Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: Ανησυχία ότι η λάβα θα χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό

Ηφαίστειο Ισλανδία: Η ανησυχία των ειδικών για την πορεία της λάβας - Τι θα γίνει αν φτάσει στον ωκεανό Facebook Twitter
Ηφαίστειο Ισλανδία, φωτ.: Χ
0

Την πιο ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου στη χερσόνησο του Ρέικιανες από το 2021, καλείται να αντιμετωπίσει η Ισλανδία. 

Η έκρηξη του ηφαιστείου που σημειώθηκε το Σάββατο χωρίς καμία προειδοποίηση, έχει φτάσει στο σημείο να αναγκάσει τις τοπικές αρχές να κηρύξουν όλη την βόρεια Ισλανδία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς απειλεί υποδομές.  

Αυτή τη στιγμή ανησυχία προκαλεί στις αρχές το γεγονός ότι σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε η Hjordis Gudmundsdottir, εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, η λάβα μπορεί να απειλήσει δύο σωλήνες που μεταφέρουν ζεστό νερό σε σπίτια στην περιοχή. Οι σωλήνες ξεκινάνε από το γεωθερμικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Σβαρτσένγκι και πράγματι λίγο μετά τα μεσάνυχτα η λάβα κύλησε προς ένα σωλήνα διανομής νερού. Την πληροφορία μετέδωσε  Μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας. 

Ακόμη, υπάρχει και το ενδεχόμενο να φτάσει η λάβα στον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό. Στην περίπτωση επαφής της λάβας με το νερό υπάρχει περίπτωση δημιουργίας περιορισμένων εκρήξεων αλλά και απελευθέρωσης επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα. 

Από την άλλη πλευρά, η λάβα κινείται σταθερά αλλά αργά καθώς δεν έχει προχωρήσει πολύ από το πρωί της Κυριακής, όποτε είχε απόσταση 200 μέτρων από το σωλήνα. 

Σημειώνεται ότι αυτή η έκρηξη είναι η έβδομη και ισχυρότερη που πραγματοποιείται από το 2021 στο ηφαίστειο της χερσονήσου του Ρέικιανες σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Πριν από το 2021 το ηφαίστειο ήταν ανενεργό για 800 χρόνια. 

Τα ποτάμια λάβας του ηφαιστείου που ξεχύνονται στη χερσόνησο Ρέικιανες

Σημειώνεται ότι η πόλη λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό έχει εκκενωθεί, ενώ οι αρχές έχουν προχωρήσει σε οχυρωματικά έργα στα οποία είναι και που έχει φτάσει η λάβα μέσα από το ηφαιστειακό ρήγμα. 

Η ηφαιστειακή έκρηξη προκάλεσε ακόμα και την εκκένωση του Blue Lagoon της γεωθερμικής πηγής που είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα. Συναγερμός ήχησε και στον εν λόγω τουριστικό προορισμό στις 8 το πρωί με αποτέλεσμα να χρειαστεί να απομακρυνθούν περίπου 500 άνθρωποι. 

Όσον αφορά τον εναέριο χώρο της Ισλανδίας, αυτός παραμένει ανοιχτός με τα αεροδρόμια τόσο της πρωτεύουσας όσο και της περιφέρειας της νησιωτικής χώρας να λειτουργούν κανονικά αλλά με τις αρχές να παραμένουν σε επιφυλακή. 

Με πληροφορίες από euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντολή Τραμπ στα αεροδρόμια: Τα στοιχεία των επιβατών να δίνονται στην ICE

Διεθνή / Εντολή Τραμπ στα αεροδρόμια: Τα στοιχεία των επιβατών να δίνονται στην ICE

Μέχρι σήμερα, οι αεροπορικές εταιρείες παρείχαν στοιχεία επιβατών στην Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών κυρίως για ελέγχους που σχετίζονται με την τρομοκρατία και την εθνική ασφάλεια
THE LIFO TEAM
«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM