Κομισιόν: Πρόταση για αυστηροποίηση των ποινών για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Η EE υπέβαλε πρόταση που διευρύνει τα αδικήματα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση που διευρύνει τον ορισμό των αδικημάτων και θεσπίζει αυστηρότερες ποινές για τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η απειλή της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι πραγματική και έχει αυξηθεί σε ολόκληρη την ΕΕ. Μόνο μέσα στο 2022 υπήρξαν 1,5 εκατομμύριο καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην ΕΕ. Ένα στα πέντε παιδιά υποφέρει από κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου.

Το διαδίκτυο έχει επιδεινώσει σημαντικά την εξάπλωση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, επιτρέποντας στους δράστες να συναντώνται διαδικτυακά και να ανταλλάζουν άμεσα βίντεο και φωτογραφίες σοβαρής σεξουαλικής βίας κατά παιδιών. 

Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ στον τομέα αυτό συμφωνήθηκαν το 2011. Πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις τελευταίες εξελίξεις και να ενισχύουν την πρόληψη και την προστασία των θυμάτων. Βασικές πτυχές της πρότασης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

• Διεύρυνση του ορισμού των ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε όλα τα κράτη μέλη: τα νέα αυτά αδικήματα περιλαμβάνουν τη ζωντανή μετάδοση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και την κατοχή και ανταλλαγή παιδοφιλικών εγχειριδίων. Οι νέοι κανόνες επικαιροποιούν επίσης τους ορισμούς του εγκλήματος ώστε να συμπεριληφθεί το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε υλικό βαθυπαραποίησης (deep fakes) ή υλικό που παράγεται από ΤΝ.

• Ενίσχυση της δίωξης, της πρόληψης και της στήριξης: Η πρόταση θα ορίσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα θύματα μπορούν να καταγγείλουν τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν και να ασκήσουν αγωγή κατά του δράστη. Οι νέοι κανόνες θα παρέχουν επίσης στα θύματα δικαίωμα χρηματικής αποζημίωσης για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων βλαβών που προκαλεί η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Επιπλέον, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να θεσπίσουν μηχανισμό συντονισμού για τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων προγραμμάτων για την πρόληψη και την παροχή βοήθειας στα θύματα.

• Ενίσχυση της πρόληψης: Τα κράτη μέλη καλούνται επίσης να εντείνουν τις επενδύσεις στην ευαισθητοποίηση, ιδίως όσον αφορά τους διαδικτυακούς κινδύνους, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το διαδίκτυο είναι ασφαλέστερο και καλύτερο για τα παιδιά και τους νέους. Επιπλέον, οι νέες απαιτήσεις θα διασφαλίζουν ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων για δραστηριότητες που συνεπάγονται στενή επαφή με παιδιά και οι οργανώσεις που ασχολούνται με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών θα πρέπει να ζητούν το ποινικό μητρώο των υποψηφίων.

• Θα καταστεί επίσης υποχρεωτική η καταγγελία αδικήματος τουλάχιστον από επαγγελματίες που εργάζονται σε στενή επαφή με παιδιά με στόχο την αντιμετώπιση μιας σημαντικής πρόκλησης στις προσπάθειες για την ανάσχεση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι «το έργο μας για την οικοδόμηση μιας Ένωσης Ασφάλειας της ΕΕ περιλαμβάνει την καταστολή του ειδεχθούς εγκλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Κλείνουμε τα κενά που επιτρέπουν στους εγκληματίες να διαπράττουν τα εγκλήματά τους - τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου. Με μια νέα δέσμη ποινικών νόμων, θα καταστήσουμε ευκολότερη την άσκηση δίωξης των δραστών, θα διευκολύνουμε τις έρευνες και θα παράσχουμε καλύτερη στήριξη στα θύματα. Δίνουμε επίσης νέα έμφαση στην πρόληψη, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε μόνο περιστατικά εκμετάλλευσης, αλλά θα εξαλείψουμε προδραστικά τις συνθήκες που ευνοούν πρωτίστως την εκμετάλλευση».

Τώρα εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν την πρόταση. Μόλις εκδοθεί, η νέα οδηγία θα τροποποιήσει την ισχύουσα οδηγία και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Εάν είστε επιζώντα βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ή trafficking ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει άτομο που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω,  τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]r

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Διεθνή / Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Η Moët Hennessy είναι αντιμέτωπη με την αγωγή της Μαρίας Γκασπάροβιτς που ξεδίπλωσε ντόμινο αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση, διακρίσεις λόγω φύλου και άδικες απολύσεις 
LIFO NEWSROOM
Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Διεθνή / Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Παρά την προεκλογική υπόσχεση για εμπορικές συμφωνίες με όλο τον κόσμο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει μόνο τρεις. Πιο κοντά σε συμφωνία οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την απειλή δασμών-μαμούθ.
LIFO NEWSROOM
Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Ελλάδα / Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Το Eternity C, ελληνόκτητο πλοίο υπό λιβεριανή σημαία, είχε δεχθεί επίθεση τη Δευτέρα από πλωτά drones και ρουκέτες και βυθίστηκε λίγες ώρες αργότερα
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς και πολιτικές προκλήσεις, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία του εν μέσω εσωτερικών και διεθνών πιέσεων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη καλείται να δημιουργήσει αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων σε περίπτωση νέας πανδημίας ή εισβολής

Διεθνή / Σχέδιο για δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων, φαρμάκων και γεννητριών, υπό τον φόβο νέας πανδημίας στην Ευρώπη

«Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε… διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταδοτικές ασθένειες. Αυτοί δεν είναι πια μακρινοί κίνδυνοι»
LIFO NEWSROOM
Γιατί οι New York Times υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Ζοχράν Μαμντάνι;

Διεθνή / Γιατί οι New York Times υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Ζοχράν Μαμντάνι;

Με μια σειρά άρθρων γνώμης, ένα κύριο άρθρο και ένα «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ, οι New York Times μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε σταυροφορία εναντίον του Μαμντάνι, σύμφωνα με την πρώην αρχισυντάκτρια της εφημερίδας και νυν συνεργάτρια του Guardian, Μάργκαρετ Σάλιβαν.
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ήρθε μετά την αποτυχία των αμερικανικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τη θέση της
LIFO NEWSROOM
Ψήφος δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Διεθνή / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει σπάνια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας στο φως τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και ζητήματα διαφάνειας στη διακυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Διεθνή / Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν πρωτοβουλία να διακόψουν τη χρήση smartphone και social media για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία, την ασφάλεια και την συγκέντρωσή τους
LIFO NEWSROOM
Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

Διεθνή / Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

«Όταν εξετάστηκαν τα κομμάτια του, συνειδητοποιήσαμε: "Θεέ μου, είναι αρειανός". Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στον πλανήτη μας », δηλώνει η αντιπρόεδρος του οίκου
LIFO NEWSROOM