Με το βλέμμα στη 10η Ιουνίου 

Με το βλέμμα στη 10η Ιουνίου  Facebook Twitter
Το εκλογικό αποτέλεσμα θα συνδιαμορφώσει, στον βαθμό που του αναλογεί, τους νέους συσχετισμούς που θα προκύψουν τη 10η Ιουνίου για την Ε.Ε. και θα καθορίσουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τα επόμενα πέντε χρόνια. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ
 για να επιλέξουμε τους 21 ευρωβουλευτές που μας αντιστοιχούν και θα εκπροσωπήσουν τους Έλληνες στο Ευρωκοινοβούλιο και τις πολιτικές του ομάδες. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα συνδιαμορφώσει, στον βαθμό που του αναλογεί, τους νέους συσχετισμούς που θα προκύψουν τη 10η Ιουνίου για την Ε.Ε. και θα καθορίσουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τα επόμενα πέντε χρόνια. Στην Ελλάδα, όμως, οι ευρωεκλογές εκλαμβάνονται συχνά και ως μια ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας και αποστολή μηνύματος από τους, λιγότερο ή περισσότερο, δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.

Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι θα έχει απώλειες, οπότε θέλει να κρατήσει τις δυνάμεις της τουλάχιστον στο επίπεδο των προηγούμενων ευρωεκλογών και σε κάθε περίπτωση να διατηρήσει τη μεγάλη διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θέλει δηλαδή να παραμείνει ισχυρή για να μην αμφισβητηθεί ούτε στο ελάχιστο η πολιτική της κυριαρχία. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν επίσης ως δεδομένο ότι θα ηττηθούν για άλλη μια φορά και δεν διεκδικούν την πρώτη θέση. Επιδιώκουν όμως να κλονίσουν την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, ώστε τη 10η Ιουνίου να αμφισβητήσουν τη λαϊκή νομιμοποίηση της κυβέρνησης και να αρχίσει το «γκρέμισμα». Ως εδώ όλα αναμενόμενα και θεμιτά. Αυτό είναι το πολιτικό παιχνίδι.

Οι περισσότεροι δημοσκόποι δεν εγγυώνται, βέβαια, ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζουν τώρα θα είναι ίδια με εκείνα που θα προκύψουν από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Πολλοί ψηφοφόροι, κοντά στο 40% απ’ όλα σχεδόν τα κόμματα, απαντάνε ότι δεν θα ψηφίσουν το κόμμα που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές.

Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι ότι οι δυνάμεις που θέλουν να γκρεμίσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχουν κανένα ρεαλιστικό σχέδιο για το τι θέλουν να χτίσουν στη θέση της. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της αντιπολίτευσης και του χώρου της αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη είναι προφανές ότι δεν ξέρει τι θέλει και ότι έχει σοβαρό πρόβλημα πολιτικού προσανατολισμού και σχεδίου, ενώ το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη, που είναι πιο συγκροτημένο πολιτικά, μοιάζει να μην μπορεί – αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που το παρουσιάζουν καθηλωμένο. 

Οι περισσότεροι δημοσκόποι δεν εγγυώνται, βέβαια, ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζουν τώρα θα είναι ίδια με εκείνα που θα προκύψουν από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Πολλοί ψηφοφόροι, κοντά στο 40% απ’ όλα σχεδόν τα κόμματα, απαντάνε ότι δεν θα ψηφίσουν το κόμμα που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές. Αρκετοί από αυτούς δεν έχουν αποφασίσει και κάθονται για την ώρα στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» και πιθανόν να βρίσκονται εκεί μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι ψηφοφόροι αυτοί κατανέμονται στην εκτίμηση ψήφου, αλλά αυτό γίνεται κάπως αυθαίρετα, καθώς μέχρι τότε μπορεί να ισχύσουν πολύ διαφορετικά κριτήρια που δεν μπορούν να προβλεφθούν σήμερα ή δεν έχουν ανιχνευθεί επαρκώς. Η γκρίζα ζώνη, δηλαδή, είναι βουβή, μάλλον περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως.

Με όσες επιφυλάξεις μπορεί να έχει κανείς, αυτές οι σημερινές δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει ελαφρώς και το ΠΑΣΟΚ να χάνει τη μικρή δυναμική που φάνηκε ότι μπορούσε να έχει πριν από λίγο καιρό. Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν τη μικρή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως συνέπεια κάποιας απήχησης σε ένα άλλο κοινό που κερδίζει, πιο απολιτικό και με διαφορετικά χαρακτηριστικά, καθώς από αριστερά είχε απώλειες και συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η μετάλλαξή του. Η αδυναμία του Κασσελάκη να εκφέρει πολιτικό λόγο και να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση τον οδηγεί σε γενικόλογα απολιτικά συνθήματα για «μια καλύτερη ζωή» και το «ελληνικό όνειρο». Κυρίως, όμως, τον οδηγεί σε μια επικοινωνιακή πολιτική που τροφοδοτεί καθημερινά τα συμβατικά και τα σόσιαλ μίντια με στιγμιότυπα από τη ζωή και την εικόνα του, σαν τους παίκτες των ριάλιτι σόου που προσπαθούν να κερδίσουν τη συμπάθεια του κοινού για να παραμείνουν στο παιχνίδι. Άλλωστε σε αυτό ακριβώς το κοινό απευθύνεται. Γι’ αυτό προτιμά να μιλά στις εκπομπές της μεσημεριανής ζώνης και να δίνει ατάκες όπως «δεν θα καλέσω τον πρωθυπουργό στον γάμο μου», γνωρίζοντας ότι την επόμενη μέρα αυτές θα είναι τίτλοι σε δεκάδες σάιτ και εκπομπές. Όταν τον ρωτάνε όμως για τις δαπάνες της υγείας, δεν γνωρίζει πόσες είναι ούτε πού πρέπει να φτάσουν. Και δείχνει να αγνοεί ακόμα και τη θέση του κόμματός του για δαπάνες στο 7,5%. Παρομοίως, καταγγέλλει γενικά και αόριστα την ακροδεξιά, αλλά στην πράξη δεν φρόντισε το κόμμα του να καταθέσει υπόμνημα κατά των χρυσαυγιτών των Σπαρτιατών και όταν κάποια στελέχη αντιλήφθηκαν την παράλειψη, η προθεσμία είχε λήξει. Αυτές οι συμπεριφορές είναι πρωτόγνωρες τόσο για κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και για κόμμα της αριστεράς. 

Με το βλέμμα στη 10η Ιουνίου  Facebook Twitter
Η αδυναμία του Κασσελάκη να εκφέρει πολιτικό λόγο και να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση τον οδηγεί σε γενικόλογα απολιτικά συνθήματα για «μια καλύτερη ζωή» και το «ελληνικό όνειρο». Φωτ.: Aris Oikonomou / SOOC

Ο Κασσελάκης αρμενίζει τα πέλαγα με ιδιωτικό σκάφος, φτιάχνοντας βίντεο για το ΤikΤok και ενοχλείται όταν του λένε ότι κάνει κρουαζιέρα, ενώ δεν έχει ενδιαφερθεί να μάθει τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και αγνοεί τι συμβαίνει στο κόμμα του, που έχει αφήσει πίσω, χωρίς να ασχολείται κανείς με βασικά πολιτικά ζητήματα. Ένα τέτοιο κόμμα με έναν τέτοιο αρχηγό μπορεί να κερδίσει πρόσκαιρα κάποιους απολιτικούς ψηφοφόρους, αλλά αυτή η τακτική έχει περιορισμένα όρια. Η απουσία αξιόπιστου πολιτικού σχεδίου υπονομεύει τη δυνατότητα εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλειφθεί από πολλούς ψηφοφόρους που κέρδισε το 2015, χωρίς όμως να έχει επιστρέψει σε αυτό που ήταν πριν από την κρίση. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανακτήσει κάποιες δυνάμεις, αλλά δεν κατάφερε να ανασυγκροτηθεί και να ξαναγίνει το κραταιό κόμμα που ήταν πριν από τα μνημόνια, παρά τη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορέσουν να κλονίσουν την κυριαρχία Μητσοτάκη, όπως επιδιώκουν; Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει αυτό για την ώρα, αλλά όλοι είναι βέβαιοι ότι τη 10η Ιουνίου το τοπίο στην κεντροαριστερά πολύ δύσκολα θα παραμείνει όπως είναι σήμερα. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Βασιλική Σιούτη / Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που έχασαν το φως τους στην Ευρωβουλή και τα παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα. Υπάρχει ωστόσο ακόμα χρόνος για ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, που θα διαχωρίσει την ήρα από το σιτάρι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Οπτική Γωνία / Αμπντελά Ταϊά: «Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Ο Μαροκινός συγγραφέας και σκηνοθέτης, κάτοικος Γαλλίας πλέον και γνωστός στην Ελλάδα από το υπέροχο μυθιστόρημα «Η ζωή με το δικό σου φως», μιλά με θαυμασμό για την εξέγερση της νεολαίας που συνταράσσει την πατρίδα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Συνέντευξη / Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Μετά από μισό αιώνα στο «Βήμα», ο Νίκος Χασαπόπουλος μιλά για πρώτη φορά για την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του, τις στιγμές που έζησε δίπλα σε Λαμπράκη, Ψυχάρη και πρωθυπουργούς, αλλά και για το μεγάλο λάθος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Οπτική Γωνία / Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Έχουμε ένα καινούργιο συναίσθημα, όχι το κλασικό της εποχής των φασισμών, δηλαδή τον φόβο μη βρεθεί κανείς στη θέση των κατώτερων, όσων έμειναν πίσω ή «από κάτω». Πλέον βλέπει κανείς μένος για τα θύματα που μιλάνε.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μποτιλιαρισμένοι στην Αθήνα: Δαπανούμε έναν μισθό στον δρόμο κάθε έτος

Οπτική Γωνία / Κάθε χρόνο χάνουμε 110 ώρες από τη ζωή μας κολλημένοι στο τιμόνι

Πώς μπορεί να μειωθεί άμεσα το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας; Γιατί η λεωφόρος Κηφισού δεν θα αδειάσει ποτέ; Ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Βασιλική Σιούτη / Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Οι εκ των υστέρων αποκαλύψεις για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν κατέδειξαν τις πραγματικές ισορροπίες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων: καμία πλευρά δεν κερδίζει άνευ ανταλλαγμάτων και οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από προσωπικές συμπάθειες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ