Σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί παραμένουν πρόσφυγες, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου

Σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί είναι πρόσφυγες στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Πάνω από 14 εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα τους το 2022. Σήμερα, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί είναι πρόσφυγες στο εξωτερικό, δηλαδή το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ουκρανίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σε έκθεσή του με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη του πολέμου, ανέφερε πως στους πρόσφυγες στο εξωτερικό θα πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 3,7 εκατομμύρια Ουκρανοί που παραμένουν εκτοπισμένοι εντός της χώρας τους.

Από τον συνολικό αριθμό εκείνων που αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες, 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, είτε από άλλες χώρες είτε από περιοχές εντός της Ουκρανίας όπου είχαν καταφύγει. «Η χώρα είναι ερειπωμένη και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και τα δεινά τους συνεχίζονται», ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΟΜ Έιμι Πόουπ στην ανακοίνωσή της.

«Ο ΔΟΜ χαιρετίζει την κυβέρνηση και τον ουκρανικό λαό για τη δύναμη και την αντίστασή τους, καθώς και τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας που φιλοξενούν εκείνους που έφυγαν για να γλιτώσουν τον πόλεμο. Δεσμευόμαστε πλήρως να ελαφρύνουμε τα βάσανα των θυμάτων της σύγκρουσης και να συμβάλουμε στην αναγέννηση της Ουκρανίας», σημειώνει παράλληλα. Υπενθυμίζεται πως ο ΔΟΜ παρείχε βοήθεια σε περίπου 6,5 εκατομμύρια Ουκρανούς στη χώρα τους καθώς και στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε 11 χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

«Όμως οι ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται και ξεπερνούν τους διαθέσιμους πόρους. Υπολογίζουμε στη στήριξη των δωρητών και των τοπικών εταίρων μας για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που μας περιμένουν ώστε να προσφέρουμε μια καλύτερη ζωή στους Ουκρανούς», σημείωσε παράλληλα ενώ τόνισε πως τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου έλαβε 957 εκατομμύρια δολάρια ως δωρεές για τον λαό της Ουκρανίας.

Η ρωσική εισβολή αποτέλεσε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι χρειάζονται 4,2 δισεκ. δολάρια μόνο το 2024 για να παράσχουν την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τους πρόσφυγες στο εξωτερικό. Ωστόσο αναφέρεται πως πλήθος των Ουκρανών που επέστρεψαν στην πατρίδα τους αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, καθώς δεν έχουν μέσα διαβίωσης, έχουν καταστραφεί πλήρως ή μερικώς τα σπίτια τους και οι υποδομές. Για τον λόγο αυτό «θα πρέπει στο εξής να επικεντρωθούμε στην οικονομική ανάκαμψη» της Ουκρανίας, είπε ο Σόντα Φεντερίκο, ο διευθυντής του ανθρωπιστικούς προγράμματος του ΔΟΜ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

Διεθνή / Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

«Ο Έπσταϊν ήταν Δημοκρατικός, και είναι πρόβλημα των Δημοκρατικών...Όλοι ξέρουν για αυτόν. Μην χάνετε τον χρόνο σας με τον Τραμπ. Έχω μια χώρα να διοικήσω!», έγραψε σε ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM