Ο φόρος στα ζαχαρούχα τρόφιμα έκανε τους Βρετανούς να μειώσουν τη ζάχαρη κατά δύο κουταλάκια ημερησίως

Οι Βρετανοί μείωσαν τη ζάχαρη κατά δύο κουταλάκια ημερησίως μετά από νέο φόρο Facebook Twitter
0

Η ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνεται καθημερινά στη Βρετανία μειώθηκε κατά δυόμισι κουταλάκια του γλυκού για τους ενήλικες μετά την εισαγωγή νέου φόρου στα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά, αποκάλυψε μια μελέτη.

Μέχρι το τέλος του πρώτου έτους της εισαγωγής του φόρου στη ζάχαρη το 2018 (που επιβλήθηκε ως μέρος των σχεδίων για την αντιμετώπιση της κρίσης της παχυσαρκίας), η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης μειώθηκε κατά 5 γραμμάρια στα παιδιά. Εν τω μεταξύ, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health έδειξε ότι είχε μειωθεί κατά 11 γραμμάρια στους ενήλικες.

Η μεγαλύτερη πηγή ζάχαρης για παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως 10 ετών είναι τα δημητριακά. Αλλά για όσους είναι 11 έως 18 ετών, είναι τα αναψυκτικά.

Η εισφορά θεωρήθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική για τον περιορισμό της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, με τη μείωση της κατανάλωσής τους να προκαλεί το ήμισυ της μείωσης της ζάχαρης. Αυτό το μέτρο εμφανίζει ακόμη υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των παιδιών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων μειώθηκε κατά 10% στα παιδιά και κατά 20% στους ενήλικες.

Ωστόσο, η δωρεάν πρόσληψη ζάχαρης στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υψηλότερη από τη σύσταση 5% του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ συνιστά η δωρεάν κατανάλωση ζάχαρης ενός ατόμου να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5 τοις εκατό της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Αυτό ισοδυναμεί με 30 γραμμάρια την ημέρα για ενήλικες, 24 γραμμάρια για παιδιά ηλικίας επτά έως 10 ετών και 19 γραμμάρια για παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών.

Επίσης, δεν υπήρξε ουσιαστική αλλαγή στην ενεργειακή πρόσληψη, αποκάλυψε η μελέτη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν την ετήσια εθνική διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 2008 και 2019 για να αξιολογήσουν την επίδραση του φόρου ζάχαρης. Πριν επιβληθεί, είχε σημειωθεί μια σταδιακή πτωτική τάση στην κατανάλωση ελεύθερης ζάχαρης από ενήλικες και παιδιά από το 2008. «Ένας λόγος μπορεί να είναι η σταθερή μετάβαση από τη ζάχαρη στη διατροφή σε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων, οι οποίες παγκοσμίως είχαν ετήσια αύξηση περίπου 5,1% μεταξύ 2008 και 2015», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Με πληροφορίες από The Standard

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστροφή από το Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Τech & Science / Επιστροφή από τον Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Το διαστημικό σκάφος Kosmos 482, αποτυχημένη αποστολή προς την Αφροδίτη, ενδέχεται να επανεισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου
LIFO NEWSROOM
Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM