Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα Facebook Twitter
φωτ.: unsplash
0

Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες μπορεί να έχουν ενδείξεις για μελλοντική ανακάλυψη φαρμάκων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ερευνητές στην Γκαμπόν μελέτησαν τροπικά φυτά που καταναλώνονται από άγριους γορίλες - ενώ χρησιμοποιούνται και από ντόπιους θεραπευτές - και εντόπισαν τέσσερα με φαρμακευτική δράση. Εργαστηριακές μελέτες αποκάλυψαν ότι τα φυτά ήταν πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ουσίες. Ενα εξ αυτών παρουσιάζει προοπτική για την καταπολέμηση των υπερμικροβίων. 

Είναι γνωστό ότι οι μεγαλόσωμοι πίθηκοι έχουν τη δυνατότητα να αυτοθεραπεύονται, επιλέγοντας για τη διατροφή τους φυτά που διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες. Ενας τραυματισμένος ουρακοτάγκος έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο επειδή χρησιμοποίησε μια αλοιφή από φυτά για να θεραπεύσει τραύμα του. 

Στην τελευταία τους μελέτη οι βοτανολόγοι κατέγραψαν τα φυτά που έτρωγαν οι γορίλες των δυτικών πεδιάδων στο εθνικό πάρκο Μουκαλάμπα-Ντούντου της Γκαμπόν. Επέλεξαν τέσσερα δέντρα που είναι πιθανώς ωφέλιμα, με βάση συνεντεύξεις με τοπικούς θεραπευτές – το δέντρο καπόκ (Ceiba pentandra), τη γιγάντια κίτρινη μουριά (Myrianthus arboreus), το αφρικανικό ιρόκο (Milicia excelsa) και τη συκιά (Ficus). 

Ο φλοιός των δέντρων –που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία των πάντων, από στομαχικά προβλήματα μέχρι στειρότητα– περιέχει χημικές ουσίες με φαρμακευτική δράση, από φαινόλες έως φλαβονοειδή. Και τα τέσσερα φυτά έδειξαν αντιβακτηριδιακή δράση έναντι τουλάχιστον ενός πολυανθεκτικού στελέχους του ιού E. coli. Ειδικότερα, το δέντρο καπόκ - του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι «κεΐβη η πέντανδρος - επέδειξε «αξιοσημείωτη θεραπευτική δραστηριότητα» έναντι όλων των ελεγμένων στελεχών του ιού, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. 

«Αυτό υποδηλώνει ότι οι γορίλες εξελίχθηκαν για να τρώνε φυτά που τους ωφελούν και υπογραμμίζει τα τεράστια κενά στη γνώση μας για τα τροπικά δάση της Κεντρικής Αφρικής» σημειώνει η βρετανίδα ανθρωπολόγος Τζοάνα Σέτσελ, που συνέταξε τη μελέτη. 

Η Γκαμπόν διαθέτει τεράστια ανεξερεύνητα δάση, τα οποία φιλοξενούν δασικούς ελέφαντες, χιμπατζήδες και γορίλες, καθώς και πολλά φυτά άγνωστα στην επιστήμη. Η λαθροθηρία και οι ασθένειες έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση ενός τεράστιου αριθμού γορίλων των δυτικών πεδιάδων στη φύση. 

Κατατάσσονται ως άκρως επαπειλούμενα είδη στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, καθώς διασώζονται λιγότεροι από 150.000 στην Κεντρική και Δυτική Αφρική.

Με πληροφορίες από BBC


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστροφή από το Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Τech & Science / Επιστροφή από τον Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Το διαστημικό σκάφος Kosmos 482, αποτυχημένη αποστολή προς την Αφροδίτη, ενδέχεται να επανεισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου
LIFO NEWSROOM
Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM