Γκρέτα Τούνμπεργκ: Εμφανίστηκε στο δικαστήριο φορώντας παλαιστινιακή καφίγια

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Εμφανίστηκε στο δικαστήριο φορώντας παλαιστινιακή καφίγια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Με παλαιστινιακή καφίγια εμφανίστηκε η Γκρέτα Τούνμπεργκ σήμερα στο Λονδίνο, όπου ξεκινάει η δίκη της μετά τις κατηγορίες για διατάραξη της δημόσιας τάξης κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ με την επιλογή της να φορέσει την παλαιστινιακή καφίγια έστειλε το δικό της μήνυμα σχετικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ζητώντας εμμέσως την κατάπαυση του πυρός.

Η δίκη της Σουηδής ακτιβίστριας για το κλίμα ξεκίνησε σήμερα στο δικαστήριο του Γουεστμίνστερ στις 10:00 το πρωί, καθώς η ίδια κατηγορείται για διατάραξη δημόσιας τάξης έξω από χώρο στον οποίο διεξαγόταν διεθνής σύνοδος ενεργειακής πολιτικής και οικονομίας, στο Λονδίνο. Πρόκειται για το Energy Intelligence Forum, μια ετήσια συνάντηση των εταιρειών ενέργειας, στην οποία συμμετείχαν στελέχη μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και πολιτικοί.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε αθώα στην κατηγορία, σε πρώτη ακροαματική διαδικασία τον Νοέμβριο, όπως και οι άλλοι τέσσερις ακτιβιστές που παρουσιάστηκαν μαζί της σήμερα στο δικαστήριο. Σε περίπτωση όμως που κριθεί ένοχη και καταδικαστεί, μπορεί να της επιβληθεί πρόστιμο έως και 2.500 στερλινών, δηλαδή σχεδόν 3.000 ευρώ.

Εκείνη την ημέρα οι ακτιβιστές υποδέχθηκαν τους μετέχοντες φωνάζοντας «ντροπή σας» και κρατώντας πανό στα οποία αναγραφόταν «Σταματήστε το Ρόουζμπανκ», ή «το Ρόουζμπανκ θα σας σκοτώσει», αναφερόμενοι σε αμφιλεγόμενο κοίτασμα πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα, την εκμετάλλευση του οποίου ενέκρινε το Λονδίνο τον Σεπτέμβριο.

«Πίσω από αυτές τις κλειστές πόρτες (…) πολιτικοί που δεν ορθώνουν το ανάστημά τους συνάπτουν συμφωνίες και συμβιβασμούς με τους λομπίστες του καταστροφικού τομέα των ορυκτών καυσίμων», είχε δηλώσει η Γκρέτα Τούνμπεργκ σε δημοσιογράφους, προτού τη βάλουν σε όχημα της αστυνομίας. Η νεαρή ακτιβίστρια διώκεται επειδή δεν συμμορφώθηκε με την σύσταση της αστυνομίας του Λονδίνου να μην αποκλείσουν οι διαδηλωτές τον δρόμο στον οποίο βρισκόταν το κτίριο όπου διεξαγόταν το φόρουμ.

Αφού αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση, πήρε ξανά την επομένη μέρος σε νέα διαδήλωση μπροστά από το πεντάστερο ξενοδοχείο του Λονδίνου στο οποίο διεξαγόταν το φόρουμ μαζί με εκατοντάδες άλλους ακτιβιστές.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Εμφανίστηκε στο δικαστήριο φορώντας παλαιστινιακή καφίγια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Γκρέτα Τούνμπεργκ έρχεται αντιμέτωπη με τον νόμο έπειτα από διαμαρτυρία της. Το 2023 απομακρύνθηκε από την αστυνομία μαζί με άλλους διαδηλωτές καθώς διαδήλωσαν ενάντια στην κατεδάφιση του γερμανικού χωριού Lützerath για την επέκταση ενός ανθρακωρυχείου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπουνγκα μπουνγκα» του Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Διεθνή / Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Η αξία του ακινήτου εκτιμάται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και αν επιτευχθεί πώληση σε αυτή την τιμή, θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ακριβότερες ιδιωτικές κατοικίες παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Ζοχράν Μαμντάνι: Ο «αυτοαπασχολούμενος ράπερ» που διεκδικεί τη δημαρχία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μαμντάνι ή «αυτοαπασχολούμενος ράπερ»: Η καλλιτεχνική ταυτότητα του μεγάλου φαβορί για τη δημαρχία στη Νέα Υόρκη

Ο πιθανός επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης που κάποτε ράπαρε για την κοινή του καταγωγή «με ένα τσαπάτι» - Η σχέση του με την Τέχνη και οι συνεργασίες του
LIFO NEWSROOM
Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Διεθνή / Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Στον πόλεμο στην Ουκρανία, γυναίκες στρατιώτες συνεχίζουν να υπηρετούν ακόμη και κατά την εγκυμοσύνη τους, αντιμετωπίζοντας κινδύνους, έλλειψη υποστήριξης και σεξισμό, για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ όπως όλα δείχνουν παίρνει τον ρόλο του ως πατέρας του μελλοντικού βασιλιά τόσο σοβαρά, όσο και τον ρόλο του ως μελλοντικός βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Διεθνή / Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Η κυβέρνηση Ζελένσκι χαλαρώνει τον κανόνα που απαγόρευε την έξοδο ανδρών από την Ουκρανία - Τι ισχύει για τους 18-22 ετών, οι ανησυχίες για τη μετανάστευση νέων και το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση
LIFO NEWSROOM