Η Νέα Δημοκρατία και οι δύο επιστροφές που θέλει

Η Νέα Δημοκρατία και οι δύο επιστροφές που θέλει Facebook Twitter
Η νέα αποστολή του Δημητριάδη θα είναι εστιασμένη στο 2027 και στο «να μαζέψει το κόμμα». Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Βλάχος
0


ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
αναρωτιούνται εδώ και καιρό γιατί δεν μπορούν να ξεκολλήσουν τα νούμερα των δημοσκοπήσεων, και καθώς η βελτίωση του κυβερνητικού έργου και η διόρθωση των λαθών είναι ο δύσκολος δρόμος, αναζητούνται κι άλλοι ευκολότεροι, με άμεση απόδοση. 

Η μεγάλη απόσταση της ΝΔ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στη δεύτερη και στην τρίτη θέση καθησύχαζε για καιρό το κυβερνών κόμμα, αλλά τώρα που μεγαλώνει και η απόσταση από το ποσοστό που χρειάζεται για την αυτοδυναμία, έχουν αρχίσει να ανησυχούν. Γι' αυτό πολλοί θεωρούν ότι χρειάζονται έναν πολιτικό αντίπαλο που θα τους συσπειρώσει, όπως στις προηγούμενες εκλογές, και έναν «στρατηγό» που θα οργανώσει και θα εμψυχώσει το κόμμα. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν τρομάζει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ, οι οποίοι δεν τον βλέπουν ως απειλή, οπότε αυτό ενθαρρύνει την αποσυσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος που παρατηρείται και όχι τη συσπείρωση που επιδιώκεται. Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα ως πολιτικού αντιπάλου και «μπαμπούλα» εκτιμάται από πολλούς στη ΝΔ ότι θα τη βοηθούσε, καθώς από τότε που παραμέρισε καταγράφει δημοσκοπική υποχώρηση. 

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Δημητριάδης έλυνε όλα τα προβλήματα και ήταν εκείνος που τους άκουγε όλους και αφουγκραζόταν τους ψηφοφόρους και τη βάση τους.

Κι αν κάποιοι, έστω με βαριά καρδιά, επιθυμούν ιδιοτελώς την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, είναι πολύ περισσότεροι –και αυτό δεν είναι μυστικό– εκείνοι που καιρό τώρα ζητούν την επιστροφή του Γρηγόρη Δημητριάδη, του ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη που παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2022 από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού εξαιτίας της υπόθεσης παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.  

Κομματικά στελέχη, βουλευτές και πολλοί άλλοι θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου αποσυντονίστηκε μετά την αποχώρησή του και ότι η απουσία του ήταν ιδιαιτέρως αισθητή στη δεύτερη περίοδο της διακυβέρνησής τους. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Δημητριάδης έλυνε όλα τα προβλήματα και ήταν εκείνος που τους άκουγε όλους και αφουγκραζόταν τους ψηφοφόρους και τη βάση τους. Όσο για το σκάνδαλο των υποκλοπών, «στη Νέα Δημοκρατία δεν το θεωρεί σχεδόν κανείς σκάνδαλο και δημοσκοπικά δεν μας είχε αγγίξει καθόλου, σε αντίθεση με όσα ακολούθησαν», όπως αναφέρει βουλευτής της ΝΔ που θεωρεί τον Δημητριάδη «αναντικατάστατο». 

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει προβληματιστεί αρκετά επ’ αυτού. Οι πληροφορίες λένε ότι οι σχέσεις τους πέρασαν διάφορες διακυμάνσεις, αλλά εδώ και καιρό έχουν αποκατασταθεί πλήρως και πολλά ΜΜΕ τελευταία προεξοφλούν την επιστροφή του. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της LiFO, η συζήτηση μεταξύ των ενδιαφερομένων για την επιστροφή του Δημητριάδη έχει πράγματι γίνει και είναι περίπου συμφωνημένη, αλλά αυτή θα είναι στο κόμμα και όχι στην κυβέρνηση, για πολλούς λόγους. Η νέα αποστολή του Δημητριάδη θα είναι εστιασμένη στο 2027 και στο «να μαζέψει το κόμμα», καθώς υπάρχει εκτίμηση, όπως λένε, ότι από αυτό θα μπορούσε να κερδηθεί μία διόλου ευκαταφρόνητη μονάδα εκλογικά, «ίσως και παραπάνω». 

Ορισμένοι δεν αποκλείουν ακόμα και την ανάληψη κάποιας πρωτοβουλίας για την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία, αν και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα του το ζητήσει αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ότι θα το δεχόταν ο Σαμαράς. Λέγεται, όμως, ότι αν επικρατήσει η λογική της ενότητας και της επιστράτευσης όλων στις επόμενες εκλογές, ο Δημητριάδης θα μπορούσε να προσεγγίσει τον Σαμαρά, αφού εκείνος ήταν που συνομιλούσε μαζί του και μετέφερε τις απόψεις του στον πρωθυπουργό στο παρελθόν και η επαφή αυτή διεκόπη μετά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους, η απουσία του συνέβαλε στην επιδείνωση της σχέσης του νυν και του πρώην πρωθυπουργού της ΝΔ. 

Η αποστολή στο κόμμα, αυτήν τη φορά, θεωρήθηκε ως χρυσή τομή, καθώς η συμβολή του στις εκλογές του 2027 κρίνεται απαραίτητη. Η επιστροφή του Γρηγόρη Δημητριάδη αναμφίβολα θα χαροποιήσει πολλούς αλλά και θα ενοχλήσει πολλούς. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γρηγόρης Δημητριάδης

Βασιλική Σιούτη / Οι υποκλοπές, ο γρίφος του Δημητριάδη και οι πρόωρες εκλογές 

Η κυβέρνηση κατέθεσε την Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, ελπίζοντας με την κίνηση αυτή να κλείσει το θέμα των υποκλοπών και να ανοίξει τη συζήτηση για τις εκλογές χωρίς βαρίδια. Η αντιπολίτευση όμως δεν σκοπεύει να συναινέσει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πέντε ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών και ένα ινστιτούτο. Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Ρεπορτάζ / Τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών: Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Τυπικά, σκοπός τους είναι η διατήρηση των αρχείων και η προβολή του έργου πρώην πρωθυπουργών. Στην πράξη, όμως, λειτουργούν και ως think tanks και πολιτικά εργαλεία επιρροής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρέπει να είσαι provider»: Πώς η ανδρόσφαιρα καταστρέφει το dating

Ιλεκτρίσιτυ / «Πρέπει να είσαι provider»: Πώς η ανδρόσφαιρα καταστρέφει το dating

Μια νέα μορφή προτεσταντικής ηθικής παρουσιάζει την ανθρώπινη σύνδεση ως επιβράβευση της επιτυχίας, εντείνοντας τη μοναξιά των ανδρών που την υιοθετούν και δημιουργώντας ένα επικίνδυνο τοπίο για τις γυναίκες.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί μιλάμε τόσο για την Gen Z;

Οπτική Γωνία / Γιατί μιλάμε τόσο για την Gen Z;

Μοιάζει σαν να μην υπάρχει τίποτε άλλο στον κόσμο μας πια, κανένας διαχωρισμός, πέρα από την κατανομή μας σε διαφορετικές γενιές. Κι αυτό, ακριβώς τη στιγμή που οι φτωχοί φτωχαίνουν και η βία γύρω μας εντείνεται.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΔΕΣΠΟΤΙΔΗΣ
«Πίσω από τη σιωπή των εφήβων»: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε

Οπτική Γωνία / H σιωπή των εφήβων συνήθως είναι μεταμφιεσμένη κραυγή

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου μιλά για τα προειδοποιητικά μηνύματα που συχνά περνούν απαρατήρητα, τον ρόλο των social media και του σχολικού εκφοβισμού αλλά και το πώς μπορούν γονείς και εκπαιδευτικοί να στηρίξουν ουσιαστικά παιδιά και εφήβους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η «Δύσκολη Εφηβεία» έγινε δυσκολότερη

Ρεπορτάζ / Πώς η «Δύσκολη Εφηβεία» έγινε δυσκολότερη

Πότε ένας έφηβος περνά απλώς τη δική του δύσκολη διαδρομή προς την ενηλικίωση και πότε εκπέμπει σήμα κινδύνου; Τα σημάδια, οι στατιστικές και οι αλλαγές που φαίνεται να έχουν διαμορφώσει μια διαφορετική εφηβεία τα τελευταία χρόνια.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δεν είναι δικός μας πόλεμος

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Δεν είναι δικός μας πόλεμος

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαψεύδουν τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, που το Ισραήλ επιμένει ότι έγινε, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία συζήτησε την ιδέα ενός συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ των κρατών της Μέσης Ανατολής και του Ιράν.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κόμμα Καρυστιανού: Οι «άφθαρτοι» σωτήρες της οργής

Οπτική Γωνία / Κόμμα Καρυστιανού: «Απολιτίκ, αντισυστημικοί και πολύ θυμωμένοι»

Το πολιτικό εγχείρημα που γεννήθηκε μέσα από το τραύμα των Τεμπών επενδύει στην κοινωνική αγανάκτηση και την ηθική υπεροχή, όμως η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι η οργή δύσκολα μετατρέπεται σε σχέδιο διακυβέρνησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ