Νετανιάχου: «Θα πιάσουμε τα τελευταία τρομοκρατικά τάγματα της Χαμάς στη Ράφα, είναι το τελευταίο προπύργιο»

Νετανιάχου: «Θα πιάσουμε τα τελευταία τρομοκρατικά τάγματα της Χαμάς στη Ράφα, είναι το τελευταίο προπύργιο» Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Ράφα βρίσκεται υπό τον φόβο ισραηλινής επίθεσης, με τη Χαμάς να εκφράζει φόβους για «δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Η Ράφα βρίσκεται νότια της Λωρίδας της Γάζας και σε αυτή βρίσκονται τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι οι περισσότεροι από τους οποίους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν εκεί προκειμένου να γλυτώσουν. Συγκεκριμένα αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των αμάχων με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποκαλεί την περιοχή το «τελευταίο προπύργιο» της Χαμάς. Ήδη από εχθές υπήρχαν αναφορές πως είχαν ξεκινήσει στην πόλη βομβαρδισμοί των IDF.

Tην Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έδωσε εντολή στον στρατό να εκπονηθούν σχέδια για στρατιωτική επιχείρηση και λίγες ώρες μετά να σχεδιάσουν πως θα φύγει από την περιοχή ο άμαχος πληθυσμός. «Η νίκη είναι κοντά. Θα τα καταφέρουμε. Θα πιάσουμε τα τελευταία τρομοκρατικά τάγματα της Χαμάς στη Ράφα, που είναι το τελευταίο προπύργιο. Θα τα καταφέρουμε διασφαλίζοντας παράλληλα ένα ασφαλές πέρασμα για τον άμαχο πληθυσμό για να μπορέσει να φύγει» από το σημείο, δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC News, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα. 

Η πιθανή επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα προκαλεί ανησυχία στο εξωτερικό και κυρίως στη Σαουδική Αραβία, της οποίας η διπλωματία προειδοποίησε χθες για «πολύ σοβαρές συνέπειες» για τον άμαχο πληθυσμό από μια επίθεση στη Ράφα. «Η συνεχής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου υπογραμμίζει την ανάγκη για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εμποδιστεί το Ισραήλ να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ριάντ.

Εχθές εξαπολύθηκαν νέα ισραηλινά πλήγματα με στόχο τη Ράφα, με αποτέλεσμα πέντε αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με πηγές από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι δύο υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώθηκαν σε ένα από τα πλήγματα αυτά.

Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε πως μία πιθανή επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, που θα ισοδυναμούσε με «αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή». «Επαναλαμβάνω την προειδοποίηση που απηύθυναν αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ σύμφωνα με την οποία μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε μια αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή και σοβαρές εντάσεις με την Αίγυπτο. Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση τω ομήρων και η διακοπή των εχθροπραξιών είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM