«Η φάση είναι Mountains»: Ο Μιχάλης και η Καλλιόπη άφησαν την Αθήνα για τα βουνά της Πελοποννήσου

Μιχάλης Γιαχαλής – Καλλιόπη Παυλοπούλου Facebook Twitter
Ο Μιχάλης Γιαχαλής και η Καλλιόπη Παυλοπούλου στην κορυφή Μαινάλου της Οστρακίνας.
0


ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, με λίγη εμπειρία από χωριά. Πάντα όμως υπήρχε κάτι που μας τραβούσε προς τη φύση. Αυτό, λοιπόν, έγινε πιο έντονο μεγαλώνοντας και γεμίζοντας ακόμα περισσότερες εικόνες από ταξίδια. Κάναμε λοιπόν την αποκέντρωσή μας, επιλέγοντας την Αρκαδία και προσωρινά μένουμε στην Τρίπολη, έχοντας όμως μοιράσει τη ζωή μας σε άλλα δύο πανέμορφα μέρη, το χωριό Βαμβακού στο βουνό του Πάρνωνα και το Άστρος Κυνουρίας στους πρόποδές του.

Όταν γνωριστήκαμε ήταν σχεδόν αμοιβαίο ότι θέλουμε να αποδράσουμε από το γκρίζο της πόλης, από το στρες και τα νεύρα που βιώνεις σε καθημερινή βάση σε ένα τόσο έντονο αστικό περιβάλλον. Γιατί όσο και να θες να παραμείνεις εκτός του «χάους», αν ζεις μέσα σε αυτό, σε ένα είδος «ψεύτικης ελευθερίας», αργά ή γρήγορα θα σε τραβήξει μέσα του. Και το χειρότερο είναι ότι θα αφήσεις τον εαυτό σου να πιστεύει ότι είναι φυσιολογικό.

Προσπαθούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε αυτό το βήμα μέσω της αγάπης μας για τα ταξίδια και τη φύση και έτσι δημιουργήσαμε μια ομάδα υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής με πεζοπορίες βιωματικού χαρακτήρα και καταλήξαμε στο όνομα «Η φάση είναι Mountains» γιατί, κακά τα ψέματα, η φάση είναι όντως εκεί!

Κάτι βασικό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι η ερημοποίηση των χωριών. Πλέον αρχίζει και γίνεται ολοένα πιο αντιληπτή η οικονομική καταστροφή στον αγροτικό, κτηνοτροφικό και τουριστικό τομέα των ορεινών περιοχών.

Όπως είπαμε, προς το παρόν, η καθημερινότητά μας είναι χωρισμένη σε τρία μέρη. Γι' αυτό θα σου μιλήσουμε λίγο για όλα. Σίγουρα η Τρίπολη, όπου κατοικούμε τώρα, έχει μια ιδιαίτερη ηρεμία και καθαρότητα, είναι το κέντρο της Πελοποννήσου και ουσιαστικά είναι ένα φανταστικό μέρος για κάποιον που του αρέσει η ενασχόληση με τη φύση και τα βουνά.

Μιχάλης Γιαχαλής – Καλλιόπη Παυλοπούλου Facebook Twitter
Πεζοπορία στη Λίμνη Τσιβλού.

Στην αντίπερα όχθη, το χωριό της Βαμβακούς είναι ταυτόχρονα το ησυχαστήριο και η «χύτρα όπου μαγειρεύουμε» τις δραστηριότητές μας. Είναι ένα μέρος στο οποίο οι άνθρωποι είναι η επιτομή της προσπάθειας και της επιμονής. Η Βαμβακού είναι η έμπνευση της απόδρασής μας.

Στο Άστρος Κυνουρίας πηγαίνουμε καθημερινά, ως μαθητές στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, στην ειδικότητα Συνοδός Βουνού, παράλληλα με άλλες εργασιακές υποχρεώσεις. Εκεί λοιπόν ξαφνιαστήκαμε με το πόσο εύκολα μάς δέχτηκε ο κόσμος. Συνήθως όταν πάει κάποιος να μείνει στην επαρχία χωρίς να έχει ρίζες από εκεί, ως «ξένος» δηλαδή, μπορεί να συναντήσει πολλές δυσκολίες. Ε, λοιπόν, το Άστρος δεν είναι έτσι. Εμείς εκεί βρήκαμε ζεστασιά.

Προτείνουμε σίγουρα το κυκλικό μονοπάτι από τη Βαμβακού στον Πάρνωνα. Μια διαδρομή με πολλές εναλλαγές, στην οποία σχεδόν σε κάθε χιλιόμετρο νομίζεις ότι μεταφέρεσαι σε άλλο βουνό. Εκεί θα βρεις έλατα, πλατάνια, καρυδιές, καστανιές, την υπέροχη θέα και τα γραφικά σοκάκια του χωριού.

Επίσης πηγαίνουμε συχνά στο καταφύγιο του Μαινάλου, που είναι κοντά, για διανυκτέρευση με σκηνή. Είναι το κατάλληλο μέρος για αποσυμφόρηση. Μια εκκωφαντική, μαγική ησυχία, με πεντακάθαρο ουρανό που σε μαγνητίζει.

Υπάρχει ένα χωριό κοντά μας, η Αλωνίσταινα. Εκεί είναι το Καφενείο του Τρικυμία, με τον Θοδωρή και τη σκυλίτσα του, τη Ζαμπία. Της έχει δώσει το όνομά της, λέει, από τη μητέρα του Κολοκοτρώνη, μιας και καταγόταν από εκεί. Εκεί θα πιεις το καλύτερο τσίπουρο, με μεζέδες ψημένους στο μαντέμι. Υπέροχη τοποθεσία, με πολλά πεζοπορικά μονοπάτια να περπατήσεις. Η Φάλανθος και η Γορτυνία είναι ο παράδεισος του πεζοπόρου.

Μιχάλης Γιαχαλής – Καλλιόπη Παυλοπούλου Facebook Twitter
Το κάστρο στο Άστρος Κυνουρίας.

Ένα άλλο μαγαζί που αγαπάμε είναι πιο νότια, στον Πάρνωνα, και πιο συγκεκριμένα στα σύνορα Λακωνίας - Αρκαδίας, στο χωριό Καρυές. Εκεί ζει ένα ζευγάρι, η Βούλα και ο Θοδωρής. Από τον Πειραιά, ήρθαν στο χωριό για μια ζωή πιο κοντά στη φύση και αυτοί, ευγενέστατοι και πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Στο καφενείο τους με το όνομα «Ο Μέλιος» έχεις την αίσθηση ότι θα βρεις πάντα δύο φίλους να σε περιμένουν. Όσο για το φαγητό… Βασικά, τώρα που το σκέφτομαι, μόλις τελειώσουμε φύγαμε για Καρυές.

Όσο για τα αξιοθέατα, επειδή, αν μας αφήσεις, θα γράψουμε βιβλίο γι' αυτά, θα περιοριστούμε με πολλή δυσκολία στα κορυφαία έξι.

Από Μαίναλο μεριά:

• Καταφύγιο Μαινάλου και κορυφή Οστρακίνα

• Τουρ σε Στεμνίτσα, Καρύταινα και Λούσιο ποταμό

• Αλωνίσταινα και Λιμποβίσι, στα κολοκοτρωναίικα λημέρια, για περίπατο και χαλάρωση

Στον Πάρνωνα τώρα:

• Βαμβακού και Καρυές για περίπατο, χαλάρωση και ωραίο, ψαγμένο φαγητό

• Το χωριό Πλάτανος, με νερά να τρέχουν όλο τον χρόνο και τους καταρράκτες της Λεπίδας που βρίσκονται κοντά

• Παράλιο Άστρος, για φωτογραφία από το κάστρο, βουτιά στις «πόρτες» ή, για τους πιο τολμηρούς, στις πηγές της λίμνης του Μουστού

Μιχάλης Γιαχαλής – Καλλιόπη Παυλοπούλου Facebook Twitter
Οι καταρράκτες της Λεπίδας κοντά στο χωριό Πλάτανος.

Όταν μιλάμε για Πάρνωνα, μιλάμε για κάστανα και καρύδια. Τα περισσότερα χωριά εδώ γι' αυτά φημίζονται. Ειδικά σε κάποια μέρη στο βουνό, τα βρίσκεις ελεύθερα στο διάβα σου. Οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε καστανόπιτα ή καρυδόπιτα. Εδώ όμως μιλάμε για έναν τόπο πλούσιο και σε εμπειρίες, οπότε, αν πρέπει να δοκιμάσετε κάποια δραστηριότητα, θα έρθετε μαζί μας για μια εξόρμηση στο βουνό!

Όταν μετακομίσαμε στην επαρχία, είχαμε στο μυαλό μας μια καθημερινότητα χαλαρή, έτσι μας έλεγαν όλοι, «οι χαλαροί ρυθμοί της επαρχίας». Αυτό ισχύει βέβαια για όσους θέλουν να ζουν έτσι. Εμείς προς το παρόν δεν έχουμε βάλει κώλο κάτω. Έχει τύχει πολλές φορές να βρεθούμε σε παραδοσιακά καφενεία, απρόσμενα πανηγύρια, με τσολιάδες να χορεύουν και άλογα να βολτάρουν στον δρόμο.

Μια τέτοια στιγμή ήταν και ο αποχαιρετισμός του κουτσοφλέβαρου στο Άστρος, όπου είχαν ανάψει φωτιά στο κέντρο της πλατείας, με μουσική, φασολάδα σε καζάνι, πλακόπιτες και άφθονο κρασί. Εκεί λοιπόν από το πουθενά ξεκίνησε ένα ψιλόβροχο, μαζί ξεκίνησαν και οι χοροί γύρω από τη φωτιά, σαν ο ουρανός να τους καλούσε να σηκωθούν. Μια μυσταγωγική εμπειρία που όσοι είμασταν παρόντες την απολαύσαμε με την ψυχή μας.

Μιχάλης Γιαχαλής – Καλλιόπη Παυλοπούλου Facebook Twitter
Κατασκήνωση κάτω από την κορυφή του Πάρνωνα.
Μιχάλης Γιαχαλής – Καλλιόπη Παυλοπούλου Facebook Twitter
Φασολάδα και τραχανάς στο Χρυσοβίτσι.

Όσο για μυστικό, οκ, θα σου πούμε ένα, αλλά θα υποσχεθείς ότι θα έρθεις να πάμε παρέα! Κοντά στο χωριό Πλάτανος τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο δημιουργούνται δύο καταρράκτες, το Μελίσσι και της Λεπίδας. Αριστερά από τον τελευταίο υπάρχει ένα πέρασμα που οδηγεί σε έναν μεγαλύτερο εποχιακό καταρράκτη, και σε μια υπέροχη πεζοπορική διαδρομή μπορείς να τους δεις όλους.

Κάτι βασικό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι η ερημοποίηση των χωριών, πλέον αρχίζει και γίνεται ολοένα πιο αντιληπτή η οικονομική καταστροφή στον αγροτικό, κτηνοτροφικό και τουριστικό τομέα των ορεινών περιοχών. Το κύριο μέλημά μας είναι να δείξουμε στον κόσμο τις ευκαιρίες που υπάρχουν και αυτές που μπορούν να δημιουργηθούν με τη μετοίκηση σε μικρές επαρχιακές περιοχές. Περισσότερος κόσμος ίσον περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερη δύναμη να απαιτήσουμε τα αυτονόητα από τους κρατικούς φορείς και, το σημαντικότερο, καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αν είσαι πρόθυμος να βγεις από το comfort zone σου και είσαι έτοιμος να περάσεις αρκετή ώρα με τις σκέψεις σου, μπορείς να ζήσεις σε ένα χωριό ή έστω σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Αρκεί να έχεις υπομονή, να είσαι ανοιχτός και κοινωνικός και θα βρεθούν τα κατάλληλα πατήματα. Φαντάσου τη ζωή σου σε 10, 15 χρόνια από τώρα και διεκδίκησέ το, γιατί η ζωή στην επαρχία είναι μια μακροχρόνια επένδυση. Ξεκίνα να επισκέπτεσαι τα μέρη που σου αρέσουν, συζήτα το με κόσμο και θα δεις ότι η ζωή είναι αγρίως απίθανη.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM