Η προσπάθεια του Μαξίμου να μη συνδεθεί η διαρροή των e-mails με την επιστολική ψήφο

Η προσπάθεια του Μαξίμου να μην συνδεθεί η διαρροή των email με την επιστολική ψήφο Facebook Twitter
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/Eurokinissi
0

ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ του Μεγάρου Μαξίμου προσπαθεί να προστατεύσει με κάθε τρόπο την επιστολική ψήφο, ώστε αυτή να μην αμφισβητηθεί εξαιτίας της διαρροής των ηλεκτρονικών διευθύνσεων που αποκαλύφθηκε μετά τη μαζική αποστολή e-mails από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, σε ομογενείς – κάποιοι εκ των οποίων διαμαρτυρήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός, που παρουσιάζει την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου σαν μία μεγάλη μεταρρύθμιση, έχει ενοχληθεί ιδιαιτέρως επειδή δόθηκε η ευκαιρία, και μάλιστα από στελέχη του κόμματος του, αυτή να αμφισβητηθεί. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της επιστολικής ψήφου και της διαρροής δεδομένων ομογενών ψηφοφόρων και επικαλούνται τη δική τους κυβερνητική «εσωτερική έρευνα» που λένε ότι έκαναν και η οποία κατέδειξε ότι τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις ομογενών τις έδωσε στον γραμματέα Απόδημων της ΝΔ, Νίκο Θεοδωρόπουλο, ο συνεργάτης του πρώην γ.γ. του υπουργείου, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023 και πριν από τις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου. «Αυτό έγινε πριν καν ψηφιστεί η επιστολική ψήφος» υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος. 

Στην αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν φαίνεται να αποδέχονται τις κυβερνητικές εξηγήσεις και όχι μόνο συνδέουν ευθέως τη διαρροή δεδομένων ομογενών ψηφοφόρων με την αμφισβήτηση της επιστολικής ψήφου, αλλά θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ζωντανό το θέμα μέχρι τις ευρωεκλογές. 

Σε παρόμοια γραμμή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι πρόκειται για ζήτημα που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και όχι την ασφάλεια των εκλογών. «Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο, γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή όχι απλώς από την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο, αλλά και από τον ορισμό της νέας κυβέρνησης του Ιουνίου» είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

Το ίδιο ανέφερε και η Νίκη Κεραμέως, η οποία σε τηλεοπτική συνέντευξή της υποστήριξε ότι η ίδια δεν ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών την περίοδο της διαρροής των e-mails και ότι πρόκειται για «Έλληνες που είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν το 2023» και «για κάποιους εξ αυτών, είχαν δοθεί τα e-mails τους από συνεργάτη του τότε γενικού γραμματέα απόδημου ελληνισμού, στην Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου».

Η προσπάθεια του Μαξίμου να μην συνδεθεί η διαρροή των email με την επιστολική ψήφο Facebook Twitter
Η Νίκη Κεραμέως σε τηλεοπτική συνέντευξή της υποστήριξε ότι η ίδια δεν ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών την περίοδο της διαρροής των e-mails. Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi

Στην αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν φαίνεται να αποδέχονται τις κυβερνητικές εξηγήσεις και όχι μόνο συνδέουν ευθέως τη διαρροή δεδομένων ομογενών ψηφοφόρων με την αμφισβήτηση της επιστολικής ψήφου, αλλά θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ζωντανό το θέμα μέχρι τις ευρωεκλογές. 

«Αλήθεια πώς περιμένει η κυβέρνηση να εμπιστευτούν οι εκλογείς τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, όταν μόλις τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές διακινούνται παρανόμως τα προσωπικά στοιχεία των εκλογέων;» αναρωτιόταν σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑμε την οποία ζητούσε την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως. 

Το ΠΑΣΟΚ ζητά να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και τα δεδομένα και επιμένει επίσης ότι η υπουργός Εσωτερικών πρέπει να λογοδοτήσει για τη διαρροή και να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη. 

Στέλεχος της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι στην περίπτωση αυτή ο πρωθυπουργός έδρασε άμεσα και έκανε αυτό που έπρεπε, οδηγώντας σε παραίτηση τους υπεύθυνους για τη διαρροή και βγάζοντας την Ασημακοπούλου από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν μένει κάτι άλλο για να κάνει» αναφέρει. Η υπόθεση ωστόσο παραμένει ανοιχτή, όπως και η έρευνα της δικαιοσύνης. 

Είναι βέβαιο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αξιοποιήσουν (και) το θέμα αυτό καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας μέχρι τις ευρωεκλογές. Το θέμα της επιστολικής ψήφου ξεκίνησε με τη χαμένη ευκαιρία της συναίνεσης και μετά τη διαρροή των e-mails συνεχίζει με αμφισβήτηση και κόντρες. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Ρεπορτάζ / Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Είκοσι τρένα που εκτελούν δρομολόγια στην μπλε και την κόκκινη γραμμή δεν έχουν κλιματισμό, ενώ το air condition στους παλιούς συρμούς της πράσινης γραμμής θυμίζει λοταρία: ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετύχεις δροσιά ή ζέστη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Dr. Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου τη ζωή των παιδιών μας δεν θα την ορίζει το γεγονός ότι υποφέρουν αλλά ότι ευημερούν»

Οπτική Γωνία / Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι έναν ουρανό χωρίς πυραύλους και drones»

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μιλά στη LiFO για την αποτυχία του διεθνούς δικαίου και το «sumud» ως καθημερινή εξέγερση απέναντι στην εξόντωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ρεπορτάζ / Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κυβέρνηση ομολόγησε την αποτυχία της στην αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους, οι κανονικοί αγρότες όμως, που δεν συμμετείχαν στις απάτες, είναι αυτοί που κυρίως θα πληρώσουν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
CHECK Κρήτη: καμιά δομή-χιλιάδες πρόσφυγες

Ρεπορτάζ / Κρήτη: Kαμiα δομή - χιλιάδες πρόσφυγες

Αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κύμα μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών βρίσκεται η Κρήτη. Και ενώ η συχνότητα και ο αριθμός των αφίξεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει δημιουργήσει καμία οργανωμένη δομή υποδοχής στο νησί για τους ανθρώπους αυτούς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ