Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Απαγορεύσεις προπαγάνδας και ώρες διεξαγωγής

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Απαγορεύσεις προπαγάνδας και ώρες διεξαγωγής Facebook Twitter
φωτ.: Yüksek Seçim Kurulu
0

Απομένουν 10 ημέρες για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και καθώς ο προεκλογικός πυρετός αναμένεται να φτάσει στο ζενίθ, από την Πέμπτη 21 Μαρτίου, επισήμως τίθενται σε λειτουργία οι προκαθορισμένες απαγορεύσεις. 

Η διαδικασία των δημοτικών εκλογών βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με το εκλογικό ημερολόγιο της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK). Σύμφωνα με το ημερολόγιο του YSK στις 21/03, τίθεται σε λειτουργία η ελευθερία προπαγάνδας και ορισμένες εκλογικές απαγορεύσεις. Η προεκλογική προπαγάνδα θα λήξει στις 18.00 του Σαββάτου 30 Μαρτίου και οι εκλογικές απαγορεύσεις θα λήξουν στις 23:59 της 31ης Μαρτίου. 

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία

  • Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα πολιτικά κόμματα και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις εκλογές θα μπορούν να κάνουν προφορική, γραπτή ή οπτική προπαγάνδα μέσω ανακοινώσεων και διαφημίσεων στα έντυπα μέσα ενημέρωσης ή ανοίγοντας ιστότοπο μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου προπαγάνδας. 
  • Κατά την προεκλογική περίοδο, η συλλογική λεκτική προπαγάνδα θα απαγορεύεται εκτός από τους δημόσιους δρόμους, σε ναούς, σε κτίρια και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν δημόσιες υπηρεσίες και σε πλατείες που ορίζονται από τα περιφερειακά εκλογικά συμβούλια. 
  • Απαγορεύεται επίσης η συλλογική λεκτική προπαγάνδα σε ανοιχτούς χώρους, από το τέλος της δεύτερης ώρας μετά τη δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή του ηλίου. 
  • Δεν μπορεί να γίνει προπαγάνδα με αποστολή μηνυμάτων στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των πολιτών ή ηχητικά, βίντεο ή γραπτά μηνύματα στα φορητά ή σταθερά τηλέφωνά τους. Ωστόσο, τα πολιτικά κόμματα μπορούν πάντα να στέλνουν φωνητικά, βίντεο ή μηνύματα κειμένου στα μέλη τους. 
  • Στο διάστημα των 10 ημερών μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας, μετάδοση υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος ή υποψηφίου ή με τρόπο που επηρεάζει την ψήφο του πολίτη, με ονόματα όπως μίνι δημοψήφισμα, μέσω γραπτών, προφορικών και οπτικών σε μέσα ενημέρωσης και ραδιοτηλεοπτικά εργαλεία, έρευνα κοινής γνώμης, έρευνες, προβλέψεις, τηλέφωνα πληροφοριών και επικοινωνίας και η διανομή τους σε οποιαδήποτε μορφή θα απαγορεύεται. 
  • Η προεκλογική προπαγάνδα και τα ταξίδια υπουργών και βουλευτών εντός της χώρας δεν μπορούν να πραγματοποιούνται με υπηρεσιακά αυτοκίνητα ή οχήματα που διατίθενται για υπηρεσιακές υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών για τον σκοπό αυτό, δεν θα πραγματοποιούνται τελετές υποδοχής και αποχαιρετισμού όπως απαιτείται από το πρωτόκολλο και δεν θα πραγματοποιηθεί επίσημο συμπόσιο. 

Κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα μπορεί να συμμετέχει στα προεκλογικά προπαγανδιστικά ταξίδια υπουργών, βουλευτών και υποψηφίων. 

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Τι ώρα είναι οι εκλογές

Δεδομένου ότι οι εκλογές διεξήχθησαν τον Μάρτιο, το YSK μετατόπισε την ώρα των ψηφοφοριών κατά μία ώρα σε 32 ανατολικές επαρχίες, λαμβάνοντας υπόψη τις εποχικές συνθήκες και την ώρα ηλιοβασιλέματος. 

Αντίστοιχα σε Αντίγιαμαν, Αγρί, Αρτβίν, Μπινγκιόλ (Ρωμανούπολη), Μπιτλίς, Ντιγιάρμπακιρ, Ελάζιγ, Ερζιντζάν, Ερζερούμ, Γκαζιαντέπ, Κερασούντα, Αργυρούπολη (Γκιουμούσχανε), Χακάρι, Καρς, Μελητηνή (Μαλάτια), Καχαραμανμαράς, Μαρντίν, Μους, Κοτύωρα, Ριζούντα, Σιιρτ, Τρζπεζούντα, Σεβάστεια, Έδεσσα (Ούρφα), Βαν, Μπαϊμπούρτ, Μπατμάν, Σιρνάκ, Αρνταχάν, Ιγντίρ και Κιλίς οι ώρες που οι Τούρκοι θα μπορούν να ψηφίσουν είναι 07.00-16.00. 

Στις άλλες επαρχίες, οι ψηφοφορίες θα διεξαχθούν μεταξύ 08.00-17.00.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΟΑΤΚΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ

Διεθνή / Ακτιβιστές ΛΟΑΤΚΙ+ στην Καραϊβική χαιρετίζουν την ιστορική απόφαση δικαστηρίου που καταργεί νόμους της αποικιακής εποχής

«Προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση» καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ανατολικής Καραϊβικής κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους στην Αγία Λουκία για την ομοφυλοφιλική ερωτική επαφή
LIFO NEWSROOM
Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

Διεθνή / Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

«Αρνήθηκα επί χρόνια να χρησιμοποιήσω τον όρο "γενοκτονία". Αλλά τώρα δεν μπορώ να μην τον χρησιμοποιήσω, έπειτα από όσα διάβασα στις εφημερίδες, έπειτα από τις εικόνες που είδα και αφού μίλησα με ανθρώπους που ήταν εκεί» δήλωσε σε συνέντευξή του
LIFO NEWSROOM
Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

Διεθνή / Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

«Πρόκειται για προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή του κοινού από τη γενοκτονία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM