Οι Αμερικανοί νεοναζί εγκαταλείπουν την Ουκρανία

Οι Αμερικανοί Νεοναζί εγκαταλείπουν την Ουκρανία Facebook Twitter
Ο Κρίστοφερ Πόλχαουζ, ηγέτης του αμερικανικού νεοναζιστικού δικτύου Blood Tribe, σε συγκέντρωση νεοναζί στη Φλόριντα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Φωτ.: Stephanie Keith/Getty Images
0

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ του πολέμου στην Ουκρανία, που κάποτε αποτελούσε δημοφιλή προορισμό για τους Αμερικανούς ακροδεξιούς εξτρεμιστές, πολλοί από το υπόγειο ακροδεξιό κίνημα στις ΗΠΑ αποκηρύσσουν με ζήλο τη συμμετοχή στη σύγκρουση και συμβουλεύουν τους οπαδούς τους να μείνουν μακριά. Οι εξτρεμιστές βλέπουν πλέον την επερχόμενη εκλογική χρονιά ως κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους προκειμένου να εστιάσουν τον ακτιβισμό τους στο εσωτερικό μέτωπο.

Σε ένα ηχητικό μήνυμά του στο Telegram στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, ο πρώην πεζοναύτης Κρίστοφερ Πόλχαουζ, ηγέτης του νεοναζιστικού δικτύου Blood Tribe, γνωστού για τις ρατσιστικές και ομοφοβικές κορόνες του, είπε στους οπαδούς του ότι δεν επιτρέπει πλέον στα «παιδιά» του να συμμετάσχουν στη σύγκρουση. «Θα συνεχίσω να υποστηρίζω τον αγώνα του λαού εκεί», δήλωσε ο Πόλχαουζ, «αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψω στους δικούς μας να σπαταλήσουν μόχθο και αίμα σ’ αυτόν τον πόλεμο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι αρκετά από τα μέλη της οργάνωσής του ήταν «πολύ ενθουσιασμένοι και ετοιμάζονταν να πάνε στην Ουκρανία», τελικά αποφασίστηκε να επικεντρωθούν στον εγχώριο ακτιβισμό, μη βλέποντας κανένα όφελος πλέον από την ενεργή συμμετοχή τους στον πόλεμο.

Το αν ο Πόλχαουζ μιλούσε ποτέ σοβαρά για τον πόλεμο είναι ένα άλλο ερώτημα. Κάποιοι στο ευρύτερο νεοναζιστικό κίνημα των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ένα είδος live-action παιχνιδιού ρόλων για να χτίσουν τη μαχητική τους αξιοπιστία, ακόμη και αν οι ιστορίες για τα κατορθώματά τους δεν ήταν αληθινές. Ο Κεντ ΜακΛέλαν, από τη Φλόριντα, πρώην συνεργάτης του Πόλχαουζ και γνωστός με το ψευδώνυμο Boneface, αποκαλύφθηκε τελικά ότι όσα έλεγε για τα ανδραγαθήματά του στο ουκρανικό μέτωπο πέρσι το καλοκαίρι ήταν όλα ψέματα.

Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα επιφανές ακροδεξιό έντυπο που συνδέεται με τη διαλυμένη αμερικανική νεοναζιστική τρομοκρατική ομάδα Atomwaffen Division, δήλωνε ότι ο πόλεμος όχι μόνο «δεν έχει πια σημασία για εμάς», αλλά ο στόχος είναι πλέον ξεκάθαρα «να επικεντρωθούμε εκ νέου σε αμερικανικά ζητήματα».

Μέσα στον ευρύτερο ιστό των νεοναζιστικών οργανώσεων, η κουβέντα για την Ουκρανία έχει σχεδόν εξατμιστεί με τη σύγκρουση στη Γάζα και τα εσωτερικά ζητήματα να επισκιάζουν αυτό που μέχρι πρόσφατα ήταν ένα παγκόσμιο γεγονός με υψηλή θεαματικότητα. Βλέποντας ότι δεν έχει καμία αξία η αποστολή ανδρών για να αποκτήσουν πολεμική εμπειρία στην πρώτη γραμμή, με πολύ υψηλό το ρίσκο σύλληψης ή θανάτου, οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές των ΗΠΑ βλέπουν πλέον την Ουκρανία ως μια σύγκρουση με ελάχιστα για τους ίδιους οφέλη.

Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα επιφανές ακροδεξιό έντυπο που συνδέεται με τη διαλυμένη αμερικανική νεοναζιστική τρομοκρατική ομάδα Atomwaffen Division, δήλωνε ότι ο πόλεμος όχι μόνο «δεν έχει πια σημασία για εμάς», αλλά ο στόχος είναι πλέον ξεκάθαρα «να επικεντρωθούμε εκ νέου σε αμερικανικά ζητήματα». Πρόκειται για αντίληψη που θυμίζει τις δηλώσεις των ρεπουμπλικανών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ και Ρον ΝτεΣάντις, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «ένα μακρινό πρόβλημα».

Ο Joshua Fisher-Birch, αναλυτής της σύγχρονης ακροδεξιάς για το Counter Extremism Project, έχει παρακολουθήσει την εξέλιξη της σχέσης των ακροδεξιών εξτρεμιστών με την Ουκρανία. «Η διαδικτυακή συζήτηση στους κόλπους της αμερικανικής ακροδεξιάς σχετικά με το ταξίδι στην Ουκρανία και την αποστολή εθελοντών για να πολεμήσουν ενάντια στη ρωσική εισβολή έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο», δηλώνει, επισημαίνοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η κουβέντα για τη συμμετοχή στον πόλεμο «είτε δεν ήταν ποτέ σοβαρή», είτε ήταν μια απροκάλυπτη «προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα μέσω crowdfunding», είτε εγκαταλείφθηκε «λόγω της βάναυσης πραγματικότητας της σύγκρουσης», είτε «δεν αποτελούσε πλέον ορατό στόχο για το αμερικανικό νεοναζιστικό κίνημα».

Για πολλούς από τους Ευρωπαίους νεοναζί, αντιθέτως, η σύγκρουση βρίσκεται στο κατώφλι τους. Ευρωπαίοι ακροδεξιοί εθνικιστές από τη Σκανδιναβία, την Πολωνία, τη Λευκορωσία αλλά και τη Ρωσία, μεταξύ άλλων, έχουν υπηρετήσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο πλευρό των Ουκρανών. Αλλά για πολλούς Αμερικανούς εξτρεμιστές, η πραγματική συνθήκη της ένταξης στη σύγκρουση ενέχει πρακτικές και υλικοτεχνικές δυσκολίες, καθώς και μεγάλο βαθμό κινδύνου για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα «στην άλλη άκρη του κόσμου».

Με στοιχεία από The Guardian

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνωμοσιολόγοι, ομοφοβικοί, νεοναζί: 10 λογαριασμοί του Twitter που επανέφερε ο Μασκ

Κακομαθημένοι ολιγάρχες / Συνωμοσιολόγοι, ομοφοβικοί, νεοναζί: 10 λογαριασμοί του Twitter που επανέφερε ο Μασκ

Ο Μασκ θέλοντας να παραστήσει τον Μπάτμαν της ελευθερίας του λόγου, κατέληξε ένας Τζόκερ, ηγέτης ενός στρατού συνωμοσιολόγων, ομοφοβικών, αντισημιτών, ακόμα και δεδηλωμένων νεοναζί.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από το Ιράν

Οπτική Γωνία / Ο Τραμπ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από το Ιράν

Εδώ και χρόνια αξιωματούχοι μιλούσαν για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η αποσταθεροποίηση του Ιράν, και η δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος τώρα τους επαληθεύει.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Όταν έκλεισα τα social media, φοβήθηκα ότι θα γίνω αόρατη»

Οπτική Γωνία / «Όταν έκλεισα τα social media, φοβήθηκα ότι θα γίνω αόρατη»

Η Μαρία Πετροπούλου πίστευε ότι θα χάσει τους φίλους της. Έναν χρόνο αργότερα, μιλά για λιγότερο άγχος και πιο ουσιαστικές σχέσεις. Ειδικοί ψυχικής υγείας εξηγούν γιατί όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν την αποσύνδεση, επανεξετάζοντας τον ρόλο των social media στη ζωή τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούμε να αντισταθούμε στον ολοκληρωτικό πόλεμο;

Οπτική Γωνία / Μπορούμε να αντισταθούμε στον ολοκληρωτικό πόλεμο;

Οι πολεμικές επιχειρήσεις σε Ουκρανία και Ιράν και ο τρόπος που διεξάγονται παρασύρουν εμπλεκόμενους και μη σε μια λογική που βλέπει παντού γκρίζες ζώνες, κάνοντας την προστασία των αμάχων όλο και πιο δύσκολη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ
Η δηλητηριώδης πολιτική του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Η δηλητηριώδης πολιτική του Τραμπ

Σε έναν κόσμο στον οποίο βασιλεύει η προπαγάνδα του Αμερικανού Προέδρου και του Ίλον Μασκ, η έννοια της ενσυναίσθησης υπονομεύεται πια συστηματικά, δίνοντας τη θέση της στην απανθρωποποίηση και τη μισαλλοδοξία.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
H ριζοσπαστική καλοσύνη της Τζέιν Φόντα

Οπτική Γωνία / H ριζοσπαστική καλοσύνη της Τζέιν Φόντα

Δύο λέξεις που χρησιμοποίησε η ακτιβίστρια ηθοποιός, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, και συνοψίζουν την αντίσταση στη μυθοποίηση του κακού, σε όσους αντλούν απόλαυση καταναλώνοντας φασιστικές ιδέες και αισθήματα.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μαντρί στον 16ο όροφο: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ρεπορτάζ / Μαντρί στην Αθήνα: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ένα αυτοσχέδιο αγρόκτημα σε ταράτσα πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τα όρια της αστικής γεωργίας. Πόσο εφικτή είναι η αυτάρκεια μέσα στην πόλη και πού σταματά, όταν τίθενται ζητήματα υγείας, νομιμότητας και ευζωίας των ζώων;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Οπτική Γωνία / Πώς η κρίση με το Ιράν απειλεί ενέργεια, τρόφιμα και τιμές;

Είναι ρεαλιστικό ένα διπλωματικό φρένο αυτήν τη στιγμή ή η κλιμάκωση θεωρείται πιθανή; Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Οπτική Γωνία / Πίτερ Φράνκοπαν: «Ποιος νοιάζεται για την Ευρώπη;»

Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της εποχής μας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας, μιλά για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και εξηγεί γιατί επιβιώνουν ακόμη οι θεοκρατίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ