Η Σλοβακία ψήφισε το νόμο της ΕΕ για το περιβάλλον αφού πήρε το «πράσινο φως» για τη θανάτωση αρκούδων

Η Σλοβακία ψήφισε το νόμο της ΕΕ για το περιβάλλον αφού πήρε το «πράσινο φως» για τη θανάτωση αρκούδων Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: SOOC
0

«Αν θέλετε να σώσετε τη φύση, ας σκοτώσουμε αρκούδες»: Αυτή είναι η συμφωνία που ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Περιβάλλοντος της Σλοβακίας, Τόμας Ταράμπα, λέει ότι έκανε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αντάλλαγμα για την κρίσιμη ψήφο της χώρας υπέρ του νόμου-ορόσημο της ΕΕ για το περιβάλλον.

«Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε (σ.σ. τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης) στο βαθμό που δεν θα λάβουμε έγκριση της νέας μας νομοθεσίας για τις αρκούδες. Και αυτό συνέβη» δήλωσε ο Ταράμπα στο POLITICO σε τηλεφωνική επικοινωνία λίγο μετά την ψήφιση του επίμαχου νόμου, ο οποίος απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να αποκαταστήσουν το ένα πέμπτο των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών αυτή τη δεκαετία.

Η Κομισιόν αρνήθηκε ότι πραγματοποιήθηκε ποτέ τέτοια «συναλλαγή», ωστόσο σε σημείωμα προς τον Σλοβάκο υπουργό την περασμένη εβδομάδα -το οποίο το περιβάλλον του Ταράμπα μοιράστηκε με το POLITICO- ο επικεφαλής της ΕΕ για το περιβάλλον, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, έδωσε προσωρινή υποστήριξη σε έναν αμφιλεγόμενο σλοβακικό νόμο που κυρώνει τη θανάτωση αρκούδων κοντά σε χωριά και πόλεις. Στη συνέχεια ζήτησε την ψήφο του Ταράμπα στον νόμο για το περιβάλλον.

Ο ακροδεξιός Τόμας Ταράμπα, που ηγείται της περιβαλλοντικής πολιτικής της Σλοβακίας, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σκόπευε να αντιταχθεί στον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, επικαλούμενος την υπερβολή της ΕΕ. Τη Δευτέρα (17/6) άλλαξε στάση, λέγοντας ότι η Σλοβακία έχει ήδη εκπληρώσει τους στόχους του νομοσχεδίου. Η ψήφος του βοήθησε τον νόμο για τη φύση να περάσει με την καλύτερη δυνατή διαφορά από τους υπουργούς της ΕΕ.

Η Σλοβακία ψήφισε το νόμο της ΕΕ για το περιβάλλον αφού πήρε το «πράσινο φως» για τη θανάτωση αρκούδων Facebook Twitter
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Περιβάλλοντος της Σλοβακίας, Τόμας Ταράμπα - Φωτ.: EPA

Ο νόμος της ΕΕ για το περιβάλλον, ο οποίος έχει επικριθεί από τους αγρότες, αποτέλεσε αντικείμενο μιας διχαστικής, σκληρής ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρυσι. Η ψηφοφορία της Δευτέρας μεταξύ των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, η οποία μετέτρεψε επίσημα το νομοσχέδιο σε νόμο, ήταν επίσης δραματική. Προκάλεσε κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Αυστρίας, αφού ο Πράσινος υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας αψήφησε τον καγκελάριο και υποστήριξε το νομοσχέδιο, αφήνοντας τον Ταράμπα ως τη μόνη αβέβαιη ψήφο.

«Η υπόνοια ότι η Κομισιόν επιτάχυνε τη νομική της απόφαση ή με κάποιο τρόπο προσάρμοσε τη στάση της σχετικά με το νόμο για την αρκούδα για να φέρει τη Σλοβακία στο παιχνίδι, σηματοδοτεί άλλη μια εξαιρετική στροφή στην ιστορία αυτής της διχαστικής νομοθεσίας» σχολιάζει το POLITICO.

Οι επιθέσεις από αρκούδες έχουν γίνει εξέχον πολιτικό ζήτημα στη Σλοβακία μετά την αύξηση των βίαιων περιστατικών με θύματα ανθρώπους τα τελευταία τρία χρόνια. «Οι άνθρωποι στη Σλοβακία φοβούνται πολύ», δήλωσε ο Ταράμπα.

Αυτόν τον μήνα το σλοβακικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εκδίδει έκτακτες άδειες για τη θανάτωση αρκούδων που πλησιάζουν σε οικισμούς. Σύμφωνα με τη νομική φιλανθρωπική οργάνωση ClientEarth, η κίνηση αυτή παραβιάζει πιθανότατα τα αυστηρά όρια της ΕΕ σχετικά με τις περιστάσεις και τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να θανατωθούν προστατευόμενα είδη, όπως οι αρκούδες.

Ο επικεφαλής της ΕΕ για το περιβάλλον αρνήθηκε οποιαδήποτε ανταλλάγματα. «Αυτή είναι μια πολύ περίεργη φήμη ... δεν υπήρξαν συζητήσεις ή διαπραγματεύσεις: αρκούδες ή νόμος για την αποκατάσταση της φύσης. Δεν υπήρξε κάποια συναλλαγή εκεί ή κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έγιναν συγκεκριμένες διευκολύνσεις για να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της Σλοβακίας στον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης.

Αλλά ο Ταράμπα δήλωσε στο POLITICO ότι το υπόμνημα του Σινκεβίτσιους ήταν πράγματι το σήμα που χρειαζόταν για να ψηφίσουν «ναι» για τον νόμο περί αποκατάστασης της φύσης. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM