Ο καφές ακρίβυνε τόσο που οι φυτείες στην Ουγκάντα μετατρέπονται σε τόπους εγκλήματος

Ο καφές ακρίβυνε τόσο που οι φυτείες στην Ουγκάντα μετατρέπονται σε τόπους εγκλήματος Facebook Twitter
φωτ.: unsplash
0

Για να σταματήσει του κλέφτες από το να λυμαίνονται την καλλιέργεια καφέ που διαθέτει, ο αγρότης ​Τσαρλς Ουαλίγκο από την Ουγκάντα, ξυπνά μέσα στη νύχτα για να περιπολεί το οικόπεδό του. Άλλοι καλούνται να στραφούν σε σκύλους για να φυλάξουν τις φυτείες - ή ακόμα και... στις μέλισσες.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι απαραίτητα για να σταματήσουν οι κλέφτες να αρπάζουν τους κόκκους καφέ που δεν έχει ακόμα συλλεχθεί, κατευθείαν από τα δέντρα υπό την κάλυψη του σκότους, ένα πρόβλημα που έχει γίνει πολύ πιο σοβαρό καθώς οι τιμές του καφέ εκτινάσσονται στα ύψη. Δύο από τις αγροτικές ενώσεις στην Ουγκάντα λένε ότι η κλοπή καφέ έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα φέτος. Αυτό συνιστά ακόμα ένα παράδειγμα του πώς τα τρόφιμα και τα ποτά έχουν γίνει επικερδείς στόχοι για εγκληματίες.

Τα τελευταία χρόνια, η άνοδος των τιμών και η κρίση κόστους ζωής πυροδότησε μια σειρά από κλοπές για τα πάντα, από τους κόκκους του αφρικανικού κακάο, το ισπανικό ελαιόλαδο και τις ελιές στην Ελλάδα, μέχρι ζαμπόν και ντόνατς. Ο καφές έχει τραβήξει την προσοχή καθώς η ξηρασία στο Βιετνάμ και η ισχυρή ζήτηση συμπίεσαν την παγκόσμια προσφορά και τον έκαναν πολύ πιο ακριβό. Οι επιδρομές «οφείλονται στο γεγονός ότι οι τιμές του καφέ έχουν αυξηθεί από πριν», δήλωσε ο Ρόναλντ Μπουλέ, εκτελεστικός διευθυντής της Κεντρικής Ένωσης Καφέ Αγροτών της Ουγκάντα, γνωστής ως CECOFA. Το κοινό πλέον πρόβλημα στον πέμπτο μεγαλύτερο εξαγωγέα κόκκων στον κόσμο «έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στις φάρμες καφέ», είπε.

Οι αυξήσεις τιμών φέρνουν κλοπές καφέ

Οι παγκόσμιες τιμές του καφέ robusta - που προτιμάται για στιγμιαίους καφέδες - έφτασαν φέτος στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1970, αυξάνοντας το κόστος για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Στην Ουγκάντα, οι τιμές για τον robusta, γνωστό ως Kiboko, εκτινάχθηκαν έως και 65% από την αρχή του έτους σε ρεκόρ 7.000 σελινιών (1,89 δολάρια) ανά κιλό, σύμφωνα με την Αρχή Ανάπτυξης Καφέ της Ουγκάντα.

Οι υψηλές τιμές στον Νο.2 καλλιεργητή της Αφρικής έχουν καταστήσει τον καφέ σημαντικό στόχο κλοπής, βάζοντάς τον στο γκρουπ με άλλα προϊόντα όπως το κακάο και η βανίλια, σύμφωνα με τον Tony Mugoya, τον εκτελεστικό διευθυντή της Uganda Coffee Farmers Alliance. Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί το μέγεθος του προβλήματος, επειδή η αστυνομία δεν έχει συγκεντρώσει στοιχεία για υποθέσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές και η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιεύσει στατιστικά στοιχεία για κλοπές καφέ. Αλλά η CECOFA και η UCFA λένε ότι η εγκληματικότητα είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό προσθέτει στην αύξηση της εγκληματικότητας στα τρόφιμα. Τα τρόφιμα και τα ποτά αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ένα πέμπτο όλων των προϊόντων που κλάπηκαν παγκοσμίως πέρυσι, από 17% το 2022, σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Προτύπων.

Ορισμένοι αγρότες από την Ουγκάντα ​​υποπτεύονται ότι πολλές κλοπές διαπράττονται από ντόπιους, συχνά νέους, που στη συνέχεια πωλούν τους κόκκους στην αλυσίδα εφοδιασμού. Οι κλέφτες - που μερικές φορές καταστρέφουν τα δέντρα στην προσπάθειά τους - όχι μόνο βλάπτουν το εισόδημα των αγροτών, αλλά απειλούν και τις προσπάθειες της Ουγκάντα ​​να ενισχύσει την παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

Μέτρα ασφαλείας για να προστατευτεί ο καφές

Θύμα πολλές φορές, ο Waliggo ξυπνούσε τις περισσότερες νύχτες κατά τη διάρκεια της συγκομιδής που τελείωσε πρόσφατα για να ελέγξει τις καλλιέργειές του στο Mayirikiti. Περίπου δώδεκα αγροκτήματα στο χωριό στοχοποιήθηκαν κατά την τελευταία περίοδο συγκομιδής, σύμφωνα με τον Ibra Ssemanda, αξιωματούχο της τοπικής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής, ο Buule του CECOFA, ο οποίος είναι επίσης αγρότης, χρειάστηκε να προσλάβει 10 νυχτοφύλακες για να μείνουν στις δύο φυτείες του που καλύπτουν συνολικά περισσότερα από 40 στρέμματα (16 εκτάρια).

Η ένωση συνιστά στους καλλιεργητές να επενδύσουν στην περίφραξη, σε φύλακες και σε σκύλους και στις μέλισσες για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Περισσότεροι αγρότες διατηρούν μελισσοκομεία για να βοηθήσουν στην επικονίαση, αλλά η ιδέα είναι ότι τώρα θα τρομάξουν και τους κλέφτες που ανησυχούν ότι αν αναστατώσουν τις κυψέλες θα δεχτούν επώδυνα... τσιμπήματα. Ορισμένες κοινότητες καφέ λαμβάνουν άλλα μέτρα για να κάνουν πιο δύσκολο το κέρδος από το έγκλημα. Στη δυτική περιοχή του Kakumiro, τα παιδιά δεν επιτρέπεται να πωλούν κόκκους καφέ σε μεσάζοντες επειδή μπορεί να τα εκμεταλλευτούν οι κλέφτες, είπε ο Taddewo Senyonyi, ένας αγρότης που είναι ακόμα ένα θύμα.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί μικροϊδιοκτήτες που ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το επιπλέον κόστος ασφάλειας. Για τους αγοραστές, η ποιότητα μπορεί να υποφέρει εάν οι κλέφτες πάρουν κεράσια που δεν είναι πλήρως ώριμα. Επιπλέον, μερικά κόβουν κλαδιά για να απομακρύνουν τα φασόλια από τα αγροκτήματα, βλάπτοντας τη μελλοντική παραγωγικότητα των δέντρων.

Η εγκληματικότητα γίνεται μεγαλύτερο πρόβλημα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή και τις εξαγωγές. Έχει διανείμει εκατομμύρια δωρεάν σπορόφυτα τα τελευταία χρόνια για να συμβάλει στην επέκταση της παραγωγής σε 20 εκατομμύρια σακούλες έως το 2030, από λιγότερες από 7 εκατομμύρια σακούλες τώρα, όπως υπολογίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτός ο στόχος θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο φιλόδοξος εάν οι κλοπές συνεχίσουν να απειλούν την παραγωγικότητα.  «Σίγουρα οι κλοπές θα αποθαρρύνουν τις προσπάθειες των αγροτών να επενδύσουν εάν κάτι δεν γίνει», δήλωσε ο Richard Muganzi, διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ στη Masaka Cooperative Union, η οποία έχει περίπου 100.000 μέλη.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γούντι Άλεν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» τα εγκλήματα της Ρωσίας με τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Μόσχας

Διεθνή / Ο Γούντι Άλεν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» τα εγκλήματα της Ρωσίας με τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Μόσχας

Ο Άλεν εμφανίστηκε διαδικτυακά σε πάνελ που παρουσίασε ο Ρώσος σκηνοθέτης Φιόντορ Μπονταρτσούκ, στενός πολιτικός σύμμαχος του Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Διπλωματική κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ: Ο πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορεί τον Μακρόν για αδράνεια απέναντι στον αντισημιτισμό

Διεθνή / Διπλωματική κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ: Ο πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορεί τον Μακρόν για αδράνεια απέναντι στον αντισημιτισμό

Ο Τσαρλς Κούσνερ, εβραϊκής καταγωγής και πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ, δημοσίευσε ανοικτή επιστολή ου απευθύνεται προσωπικά στον Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «τροφοδοτούν τη βία»
LIFO NEWSROOM
Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Διεθνή / Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, πρώην αρχηγός του ουκρανικού στρατού και νυν πρέσβης στο Λονδίνο, θεωρείται ο μόνος που μπορεί να απειλήσει πολιτικά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Οι μυστικές κινήσεις του, οι επαφές με Δύση και ΗΠΑ και τα σενάρια διαδοχής
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Διεθνή / Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Μετά την αποτυχημένη ανταρσία της Wagner και την κακή φήμη της, η Ρωσία αντικαθιστά τους μισθοφόρους της στην Αφρική με την επίσημη παραστρατιωτική ομάδα Africa Corps, ενισχύοντας τον έλεγχο και τη νομιμότητα της Μόσχας στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν:

Διεθνή / Αφγανιστάν: «Μητέρες και παιδιά θα πεθάνουν» - Οι συνέπειες των περικοπών στην ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Οι περικοπές χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει στην αναστολή ή το κλείσιμο 422 δομών υγείας στο Αφγανιστάν - Κάτοικοι απομακρυσμένων κοινοτήτων μιλούν για μια κατάσταση που «φλερτάρει» με τον θάνατο
LIFO NEWSROOM
Συρία: Καταργούνται δύο μηδενικά από τη λίρα – Νέα χαρτονομίσματα για να σωθεί η οικονομία

Διεθνή / Συρία: Καταργούνται δύο μηδενικά από τη λίρα – Νέα χαρτονομίσματα για να σωθεί η οικονομία

Η Συρία ετοιμάζει νέα τραπεζογραμμάτια αφαιρώντας δύο μηδενικά από τη λίρα για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της αξίας της - Τι σημαίνει για τις καθημερινές συναλλαγές και την πολιτική αλλαγή στη χώρα;
LIFO NEWSROOM
«Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Διεθνή / «Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον με όπλα, προκαλώντας φόβους για «στρατιωτική κατοχή». Σχέδια για αποστολή δυνάμεων και σε Σικάγο – Νέα Υόρκη.
LIFO NEWSROOM