Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: «Κωνσταντινούπολη, ο σεβντάς μας», το νέο σποτ του υποψηφίου Μουράτ Κουρούμ

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: «Κωνσταντινούπολη, ο σεβντάς μας», το νέο σποτ του υποψηφίου Μουράτ Κουρούμ Facebook Twitter
Ο υποψήφιος του AKP για τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, Μουράτ Κουρούμ (φωτ.: Twitter)
0

Ένα νέο προεκλογικό σποτ δημοσίευσε ο υποψήφιος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) για τον μητροπολιτικό δήμο Κωνσταντινούπολης, Μουράτ Κουρούμ, εν όψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία.

«Κωνσταντινούπολη, ο σεβντάς μας», είναι ο τίτλος του σποτ του Μουράτ Κουρούμ για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. Μάλιστα ο έμπιστος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε να χρησιμοποιεί το σύνθημα «Θα έρθει ο Απρίλιος και τα πρόσωπα θα χαμογελάσουν».

Για την υποστήριξη του σποτ αναρτήθηκαν διαφημιστικές πινακίδες στην Κωνσταντινούπολη, ενώ κόκκινα γαρίφαλα αφέθηκαν μπροστά σε 1 εκατομμύριο σπίτια και χώρους εργασίας σε 39 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.

Ο Κουρούμ χρησιμοποιούσε προηγουμένως το προεκλογικό σύνθημα του δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου το 2019, λέγοντας «Έχουμε ενθουσιασμό, έχουμε νιάτα, έχουμε ενέργεια».

Τουρκία - Δημοτικές εκλογές: Ποιος είναι ο Μουράτ Κουρούμ

Ξεκινώντας από μια μέτρια κυβερνητική θέση στην Άγκυρα, ο Κουρούμ ανέβηκε γρήγορα σε θέση ισχύος και επιρροής. Μεταπήδησε στην ηγεσία μιας σημαντικής εταιρείας ακινήτων το 2009 και τελικά έγινε υπουργός το 2018. Αυτή η άνοδος διευκολύνθηκε σημαντικά από τις στενές σχέσεις που καλλιεργήθηκαν με την οικογένεια του Ερντογάν, ιδιαίτερα με τον γιο του προέδρου, Μπιλάλ Ερντογάν, και τον γαμπρό του και πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Οι έρευνες για τα παράνομα επιχειρηματικά σχήματα του Κουρούμ, που υποτίθεται ότι εκτελούνταν για λογαριασμό της οικογένειας Ερντογάν, προσέλκυσαν τα φώτα της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο του 2012.

Μετά από εντολή του ανακριτή, η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για τις καταγγελίες. Η έρευνα αποκάλυψε ένα πιο εκτεταμένο σχέδιο από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί, που οδήγησε στην έγκριση παρακολούθησης συνομιλιών των υπόπτων. Στη συνέχεια, μετά από μια εμπιστευτική έρευνα αρκετών μηνών, ο δημόσιος εισαγγελέας αναγνώρισε τον Κουρούμ ως κεντρικό πρόσωπο σε μίζες, δωροδοκίες που σχετίζονται με πωλήσεις δημόσιας περιουσίας, έργα αστικού μετασχηματισμού και αλλαγές ζωνών που ευνοούν άτομα που συνδέονται με την κυβέρνηση. Τα στοιχεία από τις υποκλοπές κατέδειξαν τη συμμετοχή του Κουρούμ σε συνδικάτο οργανωμένου εγκλήματος. Ο Κουρούμ φέρεται να ήταν μέρος μιας συμμορίας που εκμεταλλευόταν τους δεσμούς τους με κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμμετέχοντας σε παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες που προκάλεσαν στο κράτος σημαντικές απώλειες ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Το σωματείο αυτό λειτουργούσε σε στενό συντονισμό με στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας.

Ο Κουρούμ ξεκίνησε τις αμφίβολες συναλλαγές του όταν επιλέχθηκε από την οικογένεια Ερντογάν το 2006 για να ηγηθεί ενός ειδικού τμήματος στην κρατική Διοίκηση Ανάπτυξης Κατοικίας της Τουρκίας (TOKİ) της Κωνσταντινούπολης (να σημειωθεί ότι η TOKİ είναι η κρατική εταιρεία η οποία έχει πλέον αναλάβει την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων από τους δίδυμους σεισμούς περιοχών). Με την πάροδο του χρόνου, απέκτησε σημαντική εξουσία μέσω της κυβερνητικής ενδυνάμωσης, των ρυθμιστικών αλλαγών σε έργα αστικής ανάπτυξης και των κρίσιμων ρόλων λήψης αποφάσεων στις πρωτοβουλίες αστικής μεταμόρφωσης της Κωνσταντινούπολης.

Μέχρι το 2009 είχε ανέλθει στην προεδρία μιας εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, της Emlak Konut Real Estate Investment Partnership (GYO), που ανήκε εν μέρει στην TOKİ και εποπτευόταν από το γραφείο του Ερντογάν κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργού.

Η έρευνα αποκάλυψε πώς ο Κουρούμ διέθεσε παράνομα διαμερίσματα σε άτομα κοντά στην κυβέρνηση, στερώντας τα από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος που είχαν δικαίωμα επ' αυτών. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι αυτά τα διαμερίσματα χαρακτηρίστηκαν ως οικονομικά προσιτή στέγαση ως μέρος έργων ακινήτων που ελέγχονται από την κυβέρνηση (όπως αυτά που υποτίθεται ότι ξεκίνησαν να χτίζονται σε Καχραμανμαράς και Αντιόχεια μετά τους σεισμούς).

Φυσικά δεν είναι δυνατόν να γίνει πιστευτή η δικαιολογία της κυβέρνησης ότι ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν δεν είχε καμία γνώση επί ενός τόσο διαδεδομένου δικτύου διαφθοράς.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM