Ισραήλ: Υπουργοί επιτέθηκαν φραστικά στον αρχηγό του γενικού επιτελείου

Ισραήλ: Υπουργοί επιτέθηκαν φραστικά στον αρχηγό του γενικού επιτελείου Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης της κυβέρνησης του Ισραήλ την Πέμπτη, σημειώθηκε μεγάλη ένταση ανάμεσα στον αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου, στρατηγό Χερτσί Χαλεβί και ακροδεξιούς υπουργούς.

Ο λόγος που οι υπουργοί επιτέθηκαν φραστικά στον στρατηγό ήταν η ανακοίνωση από πλευράς τους για τη σύσταση επιτροπή, η οποία θα διενεργήσει έρευνα για τα σφάλματα του στρατού μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η συνεδρίαση κατέληξε αργά το βράδυ, σε «φωνασκίες» με συμμετέχοντες να «λογοφέρνουν», ενώ το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan ανέφερε πως πηγή του που συμμετείχε στη συνάντηση περιέγραψε πως επικράτησε «απόλυτη αναρχία».

Ειδικότερα, ο στρατηγός Χαλεβί δέχθηκε σφοδρές φραστικές επιθέσεις επί προσωπικού. Ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησης επέκριναν τη χρονική στιγμή που επελέγη για να αναγγελθεί η έρευνα, καθώς ακόμη ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη. Έντονες επικρίσεις προκάλεσε επίσης η επιλογή του προσώπου που θα ηγηθεί της έρευνας, του πρώην υπουργού Άμυνας Σαούλ Μοφάζ. Να σημειωθεί πως όταν ήταν υπουργός Άμυνας, ο Σαούλ Μοφάζ είχε επιβλέψει την απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005.

Τουλάχιστον δύο υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης, που ανήκουν στην άκρα δεξιά, τάσσονται υπέρ της δημιουργίας νέων εβραϊκών στη Λωρίδα της Γάζας και στον εκτοπισμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του.

Στη συνεδρίαση υποτίθεται πως θα εξεταζόταν το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ωστόσο αυτή διεκόπη έπειτα από παρέμβαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Παράλληλα, αξιωματικοί αποχώρησαν εξοργισμένοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί χθες το βράδυ, ανέφερε πως το να διενεργηθεί έρευνα για τα σφάλματα των ενόπλων δυνάμεων σε αυτή την υπόθεση, όπως και σε άλλες, είναι το σωστό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα ακόμη σχεδιάζεται, δεν έχει αρχίσει, ενώ το όποιο πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα. Λέγεται πως θα είναι εσωτερική έρευνα, στην οποία θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις και πρώην αξιωματούχοι. Από την πλευρά του, ο στρατός τάσσεται υπέρ της έρευνας για τα λάθη που κατέστησαν δυνατή την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Επίσης, προχθές, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ απέρριψε την «παρουσία ισραηλινών πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας» μετά το τέλος του πολέμου. Αντίστοιχα, ο Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ, και πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο ίδιος, φέρεται να κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για την «επίθεση με πολιτικά κίνητρα» αυτή, «εν μέσω του πολέμου», τονίζοντας πως δεν έχει ξαναδεί ποτέ τέτοιες συμπεριφορές σε συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο το κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την κριτική Μπένι Γκαντς.

Εξάλλου ο Μπένι Γκαντς, το κόμμα του οποίου θα αναδεικνυόταν με διαφορά πρώτο αν γίνονταν εκλογές το τρέχον διάστημα, κατά δημοσκοπήσεις, υπερασπίστηκε την απόφαση του στρατηγού Χαλεβί να ονομάσει επιτροπή, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ. Ανέφερε πως πρόκειται για σωστή πρωτοβουλία, καλή εξέλιξη και τόνισε πως είναι καθήκον του αρχηγού του γενικού επιτελείου να αναζητήσει ευθύνες μετά την καταστροφή της 7ης Οκτωβρίου.

Τέλος, η εφημερίδα Times of Israel εικάζει πως η εξέταση από τον στρατό των σφαλμάτων και των παραλείψεών του θα μπορούσε να θέσει υπό πίεση την κυβέρνηση να ερευνήσει τα δικά της λάθη σε αυτή την υπόθεση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM