Χαμάς: «Δεν υπάρχει περίπτωση» οι όμηροι να επιστρέψουν μετά τη στάση Νετανιάχου

Χαμάς: «Δεν υπάρχει περίπτωση» οι όμηροι να επιστρέψουν μετά τη στάση Νετανιάχου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η προοπτική μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατά η Χαμάς φάνηκε να υποχωρεί, αφού αξιωματούχος της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης είπε ότι η απόρριψη των όρων τους από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμαινε ότι δεν υπήρχε «καμία πιθανότητα» επιστροφής των ομήρων.

Ο Νετανιάχου χθες απέρριψε τους όρους της Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου, οι οποίοι, όπως είπε, περιελάμβαναν την παραμονή της Χαμάς στην εξουσία και την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από το έδαφος. Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι της Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι η άρνηση του Νετανιάχου να τερματίσει τη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα «σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής των Ισραηλινών ομήρων», οι οποίοι υπολογίζεται ότι είναι περίπου 130.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες πιέσεις για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά σε χθεσινή δήλωσή του και μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Χαμάς, που χαρακτήριζε «αναγκαία» της επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, στις «ισραηλινές συνωμοσίες» ανέφερε ότι οι απαιτήσεις της Χαμάς περιλαμβάνουν «την αποχώρηση των δυνάμεών μας από τη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των δολοφόνων και βιαστών και την παραμονή της Χαμάς. Απορρίπτω κατηγορηματικά τους όρους παράδοσης των τεράτων της Χαμάς», πρόσθεσε.

Πιέσεις προς τον Νετανιάχου από συγγενείς ομήρων της Χαμάς

Το βράδυ της Κυριακής, μέλη της οικογένειας των ομήρων ξεκίνησαν μια διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων του Ισραήλ είπε ότι οι διαδηλωτές θα παραμείνουν εκεί έως ότου «ο πρωθυπουργός πει ναι σε μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων».

Η ομάδα υπεράσπισης απαίτησε από τον Νετανιάχου «να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα εγκαταλείψουμε πολίτες, στρατιώτες και άλλους που απήχθησαν στην επίθεση του Οκτωβρίου. Εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να θυσιάσει τους ομήρους, θα πρέπει να επιδείξει ηγετικό ρόλο και να μοιραστεί με ειλικρίνεια τη θέση του με το ισραηλινό κοινό».

Σε μία συμφωνία στα τέλη Νοεμβρίου που έγινε με τη συμβολή των ΗΠΑ, Κατάρ και Αιγύπτου, περισσότεροι από 100 από τους εκτιμώμενους 240 ομήρους που αιχμαλωτίστηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια επίθεσης από μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ελευθερώθηκαν με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Έκτοτε, πολλές απόπειρες για την εξασφάλιση νέας κατάπαυσης του πυρός απέτυχαν. Ο Νετανιάχου έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να συνεχίσει την επίθεση στη Γάζα μέχρι την «ολική νίκη» απέναντι στη Χαμάς, αλλά σχολιαστές στο Ισραήλ αμφισβητούν τη διεξαγωγή του πολέμου, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι της επίθεσης δεν είναι ρεαλιστικοί, κατηγορώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για αναποφασιστικότητα.

Στη σθεσινή του δήλωση, ο Νετανιάχου επανέλαβε επίσης την έντονη γραμμή του για το ζήτημα του παλαιστινιακού κράτους. «Δεν θα κάνω συμβιβασμούς για τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας όλων των εδαφών δυτικά του ποταμού Ιορδάνη», είπε.

Το Σάββατο, ο Νετανιάχου είχε απορρίψει και την έκκληση Μπάιντεν για ένα παλαιστινιακό κράτος μετά τον πόλεμο. Το γραφείο του ανέφερε ότι σε συνομιλίες την Παρασκευή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου επανέλαβε την πολιτική του ότι μετά την καταστροφή της Χαμάς το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα για να διασφαλίσει ότι η περιοχή δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ, μια απαίτηση που έρχεται σε αντίθεση με την απαίτηση για Παλαιστινιακή κυριαρχία».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

Διεθνή / Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

«Μέσω της ανάπτυξης μεταλλικών-οργανικών πλαισίων, οι βραβευθέντες έχουν προσφέρει στους χημικούς νέες ευκαιρίες για την επίλυση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο φορέας απονομής του βραβείου
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Η 17χρονη κόρη της δημάρχου Ιρίς Στάλτσερ βασική ύποπτη της δολοφονίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση η δήμαρχος - Η 17χρονη κόρη της βασική ύποπτη

Η Γερμανίδα δήμαρχος Ιρίς Στάλτσερ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με 13 μαχαιριές στο σπίτι της - Η 17χρονη κόρη της είναι βασική ύποπτη, ενώ οι αρχές εξετάζουν οικογενειακά κίνητρα πίσω από το έγκλημα
LIFO NEWSROOM
Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Διεθνή / Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ συμμετέχουν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα - Ο ρόλος του Κατάρ, οι όροι της Χαμάς και το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ που μπορεί να αλλάξει τη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM