Mandolas 2020: Ένα πολυδιάστατο κρασί που δεν σταματά να εξελίσσεται σε κάθε γουλιά

Oremus: Ας προσευχηθούμε… σε μια οινική εμπειρία Facebook Twitter
Αυτό το κρασί της συγκεκριμένης χρονιάς το αγάπησα ιδιαίτερα, ίσως γιατί έχει να κάνει με την πάλη και τον αγώνα να ξεπεράσεις τις δυσκολίες.
0

Δοκίμασα το Mandolas 2020 για πρώτη φορά τον φετινό χειμώνα, όταν έψαχνα κρασιά από λιγότερο γνωστές ποικιλίες για μια γαστρονομική βραδιά που σχεδίαζα στο εστιατόριο. Η αναζήτησή μου αυτή με ταξίδεψε στην Ουγγαρία, μια χώρα που αγάπησα λόγω της ζεστασιάς των ανθρώπων της, σε μια επίσκεψή μου για ένα οινοτουριστικό συνέδριο. Τα ίχνη της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας είναι έκδηλα, όπως και η οικονομική και πολιτική αναταραχή που πέρασε η χώρα. Οι άνθρωποί της, όμως, εγκάρδιοι και χαμογελαστοί, δίνουν μαθήματα φιλοξενίας αλλά και ανθεκτικότητας στις δυσκολίες.

Το κρασί είναι συνυφασμένο με τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες μιας περιοχής. Λέω συχνά πως εκτός από τα καιρικά φαινόμενα στη σοδειά φαίνεται και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί σε έναν τόπο… Η Ουγγαρία είναι γνωστή για τα επικά γλυκά κρασιά που παράγει όταν η σήψη είναι «ευγενική» και ο βοτρύτης cinerea μετατρέπει κάτι «σάπιο» σε χρυσάφι, μια φυσική, ας πούμε, έκφραση της φιλοσοφίας kintsugi. Το Mandolas του 2020, όμως, που μου δημιούργησε μια ακόμη ανάμνηση, δεν είναι ένα γλυκό κρασί, είναι ένα μεγάλο ξηρό κρασί από τη λευκή ποικιλία furmint της Ουγγαρίας, μία από τις ποικιλίες που συμμετέχουν στα επιδόρπια κρασιά της.

Στην αρχή της δοκιμής μου είχα την αίσθηση πως πίνω ένα ασύρτικο και άρχισα να αναρωτιέμαι αν έχουν φυτέψει ασύρτικο στο Τοκάι, το ηφαιστειογενές έδαφος του αμπελώνα όμως δικαιολογεί αυτή την απολαυστική ορυκτότητα που έφερε στο μυαλό μου το ασύρτικο.

Το Mandolas είναι το πρώτο ξηρό furmint που εμφιαλώθηκε ποτέ στην Ουγγαρία και έρχεται από τον αυτοκρατορικό αμπελώνα των Αψβούργων Oremus, που σημαίνει στα λατινικά «ας προσευχηθούμε». Βρίσκεται στην περιοχή Tokaj (Τοκάι), στη βορειοανατολική Ουγγαρία, στα σύνορα με την Ουκρανία. Ο αμπελώνας αυτός έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά βάσει θέσης και εδάφους που τον έκριναν ιδανικό για την παραγωγή των κρασιών των αυτοκρατόρων. Τον 18ο αιώνα ήταν και μια από τις πρώτες περιοχές που κατηγοριοποίησαν ποιοτικά τους αμπελώνες και όλα τα αμπελοτεμάχια του Oremus κατατάχθηκαν στην ανώτερη ποιοτικά βαθμίδα. Από εκεί λοιπόν παραγόταν το «κρασί του βασιλιά», το «κρασί βασιλιάς», αν και άλλες περιοχές χρησιμοποιούν αντίστοιχα βασιλικά τσιτάτα…

‘Oremus’ - Ας προσευχηθούμε… σε μια οινική εμπειρία Facebook Twitter
Ο αμπελώνας αυτός έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά βάσει θέσης και εδάφους που τον έκριναν ιδανικό για την παραγωγή των κρασιών των αυτοκρατόρων.

Mandolas είναι το όνομα ενός συγκεκριμένου αμπελοτεμαχίου του Oremus, όπου μέσα στα αμπέλια είναι εδώ και εκατοντάδες χρόνια φυτεμένες αμυγδαλιές (mandolas). To Οremus αγοράστηκε το 1993 από το θρυλικό οινοποιείο της Ribera de Duero της Ισπανίας, Vega Sicilia. Σε μια συνέντευξη ο ιδιοκτήτης του Vega Sicilia, Pablo Alvarez, στην ερώτηση γιατί αγόρασε το Oremus απάντησε «γιατί εκεί ένιωσα πάθος…» και την απάντησή του μπορούμε να τη γευτούμε ξεκάθαρα στο Mandolas του 2020. 

Η εσοδεία του 2020 μόνο εύκολη ή ιδανική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για την περιοχή του Τοκάι: ψυχρή και άνυδρη άνοιξη και όταν τελικά ήρθε η πολυπόθητη βροχή η χρονική στιγμή ήταν η χειρότερη, ο πιο βροχερός Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της περιοχής σφράγισε την τελική παραγόμενη ποσότητα. Οι δυσκολίες ακόμη περισσότερες για το Oremus, μιας και η βιοδυναμική καλλιέργεια που ασκείται θέλει πολύ μεγαλύτερο κόπο για τη φυτοπροστασία. Οι εργασίες στο αμπέλι έγιναν με αξιοθαύμαστη πειθαρχία και ευλάβεια και τα σταφύλια επιλέχθηκαν αυστηρά για να ξεκινήσει η οινοποίηση. Η προσήλωση της οινολογικής ομάδας στη λεπτομέρεια και στην τελειότητα, όμως, αν και σε αντίξοες συνθήκες, έδωσε ένα κρασί-ανάμνηση. Οι υψηλές κριτικές και βαθμολογίες δικαίωσαν τις προσπάθειες όλων. 

‘Oremus’ - Ας προσευχηθούμε… σε μια οινική εμπειρία Facebook Twitter
Το κελάρι του αυτοκρατορικού αμπελώνα των Αψβούργων, Oremus.

Το κρασί έχει έντονο χρυσαφένιο χρώμα, σαν στάχυ, που επιβεβαιώνει και τη ρίζα του ονόματός του (furmint σημαίνει στάχυ). Στην αρχή της δοκιμής μου είχα την αίσθηση πως πίνω ένα ασύρτικο και άρχισα να αναρωτιέμαι αν έχουν φυτέψει ασύρτικο στο Τοκάι –το ηφαιστειογενές έδαφος του αμπελώνα όμως δικαιολογεί αυτή την απολαυστική ορυκτότητα που έφερε στο μυαλό μου το ασύρτικο–, στη συνέχεια μου θύμισε chenin blanc και εξελίχθηκε στην πορεία της δοκιμής σε μια γευστική ανάμνηση Βουργουνδίας. Όλα αυτά τελικά απλώς εκφράζουν το furmint aπό το Mandolas. Έκρηξη από εσπεριδοειδή, πράσινο μήλο, νεκταρίνι, ξεκάθαρος ορυκτός χαρακτήρας, κρεμώδης υφή και μεγάλη εξέλιξη στο στόμα στο τελείωμά του. Μου αρέσουν πολύ αυτά τα κρασιά, τα πολυδιάστατα, που δεν σταματάνε να εξελίσσουν την έκφραση στο στόμα σε κάθε γουλιά. Ξεκάθαρα ένα κρασί γαστρονομίας, που ταιριάζει με τους παραδοσιακούς ουγγαρέζικους λαχανοντολμάδες γεμιστούς με χοιρινό κιμά, με μεγάλα ψάρια στη σχάρα, με μανιτάρια φρικασέ ή τηγανητό μπακαλιάρο με κουρκούτι. 

Αυτό το κρασί της συγκεκριμένης χρονιάς το αγάπησα ιδιαίτερα, ίσως γιατί έχει να κάνει με την πάλη και τον αγώνα να ξεπεράσεις τις δυσκολίες, ίσως γιατί έχω ωραίες αναμνήσεις από τους ανθρώπους της χώρας, την ιστορία και τον πολιτισμό, που είναι εμποτισμένα τελικά στο furmint του Mandolas. Εύχομαι να βρείτε τη χρονιά του 2020 και να την απολαύσετε αργά αργά και με προσοχή, γιατί το κρασί είναι αναμνήσεις…

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ