Πόλεμος στη Γάζα: Η Χαμάς προτείνει 4,5 μήνες εκεχειρία, απελευθέρωση των ομήρων και απόσυρση του ισραηλινού στρατού

Πόλεμος στη Γάζα: Τι προτείνει το σχέδιο της Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Διάρκεια τεσσερισήμισι μηνών προβλέπεται να έχει η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο της Χαμάς, όπου θα αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι, το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του και θα επιτευχθεί συμφωνία για ένα τέλος στον πόλεμο.

Η πρόταση της Χαμάς έρχεται εν μέσω της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα διπλωματικής ώθησης για μια παρατεταμένη παύση των εχθροπραξιών. Ωστόσο το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει δημοσίως, ενώ η τελευταία του τοποθέτηση θέλει τα ισραηλινά στρατεύματα να επιμένουν μέχρι την εξάλειψη της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Το προσχέδιο της αντιπρότασης της Χαμάς προβλέπει τρεις φάσεις εκεχειρίας διάρκειας 45 ημερών η καθεμία, σύμφωνα με το Reuters. Οι μαχητές θα ανταλλάξουν τους υπόλοιπους όμηρους που πήραν στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Η ανοικοδόμηση της Γάζας θα ξεκινήσει, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν πλήρως και θα υπάρξει ανταλλαγή νεκρών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, στη διάρκεια των 45 ημερών της πρώτης φάσης, όλες οι Ισραηλινές όμηροι, οι άρρενες κάτω των 19 ετών και οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι θα αφεθούν ελεύθεροι, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από ισραηλινές φυλακές. Το Ισραήλ θα αποσύρει επίσης τα στρατεύματά του από κατοικημένες περιοχές στη διάρκεια της πρώτης φάσης.

Η εφαρμογή της δεύτερης φάσης δεν θα ξεκινήσει μέχρι οι πλευρές να καταλήξουν «σε έμμεσες συνομιλίες σχετικά με τις απαιτήσεις που χρειάζονται προκειμένου να τελειώσουν οι αμοιβαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις και να υπάρξει επιστροφή σε πλήρη ηρεμία». Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των υπόλοιπων αρρένων ομήρων και «την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων εκτός των συνόρων όλων των περιοχών της Λωρίδας της Γάζας».

Η τρίτη φάση θα αφορά στα πτώματα τα οποία θα ανταλλαγούν. Η εκεχειρία θα αυξήσει επίσης τη ροή τροφίμων και άλλης βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμό και τεράστιες ελλείψεις βασικών προϊόντων.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφθασε στη διάρκεια της νύχτας στο Ισραήλ αφού συνάντησε τους επικεφαλής των μεσολαβητών του Κατάρ και της Αιγύπτου στην πιο σοβαρή διπλωματική προσπάθεια μέχρι τώρα στον πόλεμο με σκοπό την επίτευξη μιας παρατεταμένης εκεχειρίας.

Τι απαντά το Ισραήλ στην πρόταση της Χαμάς

Υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι ορισμένα αιτήματα της Χαμάς για μια νέα συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 13.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αξιωματούχος, τον οποίο δεν κατονόμασε, είπε ότι οι ισραηλινές αρχές θα συζητήσουν αν θα απορρίψουν την πρόταση της Χαμάς κατηγορηματικά ή αν θα ζητήσουν εναλλακτικούς όρους.

Νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Χαμάς πρότεινε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός με βάση το οποίο θα σιγήσουν τα όπλα στη Γάζα για τεσσερισήμισι μήνες, στη διάρκεια των οποίων όλοι οι όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι, το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας και θα επιτευχθεί συμφωνία για ένα τέλος στον πόλεμο. Η πρόταση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης μαχητών --απάντηση σε μια προσφορά που έστειλαν την περασμένη εβδομάδα μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ-- έρχεται εν μέσω της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα διπλωματικής ώθησης για μια παρατεταμένη παύση των εχθροπραξιών.

Παράλληλα, κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι «εξετάζουν διεξοδικά» μια νέα πρόταση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας που παρουσίασαν οι διαπραγματευτές του Κατάρ.

«Λάβαμε ενημέρωση, λάβαμε ειδοποίηση από τους διαπραγματευτές του Κατάρ. Την εξετάζουμε. Η Μοσάντ εξετάζει διεξοδικά αυτό που μας παρουσιάστηκε», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Αβί Χάιμαν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 19:30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM
Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Διεθνή / Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Εκατοντάδες πτήσεις ματαιώθηκαν ή ανακατευθύνθηκαν μετά τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – Ποια είναι τα δικαιώματα αποζημίωσης, τι προβλέπεται για την ασφαλιστική κάλυψη και πώς οργανώνονται οι πτήσεις επαναπατρισμού
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Σε 4ετή φυλάκιση με αναστολή καταδικάσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν

Διεθνή / Γαλλία: Σε 4ετή φυλάκιση με αναστολή καταδικάσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν

Περίπου 8 χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για την εικονική απασχόληση της συζύγου του που οδήγησαν στην καταδίκη του για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος - Το πρόστιμο που πρέπει να πληρώσει
LIFO NEWSROOM