογαλία ανοίγει πρώτα για τους εργάτες που το έχτισαν

Πολιτισμός / Ένα νέο μουσείο στην Πορτογαλία ανοίγει πρώτα για τους εργάτες που το έχτισαν

Το MuzeuThought and Contemporary Art DST ανοίγει στην Μπράγκα με έργα των Ναν Γκόλντιν, Άλεξ Κατς, Φραντσέσκο Κλεμέντε και Φραντς Βεστ. Πριν υποδεχτεί το κοινό, όμως, θα ανοίξει αποκλειστικά για τους εργαζόμενους του DST Group, της κατασκευαστικής εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τη συλλογή και το κτίριο.
THE LIFO TEAM
Το Claude μπαίνει στα πιο κλειστά πάρτι των Καννών: Ο «βοηθός» που έγινε συνδαιτυμόνας

Πολιτισμός / Το Claude μπαίνει στα πιο κλειστά πάρτι των Καννών: Ο «βοηθός» που έγινε συνδαιτυμόνας

Ο Ντάριο Αμοντέι, CEO της Anthropic, θα συνδιοργανώσει με τον Γκρέιντον Κάρτερ και τον Μπράιαν Λορντ της CAA ένα από τα πιο περιζήτητα πάρτι του Φεστιβάλ Καννών. Η είδηση έρχεται την ώρα που το Χόλιγουντ εξακολουθεί να κοιτάζει την τεχνητή νοημοσύνη με δέος και καχυποψία.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Νταϊάνα Ρος κόπηκε από τη βιογραφική ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον

Πολιτισμός / Η Νταϊάνα Ρος κόπηκε από τη βιογραφική ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον

Η Κατ Γκράχαμ είχε γυρίσει σκηνές ως Νταϊάνα Ρος στο Michael, όμως αποκάλυψε ότι ο ρόλος της δεν υπάρχει στο τελικό μοντάζ λόγω «νομικών παραμέτρων». Η απουσία της Ρος ανοίγει ακόμη μία συζήτηση γύρω από το τι χωρά και τι μένει έξω από τη νέα βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον.
THE LIFO TEAM
Η Αν Χάθαγουεϊ έπαιξε μια pop star και κατάλαβε ότι δεν θέλει να γίνει ποτέ μία

Πολιτισμός / Η Αν Χάθαγουεϊ έπαιξε μια pop star και κατάλαβε ότι δεν θέλει να γίνει ποτέ μία

Στο Mother Mary, η Αν Χάθαγουεϊ υποδύεται μια μεγάλη pop star, με τραγούδια των FKA Twigs, Jack Antonoff και Charli xcx. Η εμπειρία, όπως είπε, τη βοήθησε να καταλάβει ότι η pop μουσική απαιτεί μια «αβίαστη δύναμη» και μια δημόσια έκθεση του εαυτού που δεν της ταιριάζει.
THE LIFO TEAM
Ο Έλιοτ Πέιτζ δείχνει ότι και η φύση μπορεί να είναι queer― όχι μόνο οι άνθρωποι

Πολιτισμός / Ο Έλιοτ Πέιτζ δείχνει ότι και η φύση μπορεί να είναι queer― όχι μόνο οι άνθρωποι

Το Second Nature, με αφηγητή και συμπαραγωγό τον Έλιοτ Πέιτζ, εξερευνά ομόφυλες σχέσεις, αλλαγές φύλου και μητριαρχικές κοινωνίες σε περισσότερα από 1.500 είδη ζώων, αμφισβητώντας με επιστημονικά στοιχεία την ιδέα ότι η φύση υπήρξε αποκλειστικά straight.
THE LIFO TEAM
Μετά το «Baby Reindeer», ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό «Half Man»

Πολιτισμός / Μετά το «Baby Reindeer», ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό «Half Man»

Ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το «Half Man» σε έναν ρόλο που τον βγάζει εντελώς έξω από τη γνώριμη περσόνα του. Στις Κάννες μίλησε για την ανδρική βία, τη σωματική μεταμόρφωση και το γιατί η αυθεντικότητα είναι, για εκείνον, το μόνο αληθινό μυστικό μιας επιτυχίας.
THE LIFO TEAM
Από τη «Χορτοφάγο» στο Light and Thread: γιατί η Χαν Κανγκ μιλά σήμερα για την τέχνη σαν ανάγκη επιβίωσης

Πολιτισμός / Από τη «Χορτοφάγο» στο Light and Thread: γιατί η Χαν Κανγκ μιλά σήμερα για την τέχνη σαν ανάγκη επιβίωσης

Με αφορμή το Light and Thread, το πρώτο της nonfiction βιβλίο στα αγγλικά, η νομπελίστρια Χαν Κανγκ μιλά για τη βία, το πένθος, τη μνήμη και τη γραφή ως πράξη επιμονής. Και για το ελληνικό κοινό που έχει ήδη αγαπήσει τη «Χορτοφάγο» και το «Μάθημα ελληνικών», θυμίζει γιατί η λογοτεχνία της δεν παρηγορεί από τον κόσμο, αλλά σε εμποδίζει να νεκρωθείς μέσα του.
THE LIFO TEAM