«Ο κίνδυνος είναι να μετατραπεί ο πόλεμος σε μια κρίση με δυσμενή κατάληξη εντός ωρών»

ΕΠΕΞ Ουκρανία – Ρωσία: Ένας ξεχασμένος πόλεμος Facebook Twitter
Η επίθεση στη Ρωσία συνιστά επίθεση στη διεθνή τάξη πραγμάτων, στο διεθνές δίκαιο και στον rules-based world που φτιάξαμε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


— Γιατί έχουμε ξεχάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Δεν είμαι σίγουρη ότι τον έχουμε ξεχάσει. Απλώς, όπως συνήθως γίνεται, ο νεότερος πόλεμος, στη Γάζα, έδιωξε από τα πρωτοσέλιδα την παλαιότερη είδηση. Όσο η κατάσταση παραμένει ως έχει, σιγοβράζοντας σε χαμηλή φωτιά, η προσοχή μας στρέφεται αλλού. Αν συμβεί οποιαδήποτε αλλαγή, νίκη ή ήττα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το θέμα θα αναδυθεί και πάλι. 

— Δύο χρόνια μετά, ποιο θα λέγατε ότι είναι το αποτύπωμα αυτής της σύγκρουσης; Συμφωνείτε ή όχι με την άποψη ότι οι δυτικές βεβαιότητες έχουν διαψευσθεί παταγωδώς;
Όχι, δεν συμφωνώ. Ο φόβος στην αρχή της σύγκρουσης αυτής ήταν ότι ο ρωσικός στρατός θα προέλαυνε περίπου χωρίς αντίσταση και θα έφθασε στο Κίεβο εντός ημερών. Αυτό δεν συμβαίνει. Δύο χρόνια αργότερα δεν υπάρχει ούτε συντριπτική ήττα ούτε συντριπτική νίκη. Παρακολουθούμε έναν παραδοσιακό πόλεμο χαρακωμάτων στην πρώτη γραμμή, που συμπληρώνεται με πολλά νεωτεριστικά στοιχεία, όπως η χρήση drones όχι μόνο στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα. Δύο χρόνια πριν κανείς δεν περίμενε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν σε θέση να συνδράμουν αποφασιστικά στην πολεμική προσπάθεια: δεν υπήρχαν διαδικασίες, δεν υπήρχαν όπλα και κυρίως δεν υπήρχε πολιτική βούληση.

«Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα είναι ασφαλώς καταλυτικό για την ενότητα της Δύσης και τη συνεχιζόμενη σταθερή ενίσχυση της Ουκρανίας».

Και όμως, η Ευρώπη για άλλη μία φορά μας εξέπληξε με τον δικό της αργό, περίπλοκο τρόπο. Οι ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν σαφή θέση υπέρ της Ουκρανίας και κατά της Ρωσίας, επιβάλλοντας κυρώσεις και ενισχύοντας την πολεμική προσπάθεια με χρήματα και όπλα. Στην πορεία δημιουργούν, αργά αλλά σταθερά, μια ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενισχύοντας τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ, και μάλιστα εν όψει της πιθανότητας να δούμε τις ΗΠΑ να αποσύρονται από την πρώτη γραμμή άμυνας της Δύσης.  

cover
Μαρία Γαβουνέλη, 
καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ

— Ποια μηνύματα θέλησε να στείλει ο Πούτιν μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης;
Πολύ απλά ότι είναι ακόμη εδώ. Φαίνεται ότι τα πράγματα πάνε λιγότερο άσχημα για τη ρωσική πλευρά αυτή την δεύτερη επέτειο της έναρξης του πολέμου και θεώρησε σκόπιμο να υπενθυμίσει τη στρατηγική σημασία της χώρας του, η οποία παραδοσιακά έχει πολλούς ανθρώπους να στείλει στο μέτωπο και ποτέ δεν νοιάζεται αν θα επιβιώσουν ή όχι.

Το γεγονός ότι η αμερικανική προεκλογική σκηνή βρίσκεται σε οργασμό, με σοβαρή προοπτική την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, έπαιξε επίσης τον ρόλο του. Σε μια ορθολογική διαδικασία, η χωρίς αντίλογο παρέμβασή του θα μπορούσε να έχει και το αντίστροφο αποτέλεσμα, κανείς όμως δεν θεώρησε την παρούσα αμερικανική πολιτική διαπάλη ορθολογική.

— Πιστεύετε ότι έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες της Δύσης;
Όχι. Η επίθεση στην Ουκρανία συνιστά επίθεση στη διεθνή τάξη πραγμάτων, στο διεθνές δίκαιο και στον rules-based world που φτιάξαμε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία, με όλα τους τα προβλήματα, εξασφαλίζουν ειρήνη και ανάπτυξη για όλο τον κόσμο εδώ και 75 χρόνια. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που η Δύση κινήθηκε τόσο γρήγορα, απομονώνοντας τη Ρωσία και τραβώντας έντονες διαχωριστικές γραμμές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να ενισχύουν με κάθε τρόπο την Ουκρανία, ακόμη και αν τελικώς αποσυρθούν από την προσπάθεια αυτή οι ΗΠΑ. Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι καθώς ο καιρός περνά δεν θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση της κρίσης.     

— Τι ρόλο θεωρείτε ότι θα παίξουν οι κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.;
Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα είναι ασφαλώς καταλυτικό για την ενότητα της Δύσης και τη συνεχιζόμενη σταθερή ενίσχυση της Ουκρανίας. Ακόμη όμως και στο χειρότερο σενάριο (σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ και η Δύση θα διασπαστεί), οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τις αρχές και τους κανόνες πάνω στους οποίους στήσαμε την κοινή μας πορεία. Μιλάμε πολύ για την ενίσχυση της ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές εκλογές, θα ήθελα όμως να διατηρήσω έναν τόνο αισιοδοξίας.

Οι διαδηλώσεις στη Γερμανία καταδεικνύουν ότι η πορεία προς μια αυταρχική, ξενοφοβική Ευρώπη δεν είναι προδιαγεγραμμένη. Στην Ολλανδία ακόμα δεν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση με τον Χερτ Βίλντερς. Η Γαλλία ανακαλύπτει, έστω και καθυστερημένα, τη ρωσική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία και αντιδρά. Ακόμα και η Ιταλία, που θα μπορούσε να προκαλέσει πάρα πολύ μεγάλη ζημιά στην ευρωπαϊκή ενότητα, αποδεικνύεται στην πράξη αρκούντως παραδοσιακή στην προσέγγισή της. Έχω την αίσθηση ότι το τιμόνι της Ευρώπης δεν θα αλλάξει σημαντικά κατεύθυνση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μας περιμένουν ήρεμες θάλασσες και ανέφελος ουρανός. 

— Πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος; Τι θα μας απαντούσατε;
Κάνε με προφήτη, να σε κάνω πλούσιο. Νομίζω ότι αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα πρέπει να σκεφθούμε μια πιθανή λύση για την Ουκρανία, ενδεχομένως μετά από μια προσωρινή εκεχειρία. Ο κίνδυνος αυτήν τη στιγμή είναι να μετατραπεί ο πόλεμος αυτός σε μια κρίση που μπορεί να έχει δυσμενή κατάληξη εντός ωρών – το παράδειγμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου οι Αρμένιοι βίωσαν τη δική τους «μικρασιατική καταστροφή», δεν πρέπει να μας διαφεύγει.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ