No.1

Συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Μουσουλμάνοι στη Σρεμπρένιτσα

Συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Μουσουλμάνοι στη Σρεμπρένιτσα Facebook Twitter
0

Από το πρωί στη Σρεμπρένιστσα της ανατολικής Βοσνίας, έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες Μουσουλμάνοι για τη 17η "μαύρη" επέτειο σφαγής 8.000 Μουσουλμάνων από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας. Σημειώνεται πως στο σημείο θα ενταφιαστούν 520 ακόμη θύματα.


«Πόνος, πόνος χωρίς τέλος. Και όταν έρχεται η 11η Ιουλίου κάθε χρόνο, αυτός ο πόνος γίνεται αβάσταχτος», λέει κλαίγοντας η Σέβντια Χαλίλοβιτς, που βρίσκεται στο κέντρο μνήμης στο Ποτοτσάρι, κοντά στη Σρεμπρένιτσα για την κηδεία του πατέρα της.

«Τα λείψανα του πατέρα μου βρέθηκαν κατά τις εκταφές σε δύο ομαδικούς τάφους. Οι δύο αδελφοί μου σκοτώθηκαν επίσης στη σφαγή, αλλά δεν έχουν ακόμη βρεθεί», λέει η 50χρονη γυναίκα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ένα πλήθος περίπου 7.000 ανθρώπων έφθασε στο Ποτοτσάρι, αφού διέσχισε αντίστροφα πεζή τον δρόμο που έκαναν οι Μουσουλμάνοι της Σρεμπρένιτσα μέσα από τα δάση για να γλυτώσουν τη σφαγή.

Η ταφή των λειψάνων που έχουν βρεθεί σε ομαδικούς τάφους και έχουν αναγνωρισθεί οργανώνεται κάθε χρόνο στο Ποτοτσάρι, με την ευκαιρία της επετείου της σφαγής. Μέχρι σήμερα, 5.137 θύματα έχουν ενταφιασθεί στο νεκροταφείο του μνημείου στη σφαγής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανωτών τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι αναμένονται φέτος στις τελετές μνήμης.

Αφού διέφευγαν επί χρόνια, ο στρατιωτικός και ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς αντίστοιχα δικάζονται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και για την ευθύνη τους στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995) στον οποίο σκοτώθηκαν 100.000 άνθρωποι. Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα έχει χαρακτηρισθεί γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη.

0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM