Υεμένη: Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες 9 υπάλληλοι του ΟΗΕ συνελήφθησαν από τους Χούτι

Υεμένη: Άτυπη ομηρία 9 υπαλλήλων του ΟΗΕ από τους αντάρτες Χούτι Facebook Twitter
Αντάρτες Χούτι - Φωτ. αρχείου: EPA
0

Τουλάχιστον εννέα Υεμενίτες εργαζόμενοι του ΟΗΕ έχουν συλληφθεί από τους Χούτι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, με τους αντάρτες της Υεμένης να αντιμετωπίζουν αυξανόμενη οικονομική πίεση και αεροπορικές επιδρομές από έναν συνασπισμό χωρών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.  

Περιφερειακοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους, επιβεβαίωσαν τις συλλήψεις. Μεταξύ των κρατουμένων είναι υπάλληλοι από την Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το αναπτυξιακό του πρόγραμμα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ένας εργαζόμενος στο γραφείο του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συλλήψεις έρχονται καθώς οι Χούτι -οι οποίοι κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά- πριν από σχεδόν μια δεκαετία και έκτοτε πολεμούν έναν κυβερνητικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Στο στόχαστρό τους βρίσκεται η ναυσιπλοΐα σε όλο το διάδρομο της Ερυθράς Θάλασσας λόγω του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, παρόλο που μαίνεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.600 χιλιομέτρων από την έδρα της εξουσίας τους στη Σαναά. 

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Mayyun, η οποία προσδιόρισε ομοίως τους υπαλλήλους του ΟΗΕ που κρατούνται, κατονόμασε και άλλες ομάδες αρωγής των οποίων οι υπάλληλοι συνελήφθησαν από τους Χούτι σε τέσσερις επαρχίες της Υεμένης. «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση, η οποία συνιστά παραβίαση των προνομίων και ασυλιών των υπαλλήλων των Ηνωμένων Εθνών που τους παρέχει το διεθνές δίκαιο, και θεωρούμε ότι πρόκειται για καταπιεστικές, ολοκληρωτικές, εκβιαστικές πρακτικές για την απόκτηση πολιτικών και οικονομικών κερδών», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Ακτιβιστές, δικηγόροι και άλλες οργανώσεις ξεκίνησαν επίσης μια ανοικτή διαδικτυακή εκστρατεία, καλώντας τους Χούτι να απελευθερώσουν αμέσως τους κρατούμενους, διότι αν δεν το κάνουν, «συμβάλλει στην απομόνωση της χώρας από τον κόσμο».

Το AP σημειώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι προκάλεσε τις συλλήψεις. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αυτό συμβαίνει καθώς οι Χούτι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ύπαρξη ρευστότητας για τη στήριξη της οικονομίας στις περιοχές που κατέχουν – κάτι που σηματοδοτείται από την κίνησή τους να εισαγάγουν ένα νέο νόμισμα, το ριάλ.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο τρισ. ευρώ σε κίνδυνο: Οι συντάξεις στην Ολλανδία απειλούν τις ευρωπαϊκές αγορές

Διεθνή / Δύο τρισ. ευρώ σε κίνδυνο: Οι συντάξεις στην Ολλανδία απειλούν τις ευρωπαϊκές αγορές

Η μεταρρύθμιση του ολλανδικού συνταξιοδοτικού συστήματος απειλεί να αναστατώσει τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, με 2 τρισ. ευρώ σε κίνδυνο και αβεβαιότητα για επενδυτές και τράπεζες
LIFO NEWSROOM
Αίμα και λιμός στη Γάζα: 30 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα - Διάσημοι και ακτιβιστές στη «νηοπομπή της Αντοχής»

Διεθνή / Αίμα και λιμός στη Γάζα: 30 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα - Διάσημοι και ακτιβιστές στη «νηοπομπή της Αντοχής»

Τουλάχιστον 30 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, ενώ η Γκρέτα Τούνμπεργκ και δεκάδες διεθνείς προσωπικότητες ξεκινούν τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική νηοπομπή για να σπάσουν τον αποκλεισμό
LIFO NEWSROOM
kamila-sexoualiki epithesi

Διεθνή / Όταν η βασίλισσα Καμίλα αντιμετώπισε σεξουαλική επίθεση ως μαθήτρια: «Τον χτύπησα με το παπούτσι στο ευαίσθητο σημείο»

Στο βιβλίο "Power and the Palace" αναφέρεται πως η βασίλισσα αποκάλυψε το γεγονός στον Μπόρις Τζόνσον κατά τη θητεία του ως δήμαρχος του Λονδίνου
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις βίζες για σχεδόν όλους όσοι έχουν παλαιστινιακά διαβατήρια

Διεθνή / Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις βίζες για σχεδόν όλους όσοι έχουν παλαιστινιακά διαβατήρια

Οι ΗΠΑ εμποδίζουν Παλαιστίνιους να ταξιδέψουν στην αμερικανική επικράτεια για ιατρική περίθαλψη, σπουδές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς, ή επιχειρηματικούς σκοπούς
LIFO NEWSROOM